Η κυβέρνηση εξετάζει τους νομικούς εκείνους όρους που θα επικαλεστεί ώστε να απαιτήσει από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αποζημίωση από την Τουρκία για τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό εντός των εθνικών χωρικών υδάτων κοντά στη Λέσβο.

Από τον εμβολισμό το σκάφος του Λιμενικού, που έπλεε καθ’ όλα νόμιμα ακολουθώντας τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας, υπέστη ζημιές και θα κληθεί η Τουρκία να πληρώσει όσα χρήματα απαιτηθούν για την επιδιόρθωση του σκάφους.

Οπως μου εξήγησε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, οι νομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης εξετάζουν τους τρόπους ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να πληρώσει, θεωρώντας ότι είναι ένα είδος τιμωρίας, την οποία όντως καταλαβαίνει η Αγκυρα.

Είναι η δεύτερη φορά που απαιτούνται από την Τουρκία αποζημιώσεις για φθορές που υπέστησαν σκάφη του Λιμενικού από τουρκικά σκάφη. Στις 13 Φεβρουαρίου του 2018 τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού κοντά στα Ιμια.

Και τότε η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε αποζημίωση από την Τουρκία, ενώ έναν μήνα νωρίτερα (27 Ιανουαρίου 2018) πάλι η Τουρκία είχε περάσει τις κόκκινες γραμμές στο Αιγαίο. Μια ακταιωρός του τουρκικού Λιμενικού παρενοχλούσε με απίστευτη προκλητικότητα την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού και συγκρούστηκε μαζί της.

***

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πάμε τώρα στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με μειωμένη αντιπροσωπεία βουλευτών, αλλά με άπαντες τους αρχηγούς των κομμάτων. Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού ήταν εμφανή. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα;

***

Οταν στη Βουλή πολεμούν τον κορωνοϊό

Αντισηπτικά, γάντια και μάσκες μίας χρήσης ακόμα και στους υπαλλήλους του καφενείου της Βουλής συνέστησαν οι γιατροί, ενημερώνοντάς τους για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν. Η Βουλή μπαίνει για τα καλά στο κλίμα των αυστηρών μέτρων πρόληψης, ενώ ήδη συζητείται και το μέτρο της τηλεργασίας προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των εργαζομένων στις υπηρεσίες της. Να σκεφτείτε, ακόμα και η προετοιμασία των καφέδων των βουλευτών γινόταν με γάντια και μάσκες. Φραπές δηλαδή σερβιρισμένος με μάσκα.

***

Τα απρόοπτα της χειραψίας

Δεν έλειψαν παρ’ όλα αυτά και κάποια απρόοπτα, όπως όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης συνάντησε στον διάδρομο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και του έτεινε από κεκτημένη ταχύτητα το χέρι, αναγκάζοντάς τον να κάνει αμέσως δυο βήματα πίσω. Αλλά και όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσήλθε συνοδευόμενος από τα λιγοστά – μόλις τέσσερα – μέλη της Ιεράς Συνόδου, πήγε να δώσει το χέρι του στον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου που τον ανέμενε, αλλά εκείνος του έτεινε τη γροθιά του. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να κάτσει δίπλα-δίπλα με τον έτερο αντιπρόεδρο Θανάση Μπούρα, αν και όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στην αίθουσα, πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων και βουλευτές, κρατούσαν αυστηρά αποστάσεις ασφαλείας ανά δύο έδρανα.

***

Και οι ευδιάθετοι της Βουλής

Ο μόνος που ήταν ευδιάθετος στα υπουργικά έδρανα μεταξύ των δέκα όλων κι όλων υπουργών που παραβρέθηκαν ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κάθε τόσο έσκυβε προς την πλευρά του παρακαθήμενού του Νίκου Δένδια και κάτι του έλεγε προκαλώντας γέλιο. Κάποια στιγμή από τα «γαλάζια» έδρανα ακούστηκε κάτι να λέει κάποιος βουλευτής της ΝΔ προκαλώντας μια σχετική ευθυμία και ο υπουργός Ανάπτυξης, που είδε τη σκηνή, του φώναξε: «Πες μας κι εμάς να γελάσουμε…».

***

Τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μητσοτάκης και Τασούλας βρέθηκαν για λίγη ώρα μαζί με τη Σακελλαροπούλου στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής πριν κληθούν να μεταβούν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Οπως έλεγαν νεοδημοκρατικές πηγές, εκτός του κορωνοϊού, συζήτησαν και για τα ζώα συντροφιάς, ενώ η φράση του Πρωθυπουργού που καταγράφηκε ήταν ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», με τον Τασούλα να συμπληρώνει: «Και αυτό εκπέμπεται εντόνως σήμερα». Να σημειώσω εδώ, όπως έχει ειπωθεί, ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι φιλόζωη, ιδιαιτέρως με τις γάτες.

***

Τα παιδιά του 10ου Γυμνασίου

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πλησίασε κάποια στιγμή ο διάδοχος της νέας Προέδρου στο τιμόνι του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος του είπε: «Είμαι παιδί του 10ου Γυμνασίου και Παναθηναϊκός», προκαλώντας τα γέλια από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τέλειωσε το ίδιο σχολείο (μετέπειτα Πολυκλαδικό) και βεβαίως είναι δηλωμένος οπαδός της ίδιας ομάδας.

***

Στα θεωρεία βρέθηκαν λίγοι προσκεκλημένοι – δεν πρέπει να ξεπερνούσαν συνολικά τους πενήντα –, μεταξύ των οποίων ο σύντροφος της κυρίας Σακελλαροπούλου, Παύλος Κοτσώνης, η κόρης της Νιόβη και άλλοι οικείοι της. Παρατήρησα ότι κάποια στιγμή η κυρία Σακελλαροπούλου χαιρέτησε (με ένα νεύμα) κάποιον από τα θεωρεία. Ηταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογήρου.

***

Μόνο 8 γυναίκες βουλευτές

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η αισιοδοξία είναι γένος θηλυκού και άλλοι βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων έλεγαν ότι η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού, στην τελετή της ορκωμοσίας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας μέτρησα μόνο οκτώ γυναίκες βουλευτές. Οι τέσσερις, Φώφη Γεννηματά, Μαρία Κεφάλα, Νίκη Κεραμέως και Αννα Μάνη, φορούσαν άσπρα (ή χρώμα… ζαχαρί, όπως παρατήρησε ένας συνάδελφός τους). Οι υπόλοιπες, Ζωή Ράπτη, Ολγα Γεροβασίλη, Σοφία Σακοράφα, ήταν διαφορετικά ντυμένες.

***

Πού χάθηκε ο Τζανακόπουλος

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μπήκε χαρούμενος στην Αίθουσα Ολομέλειας κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά (κυρίως αριστερά) για να δει εάν τον βλέπουν. Ο λόγος ήταν ότι βρισκόταν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και ήθελε να δείξει ότι δήθεν οι σχέσεις τους εξακολουθούν να είναι θερμές. Αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς τι έγινε και ξαφνικά ο Τζανακόπουλος εξοστρακίστηκε στα πίσω έδρανα, αφού δίπλα στον κ. Τσίπρα εμφανίστηκε η Ολγα Γεροβασίλη (η πιο πιστή προεδρική, συγχωριανή του κ. Τσίπρα).

***

Μια αγκαλιά για την Ιταλία

Μέσα στο δράμα της αποκλεισμένης από τον κορωνοϊό Ιταλίας κάποιες κινήσεις αποκτούν έναν ιδιαίτερο θετικό συμβολισμό, όπως η τηλεοπτική συνέντευξη στη Rai που έδωσε – και μάλιστα στα ιταλικά – ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επιπλέον, έστειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης γραμμένο στα ιταλικά προς τον ομόλογό του ιταλό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Enzo Amendola. «Forza e coraggio a tutti» του έγραψε! Και εκείνος, απάντησε στα ελληνικά, γράφοντας «Μία αγκαλιά», ποστάροντας τις σημαίες της Ιταλίας και της Ελλάδας.