Καρφί από τον Ρέγκλινγκ : Με τις παροχές διακινδυνεύεται η επίτευξη των πλεονασμάτων

Προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM, μετά το Eurogroup

Στη συζήτηση του Ιουνίου, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης, παρέπεμψε ουσιαστικά το Eurogroup για επίσημες τοποθετήσεις σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κόστος των παροχών της κυβέρνησης και αν αυτές απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

Με όλην την Ευρώπη να κινείται σε προεκλογικό κλίμα, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν δημιουργία νέων εντάσεων, κάτι που φάνηκε και στις τοποθετήσεις των αξιωματούχων του Eurogroup, που έσπευσαν να τονίσουν ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει σημειώσει υπεραπόδοση στους στόχους και την πεποίθησή τους ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αποφεύγοντας να πάρουν σαφή θέση για το πακέτο παροχών, αρκέστηκαν στο ότι θα εξεταστεί και θα συζητηθεί τον Ιούνιο.

Ωστόσο το καρφί ήρθε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM που παρεκκλίνοντας από την «επίσημη γραμμή» να κρατηθούν ήπιοι τόνοι εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την πιθανότητα απόκλισης από τους στόχους φέτος και του χρόνου, αλλά και για την υποδοχή τέτοιων πρωτοβουλιών από τις αγορές, στις οποίες ήδη υπάρχει αναταραχή λόγω των εμπορικών εντάσεων. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων το spread αυξήθηκε.

«H προκαταρκτική εξέταση των μέτρων της κυβέρνησης υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με απόκλιση, η οποία θα διευρυνθεί το επόμενο έτος» προειδοποίησε ο επικεφαλής του ESM, μετά το Eurogroup. Τη διαφωνία του εξέφρασε και για τη σύνθεση του πακέτου μέτρων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk