Αν και απομένουν 72 ημέρες έως τα Χριστούγεννα, άρχισαν οι πρώτες σκέψεις για πώς να τα γιορτάσουμε εφέτος σε συνθήκες πανδημίας. Ήδη με τον πιο επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μάς προδιάθεσε λέγοντάς μας ότι τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα. Αλίμονο αν δεν ήταν διαφορετικά με τα τόσα κρούσματα και με τους τόσους πολλούς διασωληνωμένους…

***

Σίγουρα θα είναι διαφορετικά μου λέει και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος σημειώνει ότι εάν κατορθώσουμε να συμπιέσουμε τη νόσο θα μπορέσουμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα λίγο πιο χαλαρά, δηλαδή ίσως με λιγότερα μέτρα και κυρίως να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, όπως συνέβη στην Ουαλία.

***

Κατά τον κ. Μόσιαλο απαιτείται περισσότερη προσοχή. Και από τους πολίτες για να τηρούν τα μέτρα αλλά και από την κυβέρνηση στο θέμα του συνωστισμού στις συγκοινωνίες. Τη στιγμή που χθες είχαν καταγραφεί 438 κρούσματα (που ακόμα ο καιρός το επιτρέπει σε ανοικτούς χώρους), χρειάζεται περισσή προσοχή για τους μήνες του χειμώνα που έρχονται, καθότι οι συναναστροφές σε κλειστούς χώρους διευκολύνουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Μπορεί, κατά τον κ. Μόσιαλο, να υπάρξει υπερμετάδοση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να τα γιορτάσουμε με λιγότερα άτομα και τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας.

***

Οι πονηροί του κορωνοϊού

Tην ανάγκη όλων να τηρούν τις αποφάσεις των ειδικών όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προαναγγέλλοντας την «παραδειγματική τιμωρία» όσων επαγγελματιών δεν τηρούν τα μέτρα. Γνωρίζουμε, είπε, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα που είναι ανοιχτά μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ή δεν τηρούν τα μέτρα για τον αριθμό των πελατών.

«Είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

***

Τι συμβαίνει με τον τουρκικό στόλο;

Συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών πλοίων στον Κόλπο του Ξηρού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για τον πλησιέστερο στην ελληνική επικράτεια τουρκικό κόλπο, ο οποίος βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης. Μπορεί οι Τούρκοι να πραγματοποιούν ασκήσεις σε ετήσια βάση στην περιοχή, ωστόσο ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο και η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα. Έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX, μαζί δηλαδή με τη θαλάσσια ζώνη πέριξ του Καστελλόριζου. Εκεί όπου τώρα απειλεί να φέρει και γεωτρύπανο, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση. Πρώτα θα φέρει το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ και εν συνεχεία ο Ερντογάν θα αποφασίσει πού θα πάει.

***

Μητσοτάκης – Τσιόδρας στο ίδιο αυτοκίνητο

Οι σκηνές που θα σας περιγράψω από την τελετή για την ένταξη 50 κρεβατιών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, δεν τις έδειξε η τηλεόραση. Πρώτα απ΄όλα να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στο νοσοκομείο μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Οταν λέω ότι «πήγε μαζί» εννοώ ότι έφτασαν στο «Σωτηρία» με το ίδιο αυτοκίνητο, φορώντας και οι δύο μάσκες. Εν συνεχεία δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα δώρα που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας (πέραν της δωρεάς των ΜΕΘ). Έδωσε το αντίγραφο της προτομής της Θεάς Υγείας στη διευθύντρια των ΜΕΘ. Ήταν η προτομή που βρέθηκε στην Αμοργό και το αντίγραφο το έδωσε στη Βουλή για να το δωρίσει στο νοσοκομείο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο Πρόεδρος της Βουλής όμως είχε και ένα άλλο δώρο να δώσει: Μια εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας την οποία δώρισε στην προϊσταμένη της Εντατικής Κλινικής. Ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε και ευχαρίστησε έναν- έναν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για την προσφορά τους.

***

Χωρισμένοι με παιδιά

Πάμε τώρα σε ένα θέμα που ενδιαφέρει αυτούς που έχουν πάρει διαζύγιο, έχουν παιδιά και διεκδικούν την επιμέλειά τους. Ενα θέμα – σταθμός στο Οικογενειακό Δίκαιο που σας το παρουσιάζω ευθύς αμέσως: Η επιμέλεια του ενός γονέα (που ισχύει σήμερα) οδεύει προς το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Στη θέση της έρχεται η… συνεπιμέλεια και των δύο γονέων. Δηλαδή και οι δυο γονείς μπορεί να έχουν την επιμέλεια του παιδιού (ή των παιδιών τους) ταυτόχρονα. Ποιος θα αποφασίζει για αυτό; Μα, το Δικαστήριο όταν οι δύο γονείς διαφωνούν. Απίστευτη απόφαση που γίνεται νομοσχέδιο και οδεύει προς τη Βουλή. Αλλά, εάν νομίζετε πως η συνεπιμέλεια είναι εύκολη υπόθεση και για τους δικαστές κάνετε λάθος.

Ο δικαστής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα πρέπει μαζί με την απόφαση για συνεπιμέλεια να αποφασίζει και για τον χρόνο επικοινωνίας του γονέα με το παιδί. Δηλαδή πόσο χρόνο θα μένει το παιδί με τη μητέρα και πόσο με τον πατέρα. Άλλοτε με τη μαμά και άλλοτε με τον μπαμπά. Και πάλι δεν τελειώσαμε. Μπορεί να υπάρξει τροποποίηση της αρχικής δικαστικής απόφασης ανάλογα με τη συμπεριφορά του κάθε γονέα είτε προς το παιδί είτε προς τον άλλον γονέα.

***

Η Πρόεδρος και οι γυναίκες πρέσβεις

Γεύμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τις γυναίκες πρέσβεις στην Αθήνα. Έγινε μετά από πρωτοβουλία της ολλανδής πρέσβεως Στέλλα Γκρούμπασιτς –Stella Ronner-Grybacic. Συμμετείχαν οι πρέσβεις Ιταλίας Πατρίσια Φαλτσινέλι(Falcinelli), Σουηδίας Charlotte Sammelin, Βελγίου Gystine Francoise, Αυστρίας Hermine Poppeller, Πορτογαλίας Helena Furtado De Paiva, Ιρλανδίας Iseylt Fitzerald και Σλοβακίας Iveta Hricova. Συζήτησαν ενδιαφέροντα θέματα, όπως οι γυναίκες στην πολιτική, θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

***

Η Πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου να ακυρώθηκε για εφέτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη θα αναβληθούν. Για παράδειγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στις 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στην εορτή του Αγίου Δημητρίου και θα παραστεί και σε άλλες εκδηλώσεις. Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που έχουν κατά την οποία ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τον Πρόεδρο.