Το Κέντρο Κοινότητας, τη νέα δομή κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων, παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για νέα δομή που αποκοπεί στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών για όλο το φάσμα των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από τον δήμο Αθηναίων.

«Υποδοχή, ενημέρωση, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας του δήμου Αθηναίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρούλιας και υπογράμμισε: «Με τρόπο ολιστικό και αποκεντρωμένο στις γειτονιές, με τα Κέντρα Κοινότητας κάνουμε πράξη το κρίσιμο τρίπτυχο για δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας: υποστήριξη με κοινωνικές υπηρεσίες, ενημέρωση και παραπομπή/δικτύωση με κοινωνικές δομές. Είμαστε βέβαιοι ότι η εύρυθμη λειτουργία των τόσο αναγκαίων αυτών δομών θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει πετύχει τα τελευταία εννιά χρόνια ο δήμος Αθηναίων» τόνισε ο κ. Μπρούλιας.

Τα Κέντρα Κοινότητας, είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, υλοποιούνται σε επίπεδο δήμου και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Το Κέντρο Κοινότητας της Αγ.Κωνσταντίνου 14, περιλαμβάνει πέντε δομές, η λειτουργία των οποίων διασφαλίζεται από ισάριθμες ομάδες εργαζομένων, και συγκεκριμένα: δύο κέντρα (ένα σταθερό και ένα κινητό), τα οποία λειτουργούν ως κεντρικές δομές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού, δύο κέντρα ένταξης μεταναστών (ένα σταθερό και ένα κινητό) καθώς και ένα Παράρτημα Ρομά, τα οποία απευθύνονται σε ειδικότερες ομάδες-στόχους.

«Με τα Κέντρα Κοινότητας  δημιουργήσαμε ένα one-stop-shop κοινωνικών υπηρεσιών που αγκαλιάζει ολιστικά τις σύνθετες ανάγκες των συμπολιτών μας σε δύσκολους καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας δίνοντας το ευρύτερο στίγμα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κινητά κέντρα (για τον γενικό πληθυσμό και τους μετανάστες αντίστοιχα) εξυπηρετούν ωφελούμενους στις γειτονιές, πραγματώνοντας έτσι την ανάγκη για διοικητική αποκέντρωση στην παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας τους, μόνο για το 2018 έχουν καταμετρηθεί πάνω από 7.700 μοναδικοί λήπτες υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019 δείχνουν περαιτέρω αύξηση των εξυπηρετούμενων, καθώς οι μοναδικοί λήπτες υπηρεσιών των Κέντρων Κοινότητας ξεπερνούν τους 10.000.

«Μέσα από τις πέντε δομές των Κέντρων Κοινότητας, αναβαθμίσαμε τις συνθήκες υποδοχής των αιτημάτων κοινωνικής πρόνοιας, εξασφαλίσαμε δηλαδή την εύρυθμη λειτουργία του front desk των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων»  δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν επτά τέτοια Κέντρα στις ισάριθμες Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας και να διασυνδεθούν με τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία.