Τέλος στις παρατάσεις των προγραμμάτων κτηματογράφησης διαμηνύει ότι θα βάλει η νέα Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σήμερα (30 Σεπτεμβρίου) έληξε η παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πρέβεζας , Άρτας και Λευκάδας, καθώς και για  περιοχές της Κορίνθου και της Λάρισας. Στα τέλη Οκτωβρίου εκπνέουν επίσης οι προθεσμίες που αφορούν στα προγράμματα κτηματογράφησης άλλων 18 περιοχών και στις 29 Νοεμβρίου στις υπόλοιπες περιοχές της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16).

 «Έως σήμερα έχουν δοθεί εξάμηνες παρατάσεις σε όλες τις περιοχές από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, συν έξτρα παράταση με υπουργική απόφαση. Μετά τη λήξη των τελικών προθεσμιών ανά περιοχή, οι δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται μόνο εκπρόθεσμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς τη διαδικασία», αναφέρει παράγοντας του Κτηματολογίου.

Όπως επισημαίνει, οι πολίτες θα μπορούν για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων από τη λήξη του κάθε προγράμματος, να εξακολουθούν «άτυπα» να υποβάλλουν δηλώσεις.

Ωστόσο, τα κεντρικά γραφεία του Γαλατσίου  και της Θεσσαλονίκης, τα οποία εξυπηρετούν πολίτες με ακίνητη περιουσία στην υπόλοιπη χώρα, αναμένεται ότι θα κλείνουν σταδιακά, ανάλογα με την εκπνοή των προθεσμιών.  «Θα εξαρτηθεί από την προσέλευση του κόσμου. Εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ανοιχτά για περίπου δύο εβδομάδες μετά το τέλος των παρατάσεων», σημειώνει η ίδια πηγή.  Εάν η προσέλευση δεν είναι ικανοποιητική τότε τα γραφεία θα κλείνουν και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στα κτηματογραφικά γραφεία των περιοχών όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο, πηγές της νέας Διοίκησης υπογραμμίζουν ότι δεν θα ενεργοποιηθούν πριν τις αρχές του 2020 και σίγουρα δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Αυξήθηκε η συμμετοχή στην κτηματογράφηση

Πάντως, η εικόνα που παρουσιάζουν τα ποσοστά κτηματογράφησης στα προγράμματα που λήγουν έως τα τέλη Νοεμβρίου, η εικόνα είναι ικανοποιητική. Ειδικότερα,  η μελέτη για τα Δωδεκάνησα είχε συμμετοχή 74,87%, ενώ οι αντίστοιχες για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας έφτασαν το 47,96%.  Στις περιοχές όπου έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου και σε όσες η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου, τα ποσοστά βρίσκονται ακόμη στο 36,39%  και στο 24,5% αντίστοιχα.