Λουκίδης – Όχι άσκοπες μετακινήσεις για όσους έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης επισημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα από τις Αχαρνές μέχρι το Φάληρο στην Αττική, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε ότι χρειάζεται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσοι έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που είναι πολύ επιρρεπείς στο να έχουν κάποια προβλήματα από τα σωματίδια είναι οι άνθρωποι με τα χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υγιείς είναι άτρωτοι, καθώς αν εισπνεύσουν μεγάλες ποσότητες, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα βήχα, ρινίτιδας ή δυσκολία στην αναπνοή».

Ο σοβαρός κίνδυνος που υπάρχει

Όταν έχει μεγάλη φωτιά αυτό είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει πάντα και παρότι αυτά τα σωματίδια είναι πολύ μικρά μπορεί κάποιος να τα δει με γυμνό μάτι. Όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μπορούν να μπουν μέσω της στοματικής ή ρινικής οδού, μέσα στον πνεύμονα.

«Αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα που θα εισέλθει, ο χρόνος που θα εκτεθεί κάποιος και αυτό που έχει σημασία είναι αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η χρήση μάσκας μπορεί να εμποδίσει την εισπνοή των σωματιδίων και την εναπόθεσή τους στους πνεύμονες. Σε κάθε περίπτωση άνθρωποι ηλικιωμένοι ή με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορήσουν άσκοπα έξω από το σπίτι τους».

Τι να κάνουμε με τα κλιματιστικά

Να βρισκόμαστε σε δροσερά μέρη του σπιτιού, συνέστησε ο κ. Λουκίδης, ενώ σημαντικό είναι το πολύ αυστηρό κλείσιμο των παραθύρων για να μην περνάει μέσα ο αέρας. Χρήση κλιματιστικών μπορεί να γίνει, εφόσον είναι σύγχρονης τεχνολογίας και έχουν συντηρηθεί καλά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk