Τους λόγους που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το τι ήταν αυτό που έφερε ψήφους στη Νέα Δημοκρατία σχολίασε μέσα από την εκπομπή One Talk ο κοινωνιολόγος και συνιδρυτής του Think Tank «The Catalyst», Πάνος Μανωλάκος. Ο κ. Μανωλάκος έκανε λόγο για καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για ήττα «όσον αφορά στην ανάγνωση που έκανε στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το Μάτι έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ φέρθηκε με κυνικότητα στους κατοίκους». Ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα κομβικό σημείο δυσαρέσκειας που από κει και πέρα αρχίζει και χάνει ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα ποτήρι που γέμιζε συνέχεια. Από το 2015 και τις πολιτικές που ακολούθησε, οι οποίες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με όσα είχε πει».

Από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε ευφυές από πλευράς Νέας Δημοκρατία το γεγονός ότι, αφενός επέλεξε να τοποθετήσει στη νέα κυβέρνηση ένα κομμάτι τεχνοκρατών για να δουλέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αφετέρου ότι έδωσε στο κυβερνητικό σχήμα μια όψη διεύρυνσης. Κατέστησε, βέβαια, σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν πήρε ‘’λευκή’’ επιταγή».

Παρ΄ όλα όσα καταλογίζει η κοινωνία στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό που πήρε ήταν αρκετά υψηλό. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μανωλάκο συνέβη για δύο λόγους: πρώτον οι ψηφοφόροι δεν ήθελαν να δώσουν πάρα πολύ μεγάλη δύναμη στη Νέα Δημοκρατία και δεύτερον δεν υπήρχε άλλος πολιτικός χώρος, στο οποίο θα μπορούσαν να «μετακομίσουν». Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη νέα Βουλή δεν εκπροσωπείται πολιτικά ο χώρος του κέντρου.

Παράλληλα, έκανε λόγο για στρατηγική ήττα του ΚΙΝΑΛ. Τέλος, κληθείς να μιλήσει για τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ και πέρα είπε πως «θα πρέπει να κάνει γρήγορα πράγματα, όμως δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο». «Είναι μια δύσκολη εξίσωση που περιλαμβάνει τις διεθνείς συνθήκες, εάν θα συνεχιστεί ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και άλλα» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr