Σοβαρά ρήγματα στην άλλοτε συμπαγή δομή της Χρυσής Αυγής προκαλεί η επικείμενη ολοκλήρωση της δίκης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η νεοναζιστική οργάνωση προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα, καθώς δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως επίκειται βαριά καταδίκη της ηγετικής ομάδας της.

Ο αποκλεισμός από το ευρωψηφοδέλτιο δύο προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, του αντιστράτηγου ε.α. Γιώργου Επιτήδειου και του Λάμπρου Φουντούλη, ο οποίος μέχρι πρότινος προβαλλόταν από την οργάνωση ως «πατέρα του ήρωα συναγωνιστή τους», είναι ενδεικτικές του παραπάνω συμπεράσματος.

Κι αυτό επειδή ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφάσισε να θυσιάσει τα δύο στελέχη του προκειμένου να μην απειληθεί η σταυροδότηση του υπόδικου Γιάννη Λαγού τον οποίο τοποθέτησε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος και επιθυμεί πάση θυσία να εκλεγεί.

Ο λόγος είναι ότι ο Λαγός, όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εμπλέκεται στις δράσεις των ομάδων κρούσης του Περάματος και της Νίκαιας, καθώς και στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Στην κατεύθυνση αυτή ο «αρχηγός» Μιχαλολιάκος αποφάσισε να πουλήσει τους απόστρατους, οι οποίοι τον εξυπηρέτησαν το 2014, όταν ο ίδιος ήταν προφυλακισμένος και ο Κασιδιάρης «αντ’ αυτού» αναζητούσε απεγνωσμένα κάποια ονόματα που θα αποτελούσαν την καθεστωτική βιτρίνα της οργάνωσης.

Τώρα όλα αυτά θεωρούνται πολυτέλειες. Οι αποκαλύψεις στη δίκη και το φιάσκο των μαρτύρων υπεράσπισης υποχρεώνουν τον Μιχαλολιάκο να αναδιπλωθεί και να υποσχεθεί στους συναγωνιστές του ότι ο ίδιος δεν θα τους εγκαταλείψει, όπως συνήθιζε παλαιότερα, αρκεί και εκείνοι να τηρήσουν τον όρκο σιωπής που τους δένει.

Η στάση αυτή του «φύρερ» επιβάλλεται από τις φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας, με τελευταίο κρούσμα τη διαφοροποίηση του – επίσης κατηγορούμενου – Νίκου Μίχου ο οποίος αποφάσισε να μεταβάλει την υπερασπιστική του γραμμή και να στραφεί εναντίον του Μιχαλολιάκου και του Λαγού.

Η διαφοροποίηση του Μίχου συμπληρώνεται με τη διάλυση της ευρωομάδας της οργάνωσης. Μετά τον αντιστράτηγο ε.α. Ελευθέριο Συναδινό, ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και έναν χρόνο και ήδη συμμάχησε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, είναι τώρα η σειρά του αντιστράτηγου ε.α. Επιτήδειου να διαφοροποιηθεί και να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας και αυτός ότι του παίρνουν την έδρα για να τη δώσουν σε «παλαιά στελέχη», δηλαδή… στον Λαγό.

Λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές και ενώ στη δίκη της Χ.Α. επίκειται η φάση των απολογιών, ο Μιχαλολιάκος αισθάνεται υποχρεωμένος να συνταχθεί πλήρως με τον Γιάννη Λαγό και κατ’ επέκταση με τους υπόλοιπους «περιφερειάρχες» του, αλλά και τους «πυρηνάρχες» και τα στελέχη των «ομάδων κρούσης». Οι μάσκες της νομιμοφροσύνης έχουν πέσει οριστικά.