Προετοιμασία 20′, Αναμονή 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ  (για 2 μερίδες)

Για τη βάση

2 διπλές κριθαροκουλούρες Κρήτης

2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

1 κ.σ. ξίδι

Για την κρέμα

500 γρ. ξινομυζήθρα

2-3 κ.σ. γάλα, ανάλογα με το πόσο σφιχτό είναι το τυρί

Για το γαρνίρισμα

500 γρ. ντοματίνια

10 μαύρες ελιές, σε ροδέλες

Ρίγανη φρέσκια, για γαρνίρισμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση: Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τις κριθαροκουλούρες, χωρίς όμως να γίνουν πολύ λεπτό τρίμμα. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Μόλις βραχεί όλο το τρίμμα, το αδειάζουμε σε ένα τσέρκι, που έχουμε βάλει πάνω σε ταψάκι ή σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 22 εκ. Το απλώνουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού, ώστε να σχηματιστεί μία βάση. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ την ξινομυζήθρα και προσθέτουμε λίγο γάλα (ανάλογα με το πόσο σφιχτή είναι η ξινομυζήθρα), μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και αδειάζουμε από πάνω την κρέμα. Την απλώνουμε ώστε να είναι παντού ισόπαχη και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Γαρνίρισμα: Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε κυκλικά πάνω στην κρέμα. Ρίχνουμε από πάνω τις ελιές και τη φρέσκια ρίγανη.

Περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στα τοιχώματα της φόρμας και της «τούρτας» για να ξεκολλήσει πιο εύκολα και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.