Πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στον τόπο μαρτυρίου. Σε δήλωσή του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την παρουσία του στις εκδηλώσεις από τα 75 χρόνια απελευθέρωσης του Αουσβιτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι ο συγκεκριμένος τόπος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. «Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι “ο δρόμος προς το Αουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία”», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

***
Ερχονται κυρώσεις στην Τουρκία

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Ηδη τούτες τις ημέρες οι χώρες-μέλη της ΕΕ εξειδικεύουν τις κυρώσεις αυτές που, όπως πληροφορούμαι από ευρωπαϊκές πηγές, θα αφορούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που θα πληγούν από τις κυρώσεις. Τι είδους πρόσωπα θα είναι αυτά;

***
Παρά το γεγονός ότι έως τώρα δεν αναφέρθηκαν ονόματα, πιστεύεται ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τούρκων στρατιωτικών και ναυτικών που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, στους οποίους θα επιβληθούν και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Αλλά και πληρωμάτων (άλλων εθνικοτήτων) στα τουρκικά πλοία που μετέχουν στις γεωτρήσεις. Πιο συγκεκριμένα: Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην «απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων».

***
Ο βουλευτής που σώζει ζωές

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, παρουσία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών σχεδόν από όλα τα κόμματα. Ξαφνικά μια γυναίκα σωριάζεται στο πάτωμα χωρίς αισθήσεις: «Ενας γιατρός, υπάρχει στην αίθουσα γιατρός;» ειπώθηκε από το μικρόφωνο και αμέσως εμφανίζεται ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασ. Γιόγιακας, ο οποίος είναι καρδιολόγος. Ηταν ευχής έργον που βρέθηκε εκεί γιατρός και μάλιστα καρδιολόγος, ο οποίος και της πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. Ορισμένοι είπαν ότι η γυναίκα υπέστη έμφραγμα, άλλοι ότι απλώς λιποθύμησε, αλλά σημασία έχει ότι μετά τις πρώτες βοήθειες που της παρείχε ο καρδιολόγος βουλευτής, ανέκτησε τις αισθήσεις της. Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, αφού βεβαιώθηκε ότι η γυναίκα δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, πήγε και συνεχάρη τον κ. Γιόγιακα.

***
Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γιόγιακας σώζει μια ζωή. Ως καρδιολόγος κουβαλάει πάντα μαζί του υπογλώσσια και άλλα καρδιολογικά φάρμακα. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2016, όταν επέστρεφε από την Ταϊβάν, διαπιστώνει ότι ο επιβάτης που καθόταν στην μπροστινή θέση μέσα στο αεροπλάνο, έχασε τις αισθήσεις του από έμφραγμα. Τον εξετάζει και του χορηγεί υπογλώσσιο με αποτέλεσμα να του σώσει τη ζωή. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στη Βουλή ο κ. Γιόγιακας είναι από τους πλέον δημοφιλής. Ολοι οι βουλευτές τον θέλουν στην παρέα τους. Και εσείς, τώρα θα ξέρετε το γιατί…

***
Αν νομίζετε ότι οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ είναι νομικοί ή δικηγόροι κάνετε λάθος. Από τους 158 βουλευτές που έχει η ΝΔ, μόνον οι 32 είναι νομικοί. Και όλοι αυτοί (συν τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Μυλωνάκη) με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Στ. Καλαφάτη θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα χρησιμεύσουν ως ένα είδος συμβούλων του υπουργού στα νομοθετήματα που ακολουθούν. Και δεν είναι λίγα: Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, Πτωχευτικό Δίκαιο και το καλοκαίρι έρχεται η αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου. Ακολουθεί άλλη ομάδα επαγγελματιών, οι γιατροί βουλευτές που είναι κάπου 15 και που θα συναντηθούν με τον Β. Κικίλια. Και κάποια στιγμή οι δημοσιογράφοι βουλευτές.

***
Οι Πράσινοι στην Ελλάδα

Με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόνομου, ενωτικού και μαζικού κόμματος οι Πράσινοι στην Ελλάδα διοργανώνουν Ιδρυτικό Συνέδριο στην Αθήνα στις 22-23 Φεβρουαρίου και δίνουν συνέντευξη Τύπου αντιπροσωπευτική των ευρύτερων δυνάμεων που συμμετέχουν, την Τρίτη 28.1.2020, στη 1.30 μ.μ., στο εστιατόριο «Γιάντες» (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια).

Στη συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν οι:

– Θανάσης Γούναρης, πρόεδρος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

– Μαρία Καβούρη, πολιτισμική διαμεσολαβήτρια, Πράσινοι-Αλληλεγγύη.

– Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Οικολογικού Δικτύου.

– Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής Greens/EFA.

– Ευγενία Χριστιανούδη, δημοσιογράφος.

– Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής Greens/EFA.

***
Μετά τη συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου, οι επιτροπές της πρωτοβουλίας του κόμματος εργάζονται για τη διαμόρφωση ενός αναλυτικού προγράμματος εναλλακτικής διακυβέρνησης, με προτάσεις ουσιωδώς διαφορετικές από το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, τις οποίες μπορεί να τις επιβάλλει ως πολιτικές μόνον η συγκρότηση και ανάπτυξη ενός αυτόνομου και μαζικού Πράσινου Κόμματος. Το πρόγραμμα βάζει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την κοινωνική δικαιοσύνη,

***

Θα τα πει και στις Βρυξέλλες

Την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη θα τονίσει την ερχόμενη Πέμπτη 30/1 στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Είναι προσκεκλημένος του συλλόγου ΑΡΓΩ και θα μιλήσει για τις σοβαρές ανισότητες στο βιοτικό επίπεδο των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες επιτάθηκαν μετά την κρίση ιδιαίτερα για τις χώρες που χρειάστηκε να εφαρμόσουν Μνημόνια. Η εσωτερική υποτίμηση που έγινε συρρίκνωσε τους μισθούς, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το χάσμα των εργαζομένων από τα πλουσιότερα στρώματα. Ετσι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη επιδείνωση του δείκτη ανισοτήτων στην ευρωζώνη.

Αν οι μισθοί αυξηθούν για να διορθώσουν αυτή την αδικία, οι επιχειρήσεις απειλούν ότι θα ζημιωθεί και πάλι η εύθραυστη ανταγωνιστικότητα και θα έχουμε νέα χρέη και κρίση. Για να ξεπεραστεί το δίλημμα, ο κ. Χριστοδουλάκης προτείνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις να αυξήσουν μαζικά τη ζήτηση ειδικευμένου προσωπικού και να βελτιώσουν αισθητά τις αποδοχές των εργαζομένων. Διαφορετικά, η ελληνική οικονομία θα βελτιώνεται μεν σιγά-σιγά, αλλά το άλμα να ξαναβρεί τις άλλες χώρες δεν θα το κάνει.

***

Μια ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα

Η Ευρωπαϊκή Διεπιστημονική Ακαδημία των Παρισίων (l’Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences) εξέλεξε τον επίτιμο καθηγητή κ. Αναστάσιο-Ιωάννη Μεταξά, ήδη από καιρό τακτικό μέλος της, αντιπρόεδρο.

Σε ώρες που τα προβλήματα του κόσμου είναι σύνθετα και δυσεπίλυτα όσο ποτέ και οι επιστημονικές συνέργειες αναγκαίες, η εκλογή αυτή είναι όχι μόνο τιμητική αλλά και αποκαλυπτική της αναγνώρισης μιας ερευνητικής κατεύθυνσης, την οποία από χρόνια υπηρετεί ο φίλος και συνεργάτης της εφημερίδας μας καθηγητής.

***
Ο Μητσοτάκης στην Aegean

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Τεχνική Βάση της Aegean (στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος») για να παραστεί στην εκδήλωση παραλαβής δύο Airbus (A320 neo) που προμηθεύτηκε η εταιρεία. Την πρόσκληση απευθύνει ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης.

***
Το δικαίωμα του πνεύματος

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Ως γνωστόν, ο νόμος 4481/2017 επιβάλλει ρητώς στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Aς μη γελιόμαστε. Ενας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής και οι συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς προφανώς δυσμενείς. Να δούμε αν η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο της, με επάρκεια, προς όφελος των δημιουργών και κυρίως χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύπαθος και δεν έχει βρει ακόμα τη σανίδα σωτηρίας του. Θυμίζω ότι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ, κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους. Και ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει.