Στο Ελσίνκι στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κάνει πρεμιέρα και στο τραπέζι βάζει το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ καθώς και μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Από το μικροσκόπιο του Eurogroup, αναμένεται να περάσουν τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και θα παρουσιάσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το εύρος της επίπτωσης στον προϋπολογισμό του 2020.

Εάν, δηλαδή, πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν αρνητικά τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο προκαλώντας δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.

Επιδίωξη του υπουργού είναι η σχέση με τους Ευρωπαίους να οικοδομηθεί πάνω στις διαβεβαιώσεις για πιστή τήρηση του προγράμματος και του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και το 2020, την προεξόφληση δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αίτημα που θα θέσει επισήμως ο κ. Σταϊκούρας στο Ελσίνκι, και δευτερευόντως στην προοπτική μείωσης των πλεονασμάτων από το 2021.

Βέβαια η ετυμηγορία από τις Βρυξέλλες, πάνω σε αυτό το ζήτημα, δεν θα βγει τώρα αλλά στο τέλος Νοεμβρίου με τη νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία θα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του 4ου κύκλου της μεταμνημνονιακής αξιολόγησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται εντατικά αυτήν την περίοδο προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα αφού οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Πονοκέφαλος τα 12 προαπαιτούμενα

Την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν τον έλεγχο των στοιχείων για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Οι επικεφαλής των θεσμών θα φτάσουν μία εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να συμφωνήσουν στο πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Το βασικό στοιχείο που εξετάζουν είναι η δημοσιονομική επιβάρυνση από τις προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ – 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση, προσλήψεις συμβασιούχων – αλλά και τα μετεκλογικά μέτρα, με κυριότερο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μείζον θέμα για τους θεσμούς συνιστούν οι δηλώσεις από υπουργούς για τις συντάξεις που δεν έχουν δοθεί, για οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες που αποκαλύπτονται τώρα και για 9.000 προσλήψεις συμβασιούχων, καθώς όλα αυτά τα στοιχεία (αν δεν έχουν προϋπολογιστεί) επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και διευρύνουν τις δαπάνες.

Οπως έλεγαν κοινοτικοί παράγοντες, τα δύο αυτά ζητήματα συνιστούν «γκρίζες ζώνες» στον προϋπολογισμό και πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα.

Στο μικροσκόπιο επίσης θα βρεθούν η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και οι μεγάλες εκκρεμότητες οι οποίες είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ που συνδέονται μεταξύ τους, η πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο «Ελ. Βενιζέλος» και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στον ίδιο κατάλογο των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης της οικονομίας περιλαμβάνεται και η εξόφληση των κρατικών οφειλών ύψους 2,1 δισ. ευρώ προς ιδιώτες. Ο κ. Σταϊκούρας θέλει να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποπληρωμής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλομένων (1,5 δισ. ευρώ) έως το τέλος του 2020.

Αναλυτικότερα:

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ 

  • Πλήρης ενσωμάτωση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ και έκδοση των 470.000 εκκρεμών συντάξεων
  • Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου 2,1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και διασφάλιση ότι δεν δημιουργούνται νέες στον τομέα της Υγείας
  • Στελέχωση και χρηματοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • Επιτάχυνση του ρυθμού απομείωσης των «κόκκινων» δανείων (NPLs)
  • Διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες
  • Ολοκλήρωση των αλλαγών στη διακυβέρνηση ΤΧΣ και τραπεζών

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

  • Πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας και έξοδος της ΔΕΗ από τους λιγνίτες
  • Ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ)
  • Παρέμβαση του Υπερταμείου στις ΔΕΚΟ, μεταφορά από το Δημόσιο και αξιοποίηση ακινήτων
  • Επιτάχυνση του Κτηματολογίου με στόχο την ολοκλήρωση έως το 2021

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

  • Υιοθέτηση νόμου για την ανεξαρτησία των αρχών
  • Εφαρμογή σχεδίου δράσης για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος