Στην αεροπορική βάση στο Isters στη νότια Γαλλία πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του πρώτου ελληνικού μαχητικού Rafale, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

«Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις», έγραψε ο κ. Φλώρος ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας αναμένει «τις ακόμα 17 “Ριπές” που θα «”αλλάξουν τα δεδομένα”, εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους Ουρανούς μας!!».

«Αυτό το ισχυρότατο μαχητικό αεροσκάφος με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει, καθώς και με το πλήθος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει, προσφέρει στη Χώρα μας ένα καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα και φέρνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε μια νέα εποχή!» τόνισε ο κ. Φλώρος που πρόσθεσε ότι η συμφωνία και ο τρόπος με τον οποίο έγινε αποτελεί «απτή απόδειξη των εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας».

Τι προβλέπει η σύμβαση προμήθειας των Rafale

Τα Rafale έρχονται στη χώρα μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αφοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κόστος για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων και των έξι καινούριων Rafale που θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ, τίμημα που θα εισπράξουν οι Γάλλοι πωλητές χωρίς τις κρατήσεις. Η αποπληρωμή του προγράμματος θα ξεκινήσει από την αρχή του 2021. Η χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με τους Γάλλους κατασκευαστές προβλέπει την εκταμίευση του 30% του συνολικού τιμήματος ως προκαταβολή και την πληρωμή επιπλέον 30% επί της συνολικής αξίας τους μέσα σε έξι μήνες από την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι το 2022 θα αρχίσει η παράδοση των έξι καινούριων Rafale (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια). Η παραλαβή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί 25 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα Rafale αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2023 (από τον 26ο μέχρι τον 31ο μήνα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, με ρυθμό ένα αεροσκάφος το μήνα). Τα δύο από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα είναι διθέσια και τα άλλα 10 θα είναι μονοθέσια, από τα αεροσκάφη που σήμερα είναι ενταγμένα στη γαλλική πολεμική αεροπορία.

Αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023.