Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωνε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν θα σήμαινε επικράτηση των Ταλιμπάν και φαινόταν σίγουρος ότι ο αφγανικός στρατός που είχε εκπαιδευτεί από τους ίδιους τους Αμερικανούς και μετρούσε 300.000 άτομα θα μπορούσε με ευκολία να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιούλη ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση για το αν η αποχώρηση θα σημάνει κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν απαντά πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Εξηγεί πως η αφγανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μείνει σταθερά στη θέση της, ενώ σε άλλη ερώτηση που συνέκρινε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν με την αποχώρηση από το Βιετνάμ, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία σύγκριση.

Μάλιστα διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει περίπτωση τα ελικόπτερα να φεύγουν από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας

Δείτε το βίντεο με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το Αφγανιστάν

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αν και επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ η πολιτική των ΗΠΑ κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η συνάντηση των Ταλιμπάν με την απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να διαπραγματευτούν για την μεταβατική περίοδο.

Οι Ταλιμπάν δεν συνάντησαν καμία ουσιαστική αντίσταση στην πορεία τους προς την κατάληψη της Καμπούλ, ενώ τις τελευταίες μέρες εκτός από τις Δυτικές Δυνάμεις που αποχωρούν, μαζί τους φεύγουν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τμήματα του στρατού. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους πολίτες στο Αφγανιστάν να πετροβολούν τις κυβερνητικές δυνάμεις που αποχωρούν.