Εδώ και χρόνια, το πείραμα για την αποκατάσταση της τάξης σε μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, το Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει μια τραγική συνέπεια. Νεκρά παιδιά. Καθώς η αστυνομία καταφεύγει σε όλο και περισσότερη βία για να καταπολεμήσει τις συμμορίες της πόλης, οι νέοι που σκοτώνονται σε αυτόν τον πόλεμο έχουν αυξηθεί δραματικά.

Μεταξύ του 2011 και του 2017 (χρονική περίοδος για την οποία είναι διαθέσιμα τα δημογραφικά στοιχεία για τις δολοφονίες που έγιναν από όπλα αστυνομικών) ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που σκοτώθηκαν στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, τριπλασιάστηκε από 55 σε 193.  Το 2017 μία στις τέσσερις ανθρωποκτονίες εφήβων διαπράχθηκαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, η οκτάχρονη Αγκάθα Σάλες Φέλιξ, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από σφαίρες που διαπέρασαν το μικρό λεωφορείο στο οποίο βρισκόταν μαζί με τον παππού της σε μια από τις φαβέλες του Ρίο. Αν και ο θάνατος της συγκλόνισε λόγω του νεαρού της ηλικίας της, ήρθε να προστεθεί ως ένας ακόμη αριθμός στη μακάβρια λίστα ανήλικων θυμάτων.

Στις φτωχογειτονιές του Ρίο ο αριθμός των παιδιών που σκοτώνονται σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο αυξάνεται. Κάθε εβδομάδα ανήλικοι και έφηβοι που απλώς έτυχε να βρίσκονται στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της αστυνομικής βίας.

Το Ρίο κυβερνάται από πολιτικούς που κέρδισαν το αξίωμα υποσχόμενοι να καταπολεμήσουν το έγκλημα και υιοθετώντας -είναι αλήθεια- όλο και πιο ακραία ρητορική. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θέλει να δει τους εγκληματίες να “πεθαίνουν στους δρόμους σαν τις κατσαρίδες”.

Ο φόβος της βίας κυριαρχεί στη ζωή της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης και ο κόσμος μιλάει συνέχεια για το θλιβερό φαινόμενο, για εκείνους που πέφουν θύματα ληστείας, για τους ανθρώπους που χάνονται. Συνολικά οι ανθρωποκτονίες σε όλη την πολιτεία του Ρίο αυξήθηκαν κατά 30% από το 2012 έως το 2017. Ενώ ο αριθμός των δολοφονιών από την αστυνομία στην πολιτεία του Ρίο αυξήθηκε έφθασε τις 1.534 πέρυσι από 419 το 2012.

Γονείς, ψυχολόγοι και ακτιβιστές λένε ότι οι δολοφονίες που διαπράττονται από την αστυνομία, αλλάζουν το πρόσωπο στις φτωχογειτονιές. Κάποτε οι δρόμοι στις φαβέλες ήταν κατάμεστοι από παιδιά που έπαιζαν. Αρκετοί γονείς τα άφηναν χωρίς επίβλεψη για πολλές ώρες καθώς δούλευαν στην πόλη, άλλοι τα εμπιστεύονταν σε γείτονες και τα παιδιά ένιωθαν άνετα με αυτό. Σήμερα η παρουσία τους είναι αισθητά μειωμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των πυροβολισμών από αστυνομικούς σε απόσταση 300 μέτρων από τα σχολεία και εγκαταστάσεις φροντίδας για παιδιά στο Ρίο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του τρέχοντος έτους σύμφωνα με το think tank Cross Fire.