Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχο αποτελεί καταρχήν η εξόφληση των ακριβών δανείων του Ταμείου, που έχουν επιτόκιο 5%. Πρόκειται για δάνεια ύψους περίπου 3,8 δισ. με επιτόκιο 5,1%.

Από αυτή την κίνηση υπολογίζεται εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Χρειάζονται τουλάχιστον 60 ημέρες», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, η οποία προσθέτει, όμως, πως «η δουλειά είναι κλεισμένη» και δεν θα πρέπει να αναμένονται απρόοπτα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής έθεσε κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία καλωσόρισε την άποψη αυτή, θεωρώντας τη θετική εξέλιξη. Ανάλογο αίτημα είχε γίνει δεκτό και για τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Την συμφωνία του με την πρόταση της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή τουλάχιστον μέρους των δανείων του ΔΝΤ είχε εκφράσει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ωστόσο, τη διαφωνία τους με την εξέλιξη αυτή φέρονται να έχουν εκφράσει η Γερμανία και η Ολλανδία.