Αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε τα θρησκευτικά του καθήκοντα σαν… καλός χριστιανός, παρότι άθεος και άθρησκος, όπως δηλώνει. Και κεράκι άναψε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας (όπως άναψε και η σύντροφός του Περιστέρα – Μπέτυ – Μπαζιάνα), και μετείχε στην πατριαρχική προσευχή πριν από το γεύμα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε καθήμενος (τιμητικά) στα δεξιά του Πατριάρχη (φωτογραφία). Απλώς σημειώνω ότι ο κ. Τσίπρας σιγά- σιγά μετέχει πλέον ως Πρωθυπουργός στα θρησκευτικά ήθη και έθιμα των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο ότι στα Θεοφάνια φίλησε για πρώτη φορά τον σταυρό. Είναι και οι επισκέψεις του στον Πανάγιο Τάφο, οι συχνές συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, η επίσκεψή του στο Αγιον Ορος (και η «συνάντησή» του με την Πλατυτέρα των Ουρανών), η υποδοχή που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου σε αγιορείτες μοναχούς και, τέλος, είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που έχει συναντήσει τον Πάπα δύο φορές.

nnn

Το ζεύγος Τσίπρα και Μπαζιάνα έμεινε εντυπωσιασμένο από το ψηφιδωτό του Χριστού στην Αγια-Σοφιά, καθώς μάλιστα άκουσαν τον πιο στενό συνεργάτη του Ερντογάν (που τους ξεναγούσε) να το χαρακτηρίζει ως «κορυφαία έκφραση της πνευματικότητας της Ορθοδοξίας». Το να ακούς τέτοιον χαρακτηρισμό από Τούρκο, και μάλιστα τον πιο στενό συνεργάτη του τούρκου προέδρου, δεν είναι και λίγο.

Τα μανικετόκουμπα της Ορθοδοξίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν προσεκτικός στα δώρα που μοίρασε στο πρωθυπουργικό ζεύγος και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αυτή τη φορά δεν δώρισε εικόνες,  σταυρουδάκια ή κομποσκοίνια. Στον κ. Τσίπρα έδωσε έναν ασημένιο δίσκο, στην κυρία Μπαζιάνα ένα προσωπικό δώρο και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας μανικετόκουμπα με το σήμα του Πατριαρχείου. Και κάτι ακόμα: Το γεύμα στη Θεολογική Σχολής Χάλκης (λαβράκια ψητά) το πρόσφερε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λαδάς.

Οι μπακλαβάδες της Πόλης

Ενα άλλο πράγμα που εντυπωσίασε τον Πρωθυπουργό ήταν η υποδοχή που του έκαναν οι τούρκοι μικροπωλητές, ψαράδες και ζαχαροπλάστες. Οπως μου είπαν οι συνεργάτες του, οι εκδηλώσεις των Τούρκων ήταν τόσο θερμές, που ούτε με κομματικά του στελέχη δεν είχε ζήσει κάτι τέτοιο ο κ. Τσίπρας: «Μα τόσο πολύ αγαπάνε τους Ελληνες οι Τούρκοι;» διερωτήθηκε κάποια στιγμή, όταν είδε έναν πιτσιρικά με… φέσι να κρατά έναν δίσκο και να του προσφέρει μπακλαβάδες. Εδώ που τα λέμε, τους τίμησε δεόντως τους τούρκικους μπακλαβάδες ο κ. Τσίπρας: και στο δείπνο του Ερντογάν, και στο γεύμα που του πρόσφερε ο Πατριάρχης, και στον δρόμο έξω από το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, και βεβαίως στο ξενοδοχείο όπου έμεινε.

Τι θα γίνει την Παρασκευή;

Δεν μπορώ να μην αναφέρω τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον μπασκετμπολίστα της Φενέρμπαχτσε Κώστα Σλούκα στο περιθώριο του δείπνου στο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας πλησίασε τον διεθνή μπασκετμπολίστα και εξέφρασε μια απορία: «Δεν μου λες, τι θα γίνει την Παρασκευή;». Ο Κώστας Σλούκας αιφνιδιάστηκε και απάντησε με ερώτηση: «Τι θα γίνει;». Την Παρασκευή διεξάγεται ο αγώνας Παναθηναϊκού – Φενέρμπαχτσε και ο κ. Τσίπρας ως οπαδός του Παναθηναϊκού είχε αγωνία.

Η οίηση της Κουμουνδούρου

Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος δίνει τελεσίγραφα στους πρώην «δικούς» του βουλευτές Παπαχριστόπουλο και Κουίκ και συνεργάτες του προαναγγέλλουν ότι θα έρθουν άλλοι τέσσερις βουλευτές στους ΑΝΕΛ (χωρίς να τους κατονομάζει), στην κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου κάνουν συνεχώς προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου με… προτάσεις. Τώρα δεν ξέρω σε ποια δεδομένα στηρίζονται όταν προεξοφλούν με αρκετή δόση οίησης ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο και ότι θα τις κερδίσει ο κ. Τσίπρας! Και όλα αυτά τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Μάιος κοντοζυγώνει.

Οταν η Αριστερά αναμειγνύεται με την Ιστορία

Για τον θεατρόφιλο Δημήτρη Κουτσούμπα σας έχω γράψει πολλές φορές. Μόνο που προχθές δεν παρακολούθησε κάποια θεατρική παράσταση, αλλά την παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή με τίτλο «Κίτρινο Υποβρύχιο» στον «Ιανό», με την οποία, απ’ ό,τι μαθαίνω, ο γραμματέας του ΚΚΕ είναι φίλοι. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, τον υποψήφιο δήμαρχο του ΚΚΕ για τον Δήμο της Αθήνας, που είναι και υπεύθυνος για τον πολιτισμό, βρέθηκε ανάμεσα σε φίλους, όπως η Νατάσσα Μποφίλιου που στηρίζει ανοιχτά το ΚΚΕ, ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος είχε τραγουδήσει και στην κεντρική εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ, ο Στάθης Δρογώσης, ο τραγουδοποιός που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνει με τον Σοφιανό, αλλά και την Ελένη Ράντου. Η τελευταία μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή της πέταξε τη μπηχτή της για τον ΣΥΡΙΖΑ και δικαίωσε, έστω εκ των υστέρων, το ΚΚΕ: «Από την αρχή πίστευα ότι δεν έπρεπε να αναμειχθεί η Αριστερά με την εξουσία. Και πολύ καλά έκανε το κλασικό ΚΚΕ που έμεινε μακριά από αυτή την ιστορία». Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και να μιλήσουν μαζί του: ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαριώ, η Γιώτα Γιάννα. Τι γίνεται και από τον χώρο του Πολιτισμού παίρνει κόσμο το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ;