Το γεγονός ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης «έφυγε« μια σημαντική μέρα για την Κύπρο, τη στιγμή που αρχίζει στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, αναδεικνύει με τη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για τον θάνατο του Κύπριου πολιτικού και αγωνιστή.

Και προσθέτει χαρακτηριστικά πως ο Βάσος Λυσσαρίδης «έφυγε» με τον καημό ότι δεν του έμελλε να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από τα κατοχικά στρατεύματα.

«Φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και όλης της οικογένειάς μας, δεθήκαμε μέσα από κοινούς αγώνες ενάντια στη Χούντα και τον ιμπεριαλισμό, και βέβαια, τους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου, καταλήγοντας πως θα τον θυμόμαστε ως παράδειγμα αγωνιστικότητας για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Η δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη:

Με το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη σφραγίζεται ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου. Ένα κεφάλαιο στο οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο ως στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Μακαρίου, Βουλευτής, Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Ο ίδιος, μάλλον θα προτιμούσε να μείνει στη μνήμη μας ως ένας ακούραστος αγωνιστής.

«Έφυγε» μια σημαντική μέρα για την Κύπρο, τη στιγμή που αρχίζει στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Και με τον καημό, ότι δεν του έμελλε να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από τα κατοχικά στρατεύματα.

Φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και όλης της οικογένειάς μας, δεθήκαμε μέσα από κοινούς αγώνες ενάντια στη Χούντα και τον ιμπεριαλισμό, και βέβαια, τους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου.

Ο «γιατρός» ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και όσοι δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις του σέβονταν την βαθιά αγάπη του για την Κύπρο και την αγωνιστικότητά του.

Τον γνώρισα όχι μόνο ως πολιτικό αλλά και ως φίλο και ποιητή, που προσπαθούσε να μεταφράσει τις ιδέες του σε στίχους. «Φτωχός ιστοριομάρτυρας», όπως γράφει σε ένα ποίημα του, πίστευε στον πλούτο της αλληλεγγύης. Για αυτό, έτρεχε να στηρίξει απελευθερωτικά κινήματα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Για τους αγώνες που έδωσε ενάντια στο Απαρτχάιντ και για την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

Θα τον θυμόμαστε ως παράδειγμα αγωνιστικότητας για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τους συναγωνιστές του και τους φίλους του.