Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ιστορικό στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων με αφορμή τις εξελίξεις στον χώρο της Οικολογίας μετά τις ευρωεκλογές.

Στην επιστολή του ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων και συν-επικεφαλής της εκστρατείας τους στις εθνικές εκλογές του 2012 τονίζει πως ο πρωθυπουργός προκατέβαλε την στάση τους για μετά τις εκλογές κάτι που προκάλεσε διάσπαση εντός του κόμματος.

«Την επομένη των ευρωεκλογών, σε δημόσια ομιλία σας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώσατε ότι ‘χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν τη δική τους επιλογή και τους λόγους τους, και πήραν ένα διόλου ευκαταφρόνητο 1%. Τώρα όμως θα είναι μαζί μας’. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μείναμε έκπληκτοι και το διαψεύσαμε αμέσως. Αποδείχθηκε ότι εσείς γνωρίζατε καλύτερα, από την πρώτη στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα σημειώνει πως «Τα 4-5 στελέχη μας που την υποστήριζαν, την επέβαλαν χάρη σε προσωπικούς μηχανισμούς που θυμίζουν εντυπωσιακά τα πελατειακά δίκτυα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή των Οικολόγων Πράσινων στον κ. Τσίπρα:

κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ

Την επομένη των ευρωεκλογών, σε δημόσια ομιλία σας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώσατε ότι «χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν τη δική τους επιλογή και τους λόγους τους, και πήραν ένα διόλου ευκαταφρόνητο 1%. Τώρα όμως θα είναι μαζί μας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μείναμε έκπληκτοι και το διαψεύσαμε αμέσως. Αποδείχθηκε ότι εσείς γνωρίζατε καλύτερα, από την πρώτη στιγμή.

Το πράσινο σχέδιο που ανακόπηκε βίαια

Στον προσυνεδριακό μας διάλογο, πάντως, τίποτα δεν έδειχνε ότι η πρόβλεψή σας θα επιβεβαιωνόταν.

Από τον εν ενεργεία υπουργό μέχρι τους επικεφαλής των πρόσφατων ευρωεκλογών, από την πλειοψηφία των εκλεγμένων στην αυτοδιοίκηση μέχρι τα απλά μέλη στις περισσότερες τοπικές κινήσεις, οι περισσότεροι συνέκλιναν σε προτάσεις που ήθελαν τους Οικολόγους Πράσινους κορμό σε ευρύ αυτόνομο πράσινο ψηφοδέλτιο με στόχους:

• Να επηρεάσει και στην Ελλάδα η οικολογία τον δημόσιο διάλογο, να ξαναγίνει ικανή να δημιουργεί πολιτικό κόστος για αντιοικολογικές επιλογές και να πιέζει για βιώσιμες λύσεις.

• Να ακουστεί δυνατά ότι ευημερία και ανάπτυξη δεν είναι πάντα το ίδιο πράγμα, ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί ταυτόχρονες απαντήσεις για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον, ότι πραγματικές επενδύσεις είναι μόνο όσες δημιουργούν θετικό συνολικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία (διαφορετικά έχουμε απλώς κοντόφθαλμη λεηλασία συλλογικών αγαθών), ότι δεν αρκεί να εκπληρώνουμε ετήσιους στόχους και να μοιράζουμε τα όποια πλεονάσματα, αλλά χρειάζεται να σχεδιάζουμε και με όρους μακροπρόθεσμης και βιώσιμης συλλογικής ευημερίας.

• Να κάνει στις 7 Ιουλίου το πρώτο βήμα με προοπτική, αν όχι τώρα, την επόμενη φορά να διεκδικήσει με αξιώσεις είσοδο στην Βουλή ως πόλος προοδευτικής διακυβέρνησης.

και μια Πύρρεια νίκη, που δεν βοηθά κανένα

Το πράσινο αυτό πολιτικό σχέδιο, έμεινε τελικά στα χαρτιά. Στο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, στις 8 & 9 Ιουνίου, επικράτησε με οριακή διαφορά 6 ψήφων η επιλογή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως είχατε εσείς προεξοφλήσει.

Τα 4-5 στελέχη μας που την υποστήριζαν, την επέβαλαν χάρη σε προσωπικούς μηχανισμούς που θυμίζουν εντυπωσιακά τα πελατειακά δίκτυα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Παραιτήσεις στελεχών, δημόσιες διαφοροποιήσεις, αποχωρήσεις και αδρανοποίηση μελών, απειλούν να κάνουν τους ήδη αποδεκατισμένους Οικολόγους Πράσινους «πουκάμισο αδειανό». Το σοκ δεν άφησε περιθώρια ούτε για άλλο πράσινο ψηφοδέλτιο, καθώς ο χρόνος ήταν ασφυκτικός.

Δεν κατηγορώ εσάς για τις αδυναμίες που έκαναν ευάλωτους τους Οικολόγους Πράσινους και τον οικολογικό χώρο.

• Δική σας όμως απόφαση ήταν να επενδύσετε δημόσια στις αδυναμίες μας, για να ακυρώσετε βίαια ένα βιώσιμο δρόμο προοδευτικής διακυβέρνησης.

• Δική σας ήταν και η επιλογή να ανταμείψετε τους μηχανισμούς που σας στήριξαν στο συνέδριό μας, επιλέγοντας ως «εκπρόσωπο» των Οικολόγων Πράσινων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπο που προτεινόταν αποκλειστικά από αυτούς και παραμένει άγνωστο στο σύνολο σχεδόν των μελών μας.
Κερδίσατε κάτι σοβαρό; Σίγουρα ανυψώσατε για λίγο το ηθικό των στελεχών σας. Το εκλογικό σας κέρδος όμως παραμένει τουλάχιστον αβέβαιο. Οι πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν οικολογικά, δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας ούτε ακολουθούν κομματικές υποδείξεις: μην βρίσκοντας το πράσινο ψηφοδέλτιο, πιθανότερο είναι να στραφούν σε άλλα μικρότερα σχήματα, ή στην αποχή που διογκώνει τα ποσοστά του πρώτου κόμματος. Στις ευρωεκλογές, άλλωστε, το Πράσινο Κύμα έφθασε μόνο όπου υπήρχαν αυτόνομα Πράσινα κόμματα να το υποδεχθούν.

Διευρύνοντας το Οικολογικό Έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, όμως, όσο προβάλλετε ότι έχετε την Οικολογία «μαζί σας», το οικολογικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ διογκώνεται επικίνδυνα. Μερικά μόνο δείγματα γραφής :

• Στην κλιματική αλλαγή, συναγωνίζεστε με τη Ν.Δ. στη διεκδίκηση των προνομιακότερων δυνατών εξαιρέσεων υπέρ του λιγνίτη, που αποτελεί μόνος του σχεδόν 30% της ελληνικής «συμβολής» στην κλιματική κρίση. Στα θέματα αυτά, φθάσατε να συνταχθείτε στην Ε.Ε. ακόμη και με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας.

• Στα ενεργειακά, υλοποιείτε χωρίς αλλαγές τα σχέδια της Ν.Δ. για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Κρήτη. Πρόσφατα γίνατε η πρώτη παγκοσμίως Κυβέρνηση της Αριστεράς, που προβάλλει προεκλογικά την έλευση της … EXXONMOBIL. Στον υπόλοιπο Μεσογειακό Νότο: οι σοσιαλιστές στην Ισπανία εγκατέλειψαν τα αντίστοιχα σχέδια, η κεντροαριστερά στην Ιταλία είχε κάνει το ίδιο στην Αδριατική, Κροατία και Γαλλία έχουν τερματίσει οριστικά κάθε τέτοια έρευνα.

• Απορρίψατε ακόμη και τη δημιουργία αναχωμάτων απέναντι σε τυχόν ακόμη χειρότερες πρωτοβουλίες επόμενων κυβερνήσεων: δεν δεχθήκατε ούτε αποκλεισμό των εξορύξεων στις προστατευόμενες περιοχές, ούτε απαγόρευση του καταστροφικού fracking, που απαγορεύεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι τη γειτονική μας Βουλγαρία.

• Στις περιοδείες σας για τις ευρωεκλογές, η προσωπική σας αστυνομική φρουρά έφθασε να κάνει παράνομες προσαγωγές περιβαλλοντικών ακτιβιστών και στελεχών των Οικολόγων Πράσινων για να σταματήσει ή να «προλάβει» νόμιμες ειρηνικές διαμαρτυρίες για τους υδρογονάνθρακες. Δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω, τι επικίνδυνο προηγούμενο κάνατε δώρο σε όσους υπόσχονται «Νόμο και Τάξη».
Σε κρίσιμα λοιπόν περιβαλλοντικά ζητήματα, οι οικολογικά ευαίσθητοι πολίτες βλέπουν με απογοήτευση μια κυβέρνηση της Αριστεράς να συγκλίνει επί της ουσίας με τη ΝΔ και να οδηγεί τη χώρα σε απόκλιση ακόμη και από την υπόλοιπη Μεσογειακή Ευρώπη. Όσα επικοινωνιακά τρυκ κι αν επιστρατεύσετε, ελάχιστα θα αλλάξει η στάση του κόσμου αυτού απέναντί σας χωρίς δική σας ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Οι Πράσινοι δεν είναι μόνο για άλλες χώρες

Γνωρίζω την άποψή σας, ότι αυτόνομα Πράσινα κόμματα έχουν λόγο ύπαρξης μόνο όπου δεν υπάρχει συγκροτημένη Αριστερά.

Η διεθνής πραγματικότητα, όμως, το διαψεύδει: Σε Κύπρο, Ιταλία (μέχρι το 2008), Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία (από το 2007), Γαλλία, Σουηδία, Ιρλανδία, αυτόνομα Πράσινα κόμματα συνυπήρχαν και συνυπάρχουν στα κοινοβούλια με κόμματα της Αριστεράς, αντλώντας ψήφους και υποστήριξη από διαφορετικά ακροατήρια. Γιατί όχι, λοιπόν, και η Ελλάδα;

Για αρκετά χρόνια οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν κόμμα με ενεργή παρουσία και απήχηση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Την εποχή εκείνη σας είχα γνωρίσει και προσωπικά, όταν είχα εκπροσωπήσει τους Οικολόγους Πράσινους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και εσείς αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό μας του 2011. Από τα τότε κεντρικά πρόσωπα των Οικολόγων Πράσινων, είμαι ο μόνος που έχω παραμείνει μέλος: η επιλογή αυτή, όμως, μου δημιουργεί και την υποχρέωση να υπερασπίζομαι την ιστορία και τις αξίες των ΟΠ.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει, και σε ένα πλανήτη που απειλείται

Με την ιδιότητα λοιπόν του ιδρυτικού μέλους των Οικολόγων Πράσινων και με το θάρρος της παλιότερης προσωπικής μας γνωριμίας, σας απευθύνω αυτή την ανοικτή επιστολή.

Μόνος ορατός δρόμος για να αντιστραφεί το επικίνδυνο οικολογικό έλλειμμα, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος, θα ήταν η πίεση από έναν αυτόνομο πράσινο πόλο, ικανό για δημόσια προγραμματική αντιπαράθεση: στις σημερινές συνθήκες, κάτι τέτοιο είναι ζωτικό για τις συνολικότερες προοπτικές της κοινωνίας και της χώρας μας. Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω δημόσια δύο πράγματα:

• Αφήστε ήσυχους τους Οικολόγους Πράσινους. Δεν κερδίζετε τίποτα με τη μέχρι τώρα πολιτική σας για απορρόφησή μας στα ψηφοδέλτιά σας. Αν κάποια στελέχη μας νιώθουν εγγύτερα στο κόμμα σας, μπορείτε άνετα να δεχθείτε τη συνεργασία τους χωρίς να σας καταγγείλουμε: ο οικολογικός χώρος δεν είναι ΠΑΣΟΚ και δεν αντιγράφει τις πρακτικές του.

• Συνειδητοποιείστε επιτέλους ότι ένας αυτόνομος πράσινος πολιτικός πόλος ΔΕΝ αποτελεί απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απτό κέρδος για τη χώρα και την κοινωνία, για τις προοπτικές προοδευτικής διακυβέρνησης και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τόπου μας.
Καταλαβαίνω ότι τώρα είστε απορροφημένος με την προεκλογική σας εκστρατεία. Αν δυσκολεύεστε όμως να αντιληφθείτε τόσο απλά πράγματα, πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι μπορείτε να κατανοείτε σε βάθος τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας και να τα υπηρετείτε αποτελεσματικά ;

Με εκτίμηση
Γιάννης Παρασκευόπουλος
Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων.
Συν-επικεφαλής της εκστρατείας τους στις εθνικές εκλογές του 2012.