Η Ελλάδα δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο, πρέπει άμεσα να σταματήσει τη διασπορά του φονικού ιού. Αυτό ήταν το μήνυμα των λοιμωξιολόγων οι οποίοι βασιζόμενοι στην επιθετική αύξηση κρουσμάτων και στην αύξηση των διασωληνωμένων πρότειναν γενικό lockdown.
Ούτε μία αντίρρηση δεν υπήρξε για την επιβολή γενικού lockdown, ούτε μια διαφωνία. Τα στοιχεία ήταν συντριπτικά. Όταν έχεις επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, όσο ισχυρό κι αν είναι το σύστημα Υγείας κάποια στιγμή, εάν δεν ανακόψεις αυτή τη διασπορά,  θα μπλοκάρει.
Η απόφαση, λοιπόν των λοιμωξιολόγων να εισηγηθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη  lockdown ήταν γρήγορη, ήταν ομόφωνη, ήταν αναγκαία (όπως ειπώθηκε) και για το λόγο αυτό δεν χρειάστηκε να υπάρξει καμία ψηφοφορία: «Χωρίς lockdown θα είχαμε 10.000 στα νοσοκομεία» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
***

Για να μην υπάρξει ξανά εφησυχασμός

Δεν υπήρχε καμία περίπτωση, όπως με βεβαίωσαν μέλη της επιστημονικής επιτροπής, να υπάρξει καθυστέρηση για την επιβολή του γενικού lockdown. Δεν υπήρχαν περιθώρια για μερική επιβολή μέτρων ή για μίνι lockdown, όπως συνέβη στην Καταλονία όπου επιβάλλονται μέτρα (και lockdown) μόνον τα… Σαββατοκύριακα.
Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, ήταν λάθος ο εφησυχασμός που σημειώθηκε μέσα στο καλοκαίρι  και ότι ήταν λάθος επειδή δεν ελήφθησαν εγκαίρως πιο σκληρά μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη.
***

Δραματική αύξηση των διασωληνωμένων

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία των υγειονομικών αρχών, υπήρξε όντως δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Από 9.699 που ήταν πήγαν στα 46.882. Υπήρξε επιπλέον και αύξηση των διασωληνωμένων κατά 34%. Ακόμα υπήρξε αύξηση κατά 63%  των νοσηλευομένων με Covid.
Με αυτό τον ρυθμό όλες οι διαθέσιμες κλίνες των ΜΕΘ, αλλά και οι απλές  κλίνες των νοσοκομείων θα είχαν εξαντληθεί. Κατά τους ειδικούς, η εφαρμογή του lockdown έγινε αναπόφευκτη προκειμένου να περιοριστεί ή να σταματήσει η διασπορά του ιού.  Να εμποδιστεί δηλαδή η κινητικότητά του, τώρα και όχι αργότερα. Κρίθηκε ότι με τόση επιθετικότητα των κρουσμάτων «δεν πρέπει να μείνουμε στατικοί, πρέπει να δράσουμε σήμερα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα».
***

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Μαξίμου

Πρώτη φορά στα χρονικά του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξε τέτοιο σκηνικό και μάλιστα σε τηλεοπτική απευθείας μετάδοση. Συνέντευξη Τύπου με τέτοιο τρόπο, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα δίπλα στον Πρωθυπουργό και τους δημοσιογράφους από τα γραφεία τους να κάνουν ερωτήσεις, δεν θυμάμαι να ξανάγινε. Ένα Μέγαρο Μαξίμου που έμοιαζε με κέντρο επιχειρήσεων. Αλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησαν για «πόλεμο» και για «στρατό» και για τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών.
***
Οι ανακοινώσεις λοιπόν έγιναν για γενικό lockdown τις επόμενες τρεις εβδομάδες (ας ελπίσουμε ότι θα είναι μόνον τρεις εβδομάδες ) και η Ελλάδα από σήμερα μπαίνει σε καραντίνα (για δεύτερη φορά), προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά. Οι  ειδικοί υπολογίζουν ότι θα έχουμε αποτελέσματα μέσα σε 15 ημέρες. Αυτές οι 15 ημέρες είναι όντως κρίσιμες. Σ’ αυτές θα διαπιστωθεί εάν τα κρούσματα περιορίζονται, σε αυτές τις 15 ημέρες θα διαπιστωθεί εάν χρειαστεί να παραταθεί ή όχι το Lockdown.
***

Η έκπληξη του κυρίου καθηγητή

Ισως για πρώτη φορά σε τηλεοπτική εμφάνιση και μάλιστα μαζί με τον Πρωθυπουργό ο συνήθως ήρεμος και πράος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας φάνηκε να εκπλήσσεται: Αιτία; Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται στο δεύτερο κύμα ο ιός: «Ποτέ ξανά, είπε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε o Σωτήρης Τσιόδρας.
Και πρόσθεσε: «Όπως εκτιμά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες»,  και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.
***

Η συγκινητική αναφορά Τσιόδρα για τους 65άρηδες

Για να δείτε πόσο αναγκαία ήταν τα μέτρα για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού ήταν και η συγκινητική αναφορά του κ. Τσιόδρα στους 65άρηδες: Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε:
Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορωνοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορωνοϊό είναι σημαντική.
***

Ζήτησαν… εξαιρέσεις από το Lockdown

Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από τη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων και κλήθηκαν πάλι να συνεδριάσουν. Για ποιο λόγο άραγε συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης την ώρα που ο Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευε τα μέτρα; Οσο παράξενο κι αν φαίνεται αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, υπήρξε πλήθος αιτήσεων για εξαιρέσεις από τα μέτρα.
Ορισμένες κατηγορίες, βλέπετε,  δεν ήθελαν το lockdown, άλλες δεν είχαν πρόβλημα  με αυτό, φτάνει να μην τους συμπεριελάμβανε. Για παράδειγμα υπήρχαν αιτήματα για εξαιρέσεις όπως έμαθα από καλλιτέχνες αλλά και ειδικά σχολεία, αν και τα ειδικά σχολεία τα είχε εξαιρέσει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
***

Ούτε εκλογές, ούτε πολιτικές εξελίξεις

«Έχουμε πόλεμο», δεν είναι ώρα σκέψεων για δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σχετική ερώτηση για το αν μετά και το δεύτερο lockdown θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν έχει να πει κάτι για πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι το μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
«Έχουμε πόλεμο, ο στρατός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Με αυτόν θα πολεμήσουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί αυτή η περιπέτεια μπορεί να δρομολογήσει σε πολιτικές εξελίξεις». Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι με τη φράση «πολίτικές εξελίξεις» περιλαμβάνονται και οι εκλογές.
***

Πορεία για το Πολυτεχνείο μέσα στην καραντίνα

Θα πραγματοποιηθεί ή όχι η πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 του μηνός επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου; Με δεδομένο ότι η ημερομηνία της πορείας «πέφτει» μέσα στο lockdown,  εύκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η πορεία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτό που έμαθα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει εκείνη την ημέρα και τις αποφάσεις της θα τις λάβει τη Δευτέρα.
Ωστόσο ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων που έχει την ευθύνη του εορτασμού της επετείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τον κόσμο στο Πολυτεχνείο και εν συνεχεία σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Είναι βεβαίως και το ΚΚΕ που αναφέρει ότι ο εορτασμός θα γίνει κανονικά καθώς και η πορεία με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας (δηλαδή αποστάσεις και μάσκες). Αλλωστε το ΚΚΕ έχει εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις μεσούσης της πανδημίας.
***

Η ΚΝΕ και οι  Τραμπ και Μπάιντεν

Η ΚΝΕ, με ένα χιουμοριστικό και άκρως αιχμηρό σποτάκι, καυτηριάζει το …“σίριαλ” των αμερικανικών εκλογών και το αμφίρροπο αποτέλεσμά τους, με σκηνές εμπνευσμένες από τη γνωστή και πολυαγαπημένη ταινία «Τζένη-Τζένη».
Στο τέλος, αφού μας χαρίζει σπαρταριστές στιγμές γέλιου με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο να “αναμεταδίδει” τα αποτέλεσμα της πέρα και δώθε Παναγιάς, υπενθυμίζει πως «Τραμπ ή Μπάιντεν, ο μόνος που χάνει σίγουρα είναι ο λαός» και ότι «η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή», κλείνοντας με εικόνα από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά της ΚΝΕ δε χάνουν ποτέ το χιούμορ τους! Δείτε εδώ το σποτ.
***

Οταν το F-16 πέρασε πάνω από φρεγάτες στη Μεσόγειο

Ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές διελεύσεις πάνω από πολεμικά πλοία αυτή που έκανε Έλληνας πιλότος των F-16. Πραγματοποίησε μια μανούβρα, που ονομάζεται «ταλάντευση πτερύγων» και θεωρείται από τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών ως χαιρετισμός.
Η εντυπωσιακή μανούβρα του Έλληνα πιλότου πάνω από φρεγάτες έγινε τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της τετραμερούς αεροναυτικής άσκησης «Ευνομία» στην οποία μετείχε η Ελλάδα, η Γαλλία (με ελικοπτεροφόρο) η Ιταλία και η Κύπρος. Έγινε στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά μόλις χθες έγινε γνωστή με βίντεο που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια.
Η τετραμερής στρατιωτική άσκηση είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο της κοινής απόφασης των τεσσάρων χωρών για παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκειά της, έγιναν ενέργειες στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ την περίοδο 26-28 Αυγούστου, όπου εξετάστηκε φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ζητημάτων, αλλά και θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης, με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών μέσων των τεσσάρων χωρών.