Πυρετωδώς ετοιμάζονται τούτες τις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου για το Επιχειρηματικό Φόρουμ του Βερολίνου στο οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (φωτογραφία) θα έχουν μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και όχι μόνον για την πράσινη ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές και την κλιματική αλλαγή (θέματα που είχαν αρχικώς προγραμματισθεί), αλλά και για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, μετά τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια). Και τούτο επειδή θα έχουν προηγηθεί η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν, το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και το Γενικό Συμβούλιο (υπουργών Εξωτερικών) που θα εξετάσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Οι προσπάθειες ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η διήμερη ελληνογερμανική συνάντηση στο Βερολίνο είναι συνεχείς.

***

Στο φόρουμ έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 500 σύνεδροι (επιχειρηματίες, στελέχη και λοιποί). Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν αρκετοί υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους οι Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης. Ελληνικές εταιρείες αναμένεται να κλείσουν συμφωνίες με γερμανικές και να εκφράσουν την πρόθεσή τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε πράσινη ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές.

 

***

Οι Αμερικανοί στον Εβρο

 

Ας πάμε τώρα σε μια αποκλειστική είδηση. Την Παρασκευή οι Αμερικανοί «ανεβαίνουν» στον Εβρο, ως μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης προς τη χώρα μας για τα όσα προκλητικά συμβαίνουν στα σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας. Οταν λέω Αμερικανοί εννοώ τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Βαλκάνια Ματ Πάλμερ, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και την αμερικανίδα πρεσβευτή στη Βουλγαρία Hero Mustafa (κουρδικής καταγωγής). Οι Αμερικανοί (τους οποίους θα συνοδεύει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής) θα επισκεφθούν και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να δουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τις επενδύσεις, όχι μόνον για το λιμάνι αλλά και για τα παράμετρα έργα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές γραμμές, η κατασκευή δρόμων και έργων για τη μεταφορά του υγροποιημένου αερίου. Να σημειώσω εδώ ότι οι Αμερικανοί θα συναντηθούν με τοπικούς παράγοντες, με τον Μητροπολίτη και με τη διοίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

***

Η επίταξη των μασκών

Θα μάθατε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο επιτάσσει όλα τα αποθέματα και την παραγωγή προστατευτικών μασκών προσώπου. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι μάσκες θα διανεμηθούν στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ρώτησα κυβερνητικό στέλεχος για το εάν εξετάζει και η Ελλάδα κάτι τέτοιο. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν αμφίσημη. «Θα δούμε», μου είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται στη βάση πραγματικών γεγονότων. Αναρωτιέμαι πάντως για το εάν η κυβέρνηση θα βρει απόθεμα μασκών να επιτάξει, εάν και εφόσον βρεθεί σε αυτή την ανάγκη. Να σας ενημερώσω πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει η παραγωγή μασκών να αυξηθεί κατά 40%, καθώς σε μηνιαία βάση απαιτούνται 89 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες διεθνώς, ώστε το ιατρικό προσωπικό – και μόνον αυτό – να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες αντιμετώπισης του COVID-19.

 

***

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κορωνοϊός

 

Ο προβληματισμός και η ανησυχία για τον κορωνοϊό πέρασε (όπως ήταν αναμενόμενο) και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι η ηγεσία του κόμματος προβληματίζεται εάν θα αναβάλει ή όχι τις προγραμματισθείσες προσυνεδριακές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.

***

Ο κορωνοϊός και οι online αγορές

Ο φόβος του κορωνοϊού άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών, φέρνει πιο κοντά τις online αγορές στα σουπερμάρκετ. Σου λέει (ο καταναλωτής), αφού μπορώ να κάνω τις αγορές μου από το σπίτι μου με ένα κλικ, να αποφύγω την πολυκοσμία και τις ουρές στα ταμεία, το παρκάρισμα, την κίνηση στους δρόμους, γιατί να μην παραγγείλω ηλεκτρονικά; Στα σουπερμάρκετ αυξήθηκαν τελευταίως οι πωλήσεις (ακόμα και σε ποσοστό 70%) ενώ ορισμένα (για παράδειγμα ο Σκλαβενίτης) δημιούργησαν εταιρεία για τις online αγορές των καταναλωτών.

***

Υπουργός σε… αυτοαπομόνωση

Στην Κύπρο, αν και δεν έχει πιστοποιηθεί κρούσμα κορωνοϊού, τέθηκε σε… αυτοπεριορισμό ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έπειτα από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία. Ο υπουργός ζήτησε ο ίδιος να μπει σε καραντίνα ως προληπτικό μέτρο για το θέμα του κορωνοϊού. Ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο που εξέδωσαν οι αρχές Δημόσιας Υγείας ο κ. Λακκοτρύπης θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Ο ίδιος δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι. Και κάτι ακόμα. Επειδή συνεχίζονται οι ροές προσφύγων/μεταναστών από τα Κατεχόμενα, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ορισμένα οδοφράγματα που οδηγούν στις κατεχόμενες περιοχές. Να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου (με τη σύζυγό του Καμίλα) και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα πάει στο όρος Τρόοδος και θα επισκεφθεί και τις βρετανικές βάσεις.

***

Tι συμβαίνει τη νύχτα στα λεωφορεία και στο μετρό

 

Μόλις κατευθυνθεί και το τελευταίο λεωφορείο ή το τελευταίο βαγόνι του ηλεκτρικού, του μετρό ή του προαστιακού στο αμαξοστάσιο, τα συνεργεία του υπουργείου Μεταφορών εμφανίζονται (με εντολή του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή) και αρχίζουν να ψεκάζουν. Ψεκάζουν λεωφορεία, τρένα, στάσεις, αμαξοστάσια. Αυτό συμβαίνει κάθε νύχτα, μετά από εντολές που πήρε το υπουργείο από το υπουργείο Υγείας ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

***

35+3 Μορφές του Λόγου από την Εφη Ξένου

Την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 20.30, ένας δικός μας άνθρωπος, η σκιτσογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» Εφη Ξένου, εγκαινιάζει στο IANOS Café της Αθήνας την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «35+3 Μορφές του Λόγου». Πρόσωπα των γραμμάτων που δημιουργήθηκαν κυρίως για τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα ΝΕΑ» και με ακουαρέλες, μαρκαδόρους, πενάκια πέρασαν στο χαρτί.

Μια εικαστική αναζήτηση των ανθρώπων πίσω από τις λέξεις.

Θα μιλήσουν: Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας, Σπύρος Ορνεράκης, σκιτσογράφος, Γιώργος Παπαχρήστος, δημοσιογράφος, Μαρία Τζαμπούρα, σκιτσογράφος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

***

Τα 52 χρόνια του Μητσοτάκη

Γενέθλια είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (κλείνει τα 52) και η σύζυγός του Μαρέβα και η μικρή του κόρη, Δάφνη, του έκαναν έκπληξη. Πήγαν στο γραφείο του με μια τούρτα και έκλεψαν λίγα λεπτά από μία ακόμη δύσκολη ημέρα για τον Πρωθυπουργό προκειμένου να του δώσουν τις ευχές τους. Την ξεχωριστή αυτή οικογενειακή στιγμή ο Πρωθυπουργός θέλησε να τη μοιραστεί με όλους ανεβάζοντάς την στο Instagram και να εκφράσει τις ευχαριστίες τους προς όλους για τις ευχές που του έχουν στείλει.