Με κατευθείαν πτήση του κυβερνητικού αεροπλάνου από τη Λάρνακα της Κύπρου στη Μασσαλία και όχι στο Merignac ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πάνε σήμερα (Τετάρτη) Γαλλία για να παραλάβουν (σε επίσημη τελετή) το πρώτο Rafale.

Στη Γαλλία για την παραλαβή το δικινητήριου αυτού αεροσκάφους τέταρτης plus γενιάς θα είναι και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Το αεροσκάφος θα εγγραφεί στο μητρώο της 332Μ «Γεράκι», η οποία επιχειρεί τώρα με τα Mirage 2000EGM/.BGM. Πρόκειται για το πρώτο από τα 18 συνολικά Rafale που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία έως το 2023 όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Το αεροσκάφος δε θα έρθει στην Ελλάδα αμέσως. Θα προσγειωθεί στην Τανάγρα με ακόμη πέντε στα τέλη του έτους (μέσα Δεκεμβρίου) . Γιατί όμως στη Μασσαλία; Πως άλλαξε το πρόγραμμα;

Στη πόλη Merignac είναι η «φωλιά» των Rafale, αλλά στη Μασσαλία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση στο Ιστρ είναι η έδρα της Ντασώ. Στην τελετή δεν θα είναι παρούσα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, επειδή αλλάζει στη Γαλλία ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του, όχι όμως στη Μασσαλία, αλλά στο Παρίσι. Έτσι μόλις τελειώσει η τελετή και γίνει η παραλαβή (συμβολικά δίνεται και ένα κλειδί) του Rafale, ο υπουργός παίρνει πάλι κυβερνητικό αεροπλάνο και πετά για Παρίσι.