Το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» του Eurogroup.

Αν και στην επίσημη ατζέντα του συνεδρίου δεν θα βρίσκεται η Ελλάδα αλλά η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, ωστόσο στο περιθώριο πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν «εξηγήσεις» από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τις παροχές.

Απών από τη συνεδρίαση θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλειδης Τσακαλώτος που έχει υπογράψει όλες τις πολιτικές δεσμεύσεις και ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί να απαντήσει στα πυρά των Ευρωπαίων για τις προεκλογικές παροχές που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για τις μετεκλογικές προθέσεις του Μηχανισμού και το πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή δημοσιονομική απόκλιση εκ μέρους της Ελλάδος .

Το ΔΝΤ έχει ήδη υποστηρίξει πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που ζητά εκείνο και οι λοιποί θεσμοί και αυτό αναμένεται να αναφέρει και ο επικεφαλής του ESM.

Στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, την ανησυχία των κρατών-μελών για τις ανακοινώσεις των παροχών του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ενδεχομένως ορισμένα κράτη-μέλη συνδέσουν το ζήτημα των παροχών με την πρόωρη έγκριση της αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Υπάρχει ανησυχία γι’ αυτά που έχουν ανακοινωθεί και ανησυχία για το εάν οι Ελληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη, παρότι το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιος υπουργός να απευθύνει ερώτηση για τις προεκλογικές παροχές της Ελλάδας.