ι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος στη Μεσσηνία εμφανίζεται αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι, όπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το παρόν και το μέλλον της χώρας και σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν και καμία στο περιθώριο. Για τη ΝΔ τονίζει ότι οι πολιτικές που ευαγγελίζεται είναι πολύ πιθανό ότι θα μας οδηγήσουν και πάλι σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ύφεση, ανοίγοντας την πόρτα για ένα νέο Μνημόνιο.

Μπορείτε να κάνετε την ανατροπή; Μήπως ο «στρατός» είναι κουρασμένος και ηττοπαθής;

Το αντίθετο θα σας έλεγα. Μας έχει πεισμώσει το αποτέλεσμα, όπως και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατευτούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να συνεχιστεί η πορεία ανάταξης της χώρας και να μην μπούμε ξανά σε περιπέτειες.

Ιστορικά δεν έχει γυρίσει ποτέ μια τόσο μεγάλη διαφορά, όπως αυτή των ευρωεκλογών. Γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει τώρα;

Γιατί τώρα το διακύβευμα είναι διαφορετικό. Στις εθνικές εκλογές ο κόσμος δεν καλείται να στείλει μήνυμα αλλά να αποφασίσει για την κυβέρνηση της χώρας, για το μέλλον του. Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα αφού είναι αυτός που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και παίρνει μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, έναντι εκείνων που τη χρεοκόπησαν και οδήγησαν την κοινωνία στην απόγνωση.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες πάλι ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Ενα σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν και καμία στο περιθώριο. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μαζί με τον ελληνικό λαό να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια. Επαναφέραμε την οικονομία στην ανάπτυξη (εννιά συνεχόμενα τρίμηνα), δημιουργώντας 400 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και 50 χιλιάδες νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ περιορίσαμε τη φτώχεια και την ανισότητα που είχαν εκτιναχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσουμε, όπως έχουμε ήδη δρομολογήσει, σε ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη δημιουργία 500 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, στη φοροελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων, σε νέες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν περαιτέρω την ανάπτυξη.

Ποιο είναι το βασικό δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Το δίλημμα είναι απλό: θα συνεχίσει η πορεία ανάταξης της χώρας και η επούλωση των πληγών που δημιούργησε η κρίση ή θα μπούμε ξανά σε περιπέτειες με το πολιτικό προσωπικό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία; Θα προχωρήσουμε μπροστά με ανάπτυξη και δικαιοσύνη για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της λιτότητας και των Μνημονίων;

Ειλικρινά πιστεύετε ότι η ΝΔ θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο;

Πιστεύω ότι οι πολιτικές που ευαγγελίζεται η ΝΔ είναι πολύ πιθανό ότι θα μας οδηγήσουν και πάλι σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ύφεση, ανοίγοντας την πόρτα για ένα νέο Μνημόνιο. Δείτε τι έγινε στην Αργεντινή. Με το που επέστρεψε η Δεξιά στην κυβέρνηση, επέστρεψε μαζί της και το ΔΝΤ. Θυμηθείτε ποιοι παρέδωσαν έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009. Ηταν η κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί να αποδώσει η εκστρατεία του φόβου, όταν οι πολίτες προτιμούν να ακούνε κάτι ελπιδοφόρο;

Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, που βύθισαν την οικονομία στην ύφεση οδηγώντας σε απώλεια 25% του ΑΕΠ και στην ανεργία ένα εκατομμύριο ανθρώπους και ακόμη περισσότερους στη φτώχεια. Πώς θα τους εμπιστευτούν τώρα ξανά; Από εκεί και πέρα, εμείς δεν επενδύουμε στον φόβο των πολιτών, απευθυνόμαστε στη λογική τους. Τους λέμε να αξιολογήσουν πεπραγμένα και προγράμματα, να θυμηθούν πώς ήταν η χώρα πριν από τέσσερα χρόνια, επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Και να αποφασίσουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Γιατί να σας πιστέψουν οι ψηφοφόροι ότι από εδώ και πέρα θα κοιτάξετε περισσότερο τη μεσαία τάξη;

Γιατί έχουμε ήδη υλοποιήσει πολιτικές για τη στήριξη της μεσαίας τάξης όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια. Θεσμοθετήσαμε τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και τη σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, ξεκινώντας από φέτος. Και τώρα προχωράμε σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% και η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%. Ταυτόχρονα προωθούμε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες και μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 11%. Γιατί η μεσαία τάξη να εμπιστευτεί τη ΝΔ, όταν επί των ημερών της (και του ΠΑΣΟΚ) έχασε περισσότερα από πέντε χιλιάδες ευρώ εισόδημα και 800 χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, χάνοντας τη δουλειά ή την επιχείρησή τους; Αλλά και όσα θετικά υπόσχεται τη μια μέρα ο κ. Μητσοτάκης, τα αναιρεί την επόμενη. Ενώ είχε υποσχεθεί μείωση φόρων από το 2019, τις τελευταίες ημέρες την πήγε στο τέλος της τετραετίας με πολλά «αν». Η ΝΔ δεν αλλάζει. Με ακαθόριστες υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές, αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας, η ΝΔ παραμένει απολύτως αναξιόπιστη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ποιο είναι το «κρυφό» πρόγραμμα, όπως λέτε του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που θα τρομάξει τους ψηφοφόρους;

Οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα που αναγκαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Η επαναφορά του κανόνα 1/5 για προσλήψεις στο Δημόσιο – πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται – που θα οδηγήσει σε κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων. Η ελαστικοποίηση της εργασίας και η αποχαλίνωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πρόκειται για την επαναφορά των βασικών αρχών της λιτότητας που ζήσαμε μέχρι το 2015 και μας έφτασαν σε αδιέξοδο.