Μπορεί κάποιος να συνομιλεί επί ώρες ατέλειωτες με την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η 94χρονη βυζαντινολόγος με τις απίστευτα εντυπωσιακές επαγγελματικές περγαμηνές διαθέτει αστραφτερό πνεύμα, κοφτερό χιούμορ και έναν πλούτο ιστοριών στις οποίες πρωταγωνιστούν ορισμένες από τις πιο γοητευτικές προσωπικότητες που έζησαν και μεγαλούργησαν στην Ευρώπη και τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Για το ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Νάστος τη συνάντησε στην αθηναϊκή έδρα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του οποίου είναι πρόεδρος από το 1993 και κατέγραψε ένα μικρό απόσταγμα σοφίας.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Είναι, νομίζω, αλαζονεία να πιστεύει κανείς ότι είναι ευτυχισμένος, γιατί η ευτυχία δεν έχει διάρκεια. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, αν δεν κάνω λάθος, έγραψε: “Χρώματα, χρώματα δεν πρόλαβα να σας κοιτάξω και είστε κιόλας θύμηση”. Αν ξέρεις να βλέπεις τη δύση, αν βρίσκεσαι με τους άλλους ουσιαστικά και όχι από υποχρέωση ή για να δειχτείς, τότε μπορείς να πεις ότι έχεις ζήσει ευτυχισμένες στιγμές. Το διά παντός ευτυχισμένος μόνο στα μυθιστορήματα υπάρχει».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»