Προσωπική απόφαση του Σι Τζινπίνγκ ήταν η ματαίωση της δημόσιας προσφοράς του ομίλου Ant αντί 34,4 δισ. δολ. (που είχε υπερκαλυφθεί και είχε σκαρφαλώσει στα 37 δισ. δολ.). Αυτό γράφει η «Wall Street Journal» επικαλούμενη Κινέζους αξιωματούχους με «καλή γνώση του θέματος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο κινέζος ηγέτης εξοργίστηκε από την επίθεση κατά των εποπτικών αρχών και κατά των τραπεζών της χώρας του που είχε εξαπολύσει λίγες ημέρες νωρίτερα ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Ant Group (και της κορυφαίας ασιατικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών πωλήσεων Alibaba εξάλλου) Τζακ Μα.

Μιλώντας σε τεχνολογική έκθεση στη Σανγκάη στις 24 Οκτωβρίου ο Μα υποστήριξε ότι το κινεζικό σύστημα ρύθμισης και εποπτείας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των τραπεζών «στραγγαλίζει και καταπνίγει κάθε προσπάθεια καινοτομίας στη χώρα» και ως εκ τούτου «θα έπρεπε να αναμορφωθεί τάχιστα για να ενισχυθεί η ανάπτυξη».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες από την εκδήλωση το Reuters είχε εκτιμήσει ότι ο κινέζος μεγιστάνας με την ομιλία του είχε πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων που τορπίλιζαν τη σχεδιαζόμενη για τις 5 Νοεμβρίου εισαγωγή της Ant στα Χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

O Τζακ Μα

Η γλώσσα στο μυαλό

Αν και Κινέζος (γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Χανγκτσού της επαρχίας Τσεζιάνγκ) ο Μα φαίνεται πως δεν ακολουθεί τη γνωστή συμβουλή των προγόνων του να «βουτά πρώτα τη γλώσσα του στο μυαλό του και μετά να μιλά».

Ίσως να τον δυσκολεύει σ’ αυτό ο ίλιγγος από τη μετεωρική εκτίναξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του και το θάμπος από την ένταξή του στη χορεία των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη . Η προσωπική περιουσία ανερχόταν στα 48,2 δισ. δολ. τον περασμένο Ιούλιο και το περιοδικό Forbes τον κατέτασσε στην 20ή θέση της σχετικής κατάταξης.

Έτσι, κατά τις πληροφορίες πάντα της «WSJ», οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών μετέφεραν στον Σι και σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους έρευνα για την εντύπωση που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η εμπρηστική ομιλία του Τζακ Μα.

Αμέσως ο Σι και οι συν αυτώ έδωσαν εντολή στις εποπτικές αρχές να ερευνήσουν ό,τι αφορά τη δημόσια προσφορά της Αnt και, αν εντοπίσουν κάποια παρατυπία, να μη διστάσουν να τη μπλοκάρουν.

Σε μια από τις εκθέσεις που συνέταξαν οι επόπτες αναφέρθηκαν στον τρόπο που η Ant χρησιμοποίησε ψηφιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως το Alipay Huabei.

Η ιδέα του Γιουνούς

Το Alipay είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών πολύ δημοφιλές στην Κίνα, το οποίο «σύντομα θα καταργήσει όλες τις τραπεζικές συναλλαγές», όπως με ισχυρή δόση προπέτειας είχε προαναγγείλει προ μηνών ο Τζακ Μα.

Η Huabei είναι μια υπηρεσία εικονικής πιστωτικής κάρτας του συστήματος Alipay που σκοπό έχει να ενθαρρύνει «τους φτωχούς και τους νέους» να δανειστούν μικροποσά για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Θα έλεγε κανείς ότι η ιδέα παραπέμπει στα μικροδάνεια που χορηγεί η Grameen Bank, η περίφημη «τράπεζα των φτωχών» του νομπελίστα οικονομολόγου από το Μπανγκλαντές Μοχάμεντ Γιουνούς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Globepay, η Ant Financial, μητρική του Alipay και της Huabei, επρόκειτο να εγκαινιάσει στις 14 Νοεμβρίου (λίγες ημέρες δηλαδή μετά την εισαγωγή του Ant Group στο Χρηματιστήριο) ένα πενταετές πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης 10 εκατομμυρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη με μικροδάνεια που θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 γουάν (από 64 έως 6.400 ευρώ).