Στα όριά τους ή και πέρα από αυτά λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία, ειδικά της Θεσσαλονίκης και Αττικής καθώς η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό αγγίζει τραγικά υψηλά ποσοστά, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα θέση σε ΜΕΘ για κορωνοϊό.

Ξεπερνά το 80% η πληρότητα

Τη στιγμή όπου την πρωτιά στον αριθμό των κρουσμάτων την κρατούν αυτές οι δύο περιφερειακές ενότητες με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 862 κρούσματα και την Αττική 588 το τελευταίο 24ωρο, στα νοσοκομεία της Αττικής οι κενές κλίνες ΜΕΘ -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ- είναι μόλις 23 (ή 29 μαζί με την καρδιοχειρουργική του Αττικό), ενώ στη Θεσσαλονίκη -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι 15 οι κενές κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα στην Αττική υπάρχουν 127 ή 133 κλίνες ΜΕΘ για covid και οι νοσηλευόμενοι είναι 104, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 86 κλίνες ΜΕΘ, οι νοσηλευόμενοι είναι 72. Με δύο λόγια, σε Αττική και Θεσσαλονίκη η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 80% στις κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό.

Και όλα αυτά τη στιγμή που πανελλαδικά σήμερα καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ που προκαλεί σοκ σε θανάτους και διασωληνωμένους, καθώς ο αριθμός τους ανήλθε σε 29 και 187 αντίστοιχα.

Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για τον κορωνοϊό είναι 127 (133 εφόσον λειτουργήσει η καρδιοχειρουργική μονάδα του ΑΤΤΙΚΟ) και οι νοσηλευόμενοι είναι 104. Δηλαδή οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για τον κοροναϊό είναι 23 (29 με τις κλίνες της καρδιοχειρουργικής μονάδας του ΑΤΤΙΚΟ).

Νοσοκομεία της Αττικής

Αναλυτικότερα η κατάσταση στην Αττική σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό ανά νοσοκομείο έχει ως εξής:

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύει 9 ασθενείς.

ΣΩΤΗΡΙΑ: 41 κλίνες ΜΕΘ  και νοσηλεύει 33  ασθενείς.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 28 κλίνες ΜΕΘ, νοσηλεύει 26 ασθενείς εκ των οποίων οι 12 είναι μη διασωληνωμένοι.

ΝΙΜΙΤΣ: 4 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύει 3 ασθενείς.

ΕΛΠΙΣ: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύει 5 ασθενείς.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύει 9 ασθενείς.

ΑΤΤΙΚΟ: 17 κλίνες ΜΕΘ (μαζί με τη ΜΕΘ της καρδιοχειρουργικής μονάδας 23 κλίνες) και νοσηλεύει 12 ασθενείς.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύει 7 ασθενείς.

Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση έχει ως εξής ανά νοσοκομείο:

ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 21 ασθενείς.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 25 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 25 ασθενείς.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 10 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 10 ασθενείς.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 3 ασθενείς.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 9 ασθενείς (ο ένας στη στεφανιαία μονάδα).

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 ασθενείς.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ: 4 κλίνες ΜΕΘ. Δεν νοσηλεύει κανέναν.

Κεντρική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας η κατάσταση έχει ως εξής:

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 4 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 3 ασθενείς.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 4 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 ασθενείς.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη σε 86 κλίνες ΜΕΘ, οι νοσηλευόμενοι είναι 72 και υπάρχουν 15 κενές θέσεις καθώς ένας ασθενής νοσηλεύεται σε άλλη μονάδα του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία οι κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό είναι 94 και οι νοσηλευόμενοι 79, με 16 κλίνες ΜΕΘ να είναι κενές επειδή ένας ασθενής είναι στη στεφανιαία μονάδα του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Νοσηλευόμενοι σε κλινικές της Θεσσαλονίκης

Οι νοσηλευόμενοι εκτός ΜΕΘ στις κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για τον κοροναϊό είναι 373 (3 παιδιά) και κατανέμονται ως εξής:

ΑΧΕΠΑ: 105

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 60

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 105 (3 παιδιά).

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 12

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 66

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 25

Υγειονομικοί που νοσούν στη Θεσσαλονίκη

Το υγειονομικό προσωπικό που νοσεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνει τους 192 και κατανέμεται ως εξής:

ΑΧΕΠΑ: 60

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 68.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 30

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 15

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 2

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 7

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 10.

Σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις ακατάλληλες κτιριακές συνθήκες σε κλινικές υπόπτων κρουσμάτων και σε κλινικές θετικών κρουσμάτων, ενώ έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες. Πχ σε νοσοκομείο που νοσηλεύει ύποπτα κρούσματα αντί για  τουαλέτες στα δωμάτια διατίθενται …πάπιες.

Υπ. Υγείας: 338 κλίνες ΜΕΘ – κενές 160

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την απογευματινή ενημέρωση το σύνολο των κλινών ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι 1038, ενώ κενές από αυτές είναι οι 330. Οι κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό είναι 338 εκ των οποίων κενές είναι οι 160.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης:

Μεταξύ Ιουλίου 2019 και Νοεμβρίου 2020 αναπτύχθηκαν στις 7 υγειονομικές περιφέρειες 300 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, από 557 σε 857, αύξηση 53,86%. Ήδη έχουν παραδοθεί οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝΝΘ Σωτηρία (Δωρεά Βουλής των Ελλήνων) και οι 7 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Χαλκίδας. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν προστεθεί νέες κλίνες σε όλη την Επικράτεια. Ενδεικτικά αναφέρονται:

8 κλίνες ΜΕΘ και 4 κλίνες ΜΑΦ στο Γ.Ν. Νίκαιας, 5 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝΝΘ Σωτηρία, 6 κλίνες ΜΑΦ στο Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ, 30 κλίνες ΜΕΘ στο Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «ΚΑΤ», 4 κλίνες ΜΕΘ στο Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ  «ΤΖΑΝΕΙΟ». Μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση του συνόλου των 174 κλινών (155ΜΕΘ/19ΜΑΦ) της δωρεάς του ΙΣΝ.

3339 απλές κλίνες για κορωνοϊό

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις ενέργειες της τελευταίας εβδομάδας λέγοντας:

«1. Από 27 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, 5 Νοεμβρίου, αυξήσαμε κατά 101 τις κλίνες ΜΕΘ COVID στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά 55 τις κλίνες ΜΕΘ.

2. Πριν από 10 ημέρες στο σύστημα υγείας νοσηλεύονταν 922 ασθενείς με covid.

Σήμερα νοσηλεύονται 1503, δηλαδή μια αύξηση 600 ασθενών σε 10 ημέρες ( 63%).

3. Στο πρώτο κύμα είχαμε νοσηλεύσει μόλις 300 ασθενείς στην κορύφωση, το 1/5 των ασθενών που νοσηλεύουμε σήμερα».

Πρόσθετες ενισχύσεις για να μην καταρρεύσει

Μάλιστα ο κ. Κοντοζαμάνης άφησε να εννοηθεί ότι το σύστημα Υγείας χωρίς πρόσθετες ενισχύσεις ήταν υπό κατάρρευση.

«1. Σήμερα, στο ΕΣΥ διαθέτουμε 3339 κλίνες για ασθενείς με covid. Περίπου 2000 είναι κενές. Τις τελευταίες 5 ημέρες απαιτούνται 100 νέες κλίνες καθημερινά για ασθενείς με COVID. Mε αυτόν τον ρυθμό σε 20 ημέρες θα είχαν εξαντληθεί όλες οι απλές κλίνες νοσηλειας.

2. Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ:

Στις 15 Οκτωβρίου, 115 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Στις 3 Νοεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν 209.

Χρειάστηκαν δηλαδή σε 10 ημέρες επιπλέον 95 κλίνες ΜΕΘ. Με αυτόν το ρυθμό, όλες οι διαθέσιμες κλίνες θα είχαν εξαντληθεί σε 15-20 ημέρες».

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη ο κ. Κοντοζαμάνης είπε:

«Στη Θεσσαλονίκη, μία περιοχή ιδιαίτερα φορτισμένη, μέσα σε ελάχιστες ημέρες σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες. Από 89 νοσηλείες στις 27 Οκτωβρίου φτάσαμε τις 397 στις 3 Νοεμβρίου.

Παρόμοια η εικόνα και στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Από 12 κατειλημμένες ΜΕΘ στις 27 Οκτωβρίου, φτάσαμε στις 63 στις 3 Νοεμβρίου».

Δεν έφταναν οι ΜΕΘ ούτε στην εποχική γρίπη

Το θέμα πάντως των διασωληνωμένων, της διαλογής ασθενών και των ΜΕΘ που φρακάρουν -όπως έχει αναδείξει το in.gr- απασχόλησε και τις σημερινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο ερώτημα αν θα γίνουν θα υπάρξουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε σε αυτή την προσπάθεια, ώστε όποιος χρειάζεται θεραπεία σε εντατική να έχει τη δυνατότητα με την επιλογή του γιατρού, διότι είναι επιλογή του γιατρού, πάντα, ποιος διασωληνώνεται και ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να διασωληνωθεί, να έχει αυτή την δυνατότητα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και αυτή θα είναι μία παρακαταθήκη του Εθνικού Συστήματος Υγείας μόνιμη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για 10 δύσκολες επόμενες μέρες λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για αυτό, έχουμε ακόμα σημαντικές δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα έδειξε ο κύριος καθηγητής, δεν έχουμε φτάσει στα όριά μας. Αλλά αν είχαμε φτάσει στα όριά μας και παίρναμε τότε τα μέτρα (σ.σ. lockdown) τότε θα ήταν αργά».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι «κάθε χρόνο στην γρίπη, και την εποχική γρίπη, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα (σ.σ. διαλογής ασθενών) από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας και φυσικά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική, ότι ο γιατρός, σε συνεννόηση με το οικογενειακό περιβάλλον, σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι υπερήλικας, έχει πολλαπλά προβλήματα υγείας, έναν άνθρωπο ο οποίος θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως και θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου παρά η ίδια η ζωή, γίνεται η επιλογή αυτή στην καθημερινή πράξη, στις κλινικές, στα νοσοκομεία μας».

Προσέθεσε δε ο κ. Τσιόδρας ότι «είχαμε μελετήσει πριν χρόνια με μία ομάδα επιδημιολόγων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αυτό το φαινόμενο ακριβώς για τη γρίπη και πραγματικά διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο γιατί δεν έφταναν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην κορύφωση του κύματος της γρίπης για όλους τους ασθενείς να νοσηλευτούν.

Δίλημμα

Και φυσικά οι γιατροί, σε συνεννόηση με τους ασθενείς, έκαναν και επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διασωληνώνονταν και θα προχωρούσαν σε αυτή τη διαδικασία, που καμία φορά ήταν και παρατεταμένη διαδικασία θανάτου -να το τονίσω- και όχι παράταση της ζωής.

Ποιοτικής ζωής, να το πω αυτό. Έκαναν χρήση αυτής της επιλογής. Και αυτό βέβαια το κάνουν οι γιατροί πάντα με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος και με βαθιά συναίσθηση του ποιον βοηθά καλύτερα. Φυσικά η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας είναι απαραίτητη.  Χαιρόμαστε σαν επιστήμη και πιέζουμε για αυτή να είναι όσο το δυνατόν περισσότερη και μεγαλύτερη και υψηλότερη, ώστε να μην υπάρχει αυτό το δίλημμα.

Παρόλα αυτά, στην καθημερινή πρακτική πολλές φορές το αντιμετωπίζουμε σε ανθρώπους με πολλαπλά προβλήματα υγείας, υπερήλικες που πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε να υπάρχει και ποιοτική μετάβαση και προς το θάνατο.  Όχι μόνο μια παράταση της ζωής η οποία είναι βάρβαρη και η οποία οδηγεί και σε επιπλοκές και σε μια παράταση διαδικασίας του ίδιου του θανάτου.

Ο θάνατος είναι ένα γεγονός στη ζωή μας που το αποδεχόμαστε με βαθιά ταπείνωση εμείς οι γιατροί».

Υπόκοσμος

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε: «Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου μία θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν πεθαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πεθαίνουν σε θαλάμους.

Λοιπόν, θέλω να επαναλάβω και να τονίσω αυτό το οποίο είπε ο κύριος καθηγητής. Όποιος έχει περάσει από τέτοια διαδικασία, επιτρέψτε μου έχω προσωπική εμπειρία, ξέρει ότι μερικές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν συνειδητά, σε συνεννόηση με τους γιατρούς, να μην διασωληνώσουν αγαπημένους τους για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μια επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους.

Το λέω αυτό για να αποφύγω αυτά τα οποία είμαι σίγουρος ότι κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να πουν, προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και τους γιατρούς οι οποίοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, τους συγγενείς και όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτό που περιγράφω είναι τελείως διαφορετικό, θέλω να το τονίσω, από αυτό το οποίο συνέβη σε περιπτώσεις όπως στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες όπου έφταναν περισσότεροι στα νοσοκομεία εκείνη τη στιγμή από όσους μπορούσαν τα νοσοκομεία να χειριστούν. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα.  Και ο λόγος για τον οποίο δεν θα γίνει: Είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν».

Κάτω του 30% ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το σύστημα

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να υπενθυμιστεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση περηφανεύεται για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σε συνθήκες πανδημίας ο συνολικός αριθμός κλινών ΜΕΘ είναι γύρω στις 1000 εκ των οποίων οι 330 είναι κενές, τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ διεκδικούσαν πριν από την πανδημία 3500 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (2000+1500 αντίστοιχα) προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και να μην γίνεται αυτό που περιέγραφε ο κ. Τσιόδρας κατά την εποχική γρίπη, δηλαδή διαλογή ασθενών πριν φτάσουν στις ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός πως σε συνθήκες πανδημίας η κυβέρνηση υπολείπεται δραματικά καθώς καλύπτει πολύ λιγότερο από το 1/3 των 3500 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που διεκδικούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ για συνθήκες όπου δεν υπήρχε πανδημία.