Διέξοδο στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των υπέρογκων οφειλών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ βρήκε η κυβέρνηση. «Υιοθετώντας» παλαιότερη πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) προτείνει χορήγηση στους ΤΟΕΒ μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών.

Ο στόχος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) είναι διττός: αφενός η «ανακούφιση» της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά της» και αφετέρου η σωστή λειτουργία των οργανισμών που ελέγχουν την άρδευση των καλλιεργειών και διαχειρίζονται εγγειοβελτιωτικά έργα όπως φράγματα, αρδευτικές διώρυγες, στραγγιστικές τάφρους, αντλιοστάσια κλπ.

Τα συσσωρευμένα χρέη (σταδιακά από το 2010 και μετά) των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), όπως ειπώθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να προσεγγίζουν και τα 200 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε προτείνει η ΕΝΠΕ και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αλλά δεν είχε προχωρήσει. Σε επιστολή τότε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση και Σταύρο Αραχωβίτη και προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, αναλύονταν τα βασικά σημεία της πρότασης, στην οποία, εκτός από χαμηλότοκο δάνειο 25ετίας, µε εγγυήτριες τις Περιφέρειες, η ΕΝΠΕ πρότεινε και ένα σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια για τις ανάγκες ηλεκτροδότησής των ΤΟΕΒ. Ωστόσο, όπως ανέφερε περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, πρέπει να απλοποιηθεί η αδειοδοτική διαδικασία.

Η πρόταση, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, δίνει στους ΤΟΕΒ τη δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής των χρεών τους προς τη ΔΕΗ, μέσω μακροχρονίου δανεισμού και αφού προηγουμένως τεθούν σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας και βεβαιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.

Κλείνουν οι εκκρεμότητες με τους Δασικούς Χάρτες

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στους Περιφερειάρχες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στους δασικούς Χάρτες και προτείνουν:

α) αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο,

β) δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιεί την περιουσία όταν δικαιώνεται στην εξέταση των αντιρρήσεων χωρίς να περιμένει να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα και

γ) αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής των δασικών χαρτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις περί του αντιθέτου εκδοθείσες πράξεις της Διοικήσεως (αναδασμοί, εποικιστικά κλπ). « Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που επιλύουν χρόνια προβλήματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Όσον αφορά στις προστατευόμενες περιοχές ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ένα νέο μοντέλο για τους Φορείς Διαχείρισης με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη των περιοχών, οι Περιφέρειες για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους, με χρηματοδότηση για τις δράσεις τους από το ΥΠΕΝ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο νέος φορέας θα έχει «αντένες» σε κάθε προστατευόμενη περιοχή με έναν διευθυντή που θα επιλεγεί από το σημερινό υπαλληλικό προσωπικό. Η βάση στελέχωσης του νέου φορέα θα είναι οι σημερινοί υπηρετούντες υπάλληλοι.

Για τη διαχείρισης των απορριμμάτων, ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει εντός του έτους στη δημοπράτηση 17 σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την επιτάχυνση επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου καθώς και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτίρια.