Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο λόγος για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι η καθιέρωση πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΚ και της ΕΛΤΕ για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: μέχρι σήμερα αυτές οι δύο αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, τη διαφάνεια στη διοίκηση των επιχειρήσεων και κυρίως την ορθότητα των στοιχείων στους ισολογισμούς των εταιρειών δεν είχαν συνεργασία;

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστελεχωμένη και η ΕΛΤΕ μόνο με ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεν εξασφάλιζαν στον μέγιστο βαθμό την προστασία των επενδυτών. Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά. Από το σκάνδαλο της Alapis με τα 500 εκατ. ευρώ έως το πιο πρόσφατο της Follie Follie που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Με επίορκους ορκωτούς και με ανεξέλεγκτους βασικούς μετόχους που στελέχωναν όλες τις επιτροπές ελέγχου με συγγενείς και φίλους.

Υπάρχει πλέον μια εγρήγορση των εποπτικών αρχών αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει και οι ίδιοι οι επενδυτές να έχουν τα μάτια και τα αφτιά τους ανοιχτά και να είναι υποψιασμένοι.

Δεν αρκεί να βλέπουμε τους τζίρους και τα κέρδη των εταιρειών.  Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη δυνατότητα μιας εταιρείας να «παράγει» θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow), οι οποίες εξασφαλίζουν το μέρισμα για τους μετόχους.

Μάλιστα, αυτή την εποχή που η COVID-19 έχει πλήξει τις επιχειρήσεις οι λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών είναι σίγουρο ότι θα κρύβουν «σκελετούς».

Εκτός από την πτώση των κερδών ο επενδυτής πρέπει να εστιάσει στην αξία των αποθεμάτων της εταιρείας, στη δυνατότητα είσπραξης των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους, αλλά και στην αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων που ενδεχομένως θα έχουν υποστεί πλήγμα είτε είναι ακίνητα είτε συμμετοχές σε θυγατρικές και σε χαρτοφυλάκιο μετοχών.