Προετοιμασία 1 ώρα και 15΄ Μαγείρεμα περίπου 1 ώρα Ψήσιμο 20΄-25΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1½ κιλό χταπόδι (1 μεγάλο ή περισσότερα μικρότερου βάρους)

750 ml κόκκινο κρασί

750 ml νερό

2 φύλλα δάφνης

1 κιλό πατάτες baby

1 κεφάλι σκόρδο

1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα

Φρέσκο πιπέρι

1 μεγάλο κουνουπίδι  ή μπρόκολο ή 2 μικρά

100 ml σάλτσα χταποδιού

Για τη σάλτσα χταποδιού

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1½ -2 λίτρα ζωμό από τα χταπόδια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

50 ml πετιμέζι

Αλάτι

Λίγο πιπέρι σε κόκκους

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 μικρό κοτσάνι δεντρολίβανο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φτιάχνουμε πρώτα το χταπόδι ως εξής: Πρώτα το μπλανσάρουμε δύο φορές. Βράζουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να κοχλάσει. Παράλληλα, βάζουμε κρύο νερό με παγάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το χταπόδι για 20 δευτερόλεπτα στο νερό που κοχλάζει. Το βγάζουμε και το βυθίζουμε αμέσως στο παγωμένο νερό για 20 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία μία φορά ύστερα από 2-3 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να σπάσει το πολύ κολλαγόνο που περιέχει και να γίνει το χταπόδι τραγανό απ’ έξω και μαλακό μέσα χωρίς να γίνει ινώδες.

Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί, 750 ml νερό και τη δάφνη, και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφού βράσει, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε τον ζωμό, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα χταποδιού, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι, 1/2-2 λίτρα ζωμό από τα χταπόδια, το σκόρδο, το πετιμέζι, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι σε κόκκους, τον γλυκάνισο και λίγο δεντρολίβανο. Βράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και βράζουμε για 10 λεπτά λεπτά ακόμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το χτυπάμε να γίνει μια πιο παχύρρευστη σάλτσα.

Για την πατατοσαλάτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με 1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Στο μεταξύ, κόβουμε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι σε μικρές φούντες και τις ζεματίζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 3½ λεπτά. Τις βγάζουμε από το νερό. Σε ένα μεγάλο σκεύος αναμειγνύουμε τις πατάτες και το μπρόκολο(ή το κουνουπίδι) με 100 ml από τη σάλτσα χταποδιού. Σερβίρουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη πιατέλα με την πατατοσαλάτα δίπλα. Γαρνίρουμε με μικρά κλωναράκια δεντρολίβανο.