Το check up (και στα κτίρια) σώζει ζωές

Τι μας υπενθύμισε η δόνηση των 5,1 ρίχτερ στην Αθήνα – Η εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού θωράκισε τις νεόδμητες κατασκευές – Προβληματίζουν οι αδυναμίες σε παλαιότερες κατασκευές και διατηρητέα κτίρια

Ποιος μπορεί να πει ότι δεν φοβάται τους σεισμούς; Μόνον όσοι βρίσκονται εντός κτιρίων τα οποία έχουν χτιστεί βάσει των αντισεισμικών κανονισμών. Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο ότι πρώτα στη λίστα των κατασκευών που έχουν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο είναι αυθαίρετα κτίσματα ή ακίνητα με ανεξέλεγκτες προσθήκες και επεμβάσεις. Τον κατάλογο των ευάλωτων σε σεισμικές δονήσεις κτιρίων συμπληρώνουν όσα έχουν αστοχίες στο μπετόν ή στα σίδερα, εκείνα που «πατούν» σε πιλοτές, κτίρια που κατασκευάστηκαν σε ακατάλληλο, σαθρό, έδαφος θεμελίωσης κ.ά.

Στην ίδια μοίρα όμως, ύστερα από έναν ισχυρό σεισμό, έχουν βρεθεί και γερές οικοδομές, οι οποίες κατασκευάστηκαν όπως έπρεπε αλλά δεν συντηρήθηκαν σωστά. Αρα ποια θεωρείται γερή κατασκευή; Οπως λένε οι μηχανικοί, είναι εκείνη η οποία σε μια ασθενή δόνηση δεν θα υποστεί καμία βλάβη, ενώ ύστερα από έναν ισχυρό σεισμό οι ζημιές θα είναι επισκευάσιμες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι κατασκευαστικές ατέλειες διορθώνονται.

Αξιολογώντας τη συμπεριφορά των κτιρίων στα 5,1 ρίχτερ της 19ης Ιουλίου που ταρακούνησε την Αθήνα, ο έμπειρος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος μιλώντας στο «Βήμα» διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού για κατασκευές από σκυρόδεμα θωράκισε τις νεόδμητες κατασκευές. Βεβαίως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν μικρή και η μέγιστη εδαφική επιτάχυνση ήταν μικρότερη από αυτήν που ορίζει ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός, με εξαίρεση λίγες περιοχές.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 04-08-2019

-Η αναγκαιότητα των προληπτικών ελέγχων

-Σε ποιο βαθμό έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος τρωτότητας των δημόσιων κτιρίων

-Τι πρέπει να γίνει σε παλιές κατασκευές από σκυρόδεμα των οποίων ο οπλισμός έχει οξειδωθεί

-Τα παλιά πέτρινα κτίρια και το παράδειγμα της Ιταλίας

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 04-08-2019

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk