Οκτώ έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν αποκλειστικά για την Eνωση «Μαζί για το παιδί», με στόχο να στηρίξουν το κοινωνικό έργο της. Οι Γιάννης Βαρελάς, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Αλίκη Λάλα, Oλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Ραλλού Παναγιώτου, Φίλιππος Φωτιάδης, ο φωτογράφος Γιάννης Μπουρνιάς και οι artistic collective The Callas αποτυπώνουν έργα τους σε συλλεκτικά και αριθμημένα t-shirts για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση οικογενειών που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγων των συνθηκών που επικρατούν στην COVID-19 εποχή.

Πρόκειται για δράση της νεότερης γενιάς εθελοντών τού «Μαζί για το παιδί», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Together We Create». Τι ακριβώς σημαίνει «Together We Create» και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί; Μας το εξηγούν οι τέσσερις κυρίες που βρίσκονται πίσω από τη δράση, η Αταλάντη και η Αλίκη Μαρτίνου, η Λούσυ Φάις και η Μαρία Τσούτσια, απαντώντας από κοινού στις ερωτήσεις που τους θέσαμε. Και αποκαλύπτοντάς μας την κοσμοθεωρία τους, που τις οδηγεί στον δρόμο του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Oσο για τα ευφάνταστα t-shirts, θα διατίθενται από το ηλεκτρονικό κατάστημα του πολύ γνωστού οίκου υποδημάτων Καλογήρου, για εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να χαρίσουν ένα διαφορετικό, αισιόδοξο «touch» στην καθημερινότητά τους, βοηθώντας την ίδια στιγμή εκείνους που έχουν βρεθεί σε ανάγκη.

Μια κοινωνία που έχει δοκιµαστεί σε µακρά περίοδο οικονοµικής κρίσης και ακολούθως µε τον κορωνοϊό, πώς αντιµετωπίζει το θέµα της κοινωνικής προσφοράς; Και ποιος µπορεί να είναι ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σε αυτή την κρίση που βιώνουµε εσχάτως;

«Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και παγκόσμιας κρίσης υγείας, η κοινωνική προσφορά έρχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης, ενεργοποιώντας τα πιο θετικά στοιχεία του ανθρώπου. Είναι μια εσωτερική και προσωπική διαδρομή για τον καθένα και, για μερικούς ανθρώπους, θα τολμούσαμε να πούμε και ανάγκη. Ιδιωτική ή προσωπική πρωτοβουλία, η συνεισφορά στον συνάνθρωπό μας, σε όποια μορφή και να είναι, αποτελεί τον δρόμο στον οποίο θα χαράξουμε μια νέα πραγματικότητα, ένα νέο και αισιόδοξο αύριο».

Πώς θα µπορούσαµε να εξηγήσουµε σε κάποιον που πιθανώς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός του «Together We Create»;

«Το «Together We Create» είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε εν μέσω κορωνοϊού από νέους ανθρώπους, με στόχο να προσφέρουν στο έργο της Eνωσης «Μαζί για το Παιδί». Παρότι έχουμε προσφέρει στο παρελθόν όλες εθελοντικά σε διάφορες δράσεις της Eνωσης, αυτή η πανδημία μάς ώθησε να σκεφτούμε διαφορετικά και τον δικό μας ρόλο, ως εθελόντριες, αλλά και το κομμάτι της προσφοράς. Το social distancing έμοιαζε αρχικά περιοριστικό στο να προσφέρεις εθελοντικό έργο, αλλά τελικά δεν είναι! Αυτό το project έχει υλοποιηθεί χωρίς να βρεθούμε μεταξύ μας ούτε μία φορά. Αυτό είναι το «Together We Create», ένας εναλλακτικός τρόπος να προσφέρεις.

Δεν προσωποποιείται, ούτε περιορίζεται αμιγώς σε εμάς, είναι μια ιδέα που φιλοδοξούμε να γίνει κίνημα προσφοράς. Eνα κάλεσμα, σε νέους ανθρώπους που θέλουν να συμβάλλουν με φρέσκες ιδέες και μέσω εναλλακτικών projects στο κοινωνικό έργο που προσφέρει το «Μαζί για το Παιδί». Για το συγκεκριμένο project στην ομάδα προσφοράς ανήκουμε εμείς, οι καλλιτέχνες και όλοι όσοι αγκάλιασαν την ιδέα μας ώστε να γίνει πράξη. Αλλά ελπίζουμε το project αυτό να είναι μόνο η αρχή και η Eνωση να δεχτεί με αφορμή τη δική μας πρωτοβουλία μηνύματα και από άλλους ανθρώπους που μπορεί να έχουν αντίστοιχες ιδέες».

Οι καλλιτέχνες που ενεπλάκησαν στη δράση µε τα t-shirts πώς επελέγησαν;

«Η διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνών ήταν φυσική και αυθόρμητη. Παρακολουθώντας την καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας, γνωρίσαμε μια πλευρά προσφοράς και ευαισθητοποίησης των καλλιτεχνών. Είναι συγκινητικό που σπουδαίοι καλλιτέχνες σε δύσκολους καιρούς ανταποκρίνονται με ζεστασιά και ευαισθησία σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Με τον δικό τους τρόπο, μετουσιώνουν την παιδική αθωότητα σε ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς».

Και η συνεργασία µε την ιστορική εταιρεία Καλογήρου, που τώρα διανύει µια νέα εποχή, πώς αποφασίστηκε και πώς δροµολογήθηκε;

Λούσυ Φάις: «Για να πραγματοποιηθεί το project χρειαζόμασταν ένα κανάλι πώλησης και προώθησης των συλλεκτικών t-shirts. Ως μέλος της ομάδας και εθελόντρια της Eνωσης «Μαζί για το Παιδί», ήταν φυσικό ακόλουθο να προσφερθεί το ηλεκτρονικό κατάστημα της Kalogirou. Η οικογένειά μου αγκάλιασε την ιδέα με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό από την αρχή».

Ανήκετε στη νεότερη γενιά εθελοντών τού «Μαζί για το Παιδί». Πώς, αλήθεια, ξεκίνησε το κοινωνικό έργο σας; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να επενδύσετε χρόνο και ενέργεια στον κοινωνικό εθελοντισµό;

«Ο εθελοντισμός είναι ανάγκη. Ολες μας έχουμε προσφέρει κατά καιρούς εθελοντικά στο έργο τού «Μαζί για το Παιδί», αλλά όχι μόνο. Η επαφή μας με τον εθελοντισμό ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, μέσω των εθελοντικών προγραμμάτων στο σχολείο. Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε εθελοντικά οργανισμούς και σκοπούς που μας εμπνέουν και μας ευαισθητοποιούν. Είναι μοναδικό συναίσθημα να προσφέρεις, ειδικά όταν η ανταμοιβή σου είναι να βλέπεις τη χαρά και το χαμόγελο των παιδιών. Αυτό το χαμόγελο και το «ευχαριστώ» που ακούς δεν πάει σε εσένα προσωπικά, αλλά το βίωμα και η εμπειρία είναι πολύ προσωπική και είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή».

Περιγράψτε µου ποια θα ήταν για εσάς η ιδανική κοινωνία. Και ποιος ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας σε αυτήν;

«Η ιδανική κοινωνία είναι κάτι σχετικό, ακούγεται ίσως λίγο ουτοπικό. Αλλά μια κοινωνία που προοδεύει σε επίπεδο δίκαιης μεταχείρισης και προάγει τις ίσες ευκαιρίες σε αντίθεση με φυλετικές και άλλες διακρίσεις πιστεύουμε πως είναι εφικτή. Η «ιδανική» κοινωνία είναι η εικόνα μίας δίκαιης και αξιοκρατικής κοινωνίας. Η σύγχρονη γυναίκα διαφέρει πολύ από τη γυναίκα που γνώρισαν οι παλαιότερες γενιές. Λειτουργεί ως μητέρα, σύντροφος, καριερίστρια και πολλές φορές όλα μαζί. Οταν λειτουργεί όλες αυτές τις πλευρές της με αγάπη, δικαιοσύνη και αλήθεια, τότε συνεισφέρει, με τον τρόπο της, στην ανοικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας».

Η µόδα µπορεί να είναι ένα ακριβό σπορ. Ποιος νοµίζετε πως µπορεί να είναι σήµερα ο κοινωνικός ρόλος της; Πώς µπορεί να σταθεί δίπλα στον αδύναµο συνάνθρωπο;

«Η μόδα είναι περισσότερο θέμα αισθητικής και λιγότερο θέμα κόστους πια. Σήμερα δε, πολύ περισσότερο από ποτέ, αλλάζει προς μια κατεύθυνση πιο βιώσιμη, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη καίρια θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μένει ακόμα να γίνουν πολλά, είμαστε μόνο στην αρχή, αλλά ας βλέπουμε και τα θετικά. Η βιομηχανία της μόδας εδώ και χρόνια αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο επικοινωνίας κοινωνικών μηνυμάτων. Διάσημες καμπάνιες μεγάλων οίκων που προβάλλουν κοινωνικά μηνύματα, πασαρέλες που γκρεμίζουν στερεότυπα, ιδρύματα που φτιάχτηκαν για να στηρίξουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Η μόδα, όπως και η τέχνη, προβάλλει μηνύματα με μοναδικό τρόπο – μιλάει από μόνη της. Οπως έχει αναφέρει και η Μιούτσια Πράντα: «Fashion is instant language» (σε ελεύθερη απόδοση, «η μόδα είναι μορφή γλώσσας»)».

Θεωρείτε ότι η µόδα διατηρεί πάντα τη σηµασία της ως διακριτικό στοιχείο των φύλων, των τάξεων ή των κοινωνικών οµάδων; Μας ενώνει ή µας χωρίζει;

«Η μόδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μέσο που ενώνει. Λειτουργώντας ως πρότυπο, δημιουργεί νέα δεδομένα που κυριαρχούν και εξελίσσουν όχι μόνο τον χώρο αλλά και τις αντιλήψεις των ανθρώπων, δημιουργώντας μια νέα τάξη πραγμάτων και ένα «new normal»».

Είστε αισιόδοξες για το µέλλον; Ή, για να το θέσω και αλλιώς, τι θεωρείτε πως πρέπει να κάνουµε σήµερα για να κοιτάµε µε αισιοδοξία το µέλλον;

«Είμαστε αισιόδοξες, αλλά γνωρίζουμε και τον μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουμε. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως επίσης επικοινωνία και δημιουργικότητα».

Εχω την αίσθηση, και διορθώστε µε αν διαφωνείτε, πως η κοινωνική προσφορά είναι κυρίως γένους θηλυκού… Συµφωνείτε ή όχι; Και αν ναι, πού νοµίζετε ότι οφείλεται αυτό;

«Νομίζουμε θα ήταν άδικο να οικειοποιούμασταν μόνο οι γυναίκες τον εθελοντισμό. Ας μην πάμε μακριά, δείτε τη σύνθεση των ανθρώπων στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών μεγάλων οργανώσεων, τόσο ελληνικών όσο και διεθνών, αλλά και την ανταπόκριση των εθελοντών στην πρόσφατη έκκληση του υπουργείου Υγείας και της Ελλάδας και άλλων χωρών για ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό εν μέσω πανδημίας. Ο εθελοντισμός και η προσφορά δεν έχουν φύλο, ούτε ηλικία. Γίνεσαι εθελοντής όταν κάποιος ή κάτι σε εμπνέει και το κάνεις μόνο αν το θες. Είναι στάση ζωής και έχει να κάνει με την ωριμότητα των ανθρώπων αλλά και με τη χρονική περίοδο που διανύουν στη ζωή τους. Αλλοι γίνονται εθελοντές στα 20 και άλλοι στα 70 τους, πάντα και παντού υπάρχει ένας καταλύτης που σε ωθεί να ξεκινήσεις τον εθελοντισμό. Ο καθένας συνεισφέρει όπου και όπως μπορεί. Για πολλούς μπορεί να γνωρίζουμε τη συνεισφορά τους μέσα από τα έργα τους, ενώ άλλοι επιλέγουν να είναι αθόρυβοι στην κοινωνική τους προσφορά. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα ο εθελοντισμός και οφείλουμε να σεβαστούμε τον δρόμο που έχει επιλέξει ο καθένας μας να ακολουθήσει».

Είστε τέσσερις γυναίκες που συναντιέστε στο κοινωνικό έργο σας. Εχετε και άλλα κοινά; Ησασταν φίλες και εκτός «Together We Create»; Ή η ανάγκη για κοινωνική προσφορά είναι αυτή που σας ενώνει;

«Γνωριζόμαστε και εκτός της ομάδας και διατηρούμε και άλλα κοινά ενδιαφέροντα, αλλά το βασικό που μας ενώνει ΟΛΕΣ είναι η ουσία του εθελοντισμού. Συνεισφέρουμε και συμβάλλουμε ενεργά, γιατί θέλουμε να είμαστε μέρος των αλλαγών που οραματιζόμαστε γύρω μας».