Έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η εικόνα των βουλευτών που «ξεκατινιάζονται» είτε από το βήμα της Βουλής είτε από τα τηλεοπτικά παράθυρα, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις τόσο για το επίπεδο τους, όσο και συνολικά για το επίπεδο του κοινοβουλίου. Ασπόνδυλα πρόσωπα, χωρίς αρχές, χωρίς ιδεολογία προκαλούν με την παρουσία τους και υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών.

Δυστυχώς η κρίση των τελευταίων χρόνων που απαξίωσε τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, έφερε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής πρόσωπα αμφιλεγόμενου κύρους και σοβαρότητας. Αναδείχθηκαν σε κορυφαίες θέσεις πρόσωπα που το μόνο προσόν τους ήταν ότι εξέφραζαν το θυμό και την απαξία της πολιτικής και των πολιτικών. Χωρίς ίχνος ντροπής και συνέπειας, εγκαταλείπουν κόμματα, αρχηγούς και προσφέρονται με περισσή ευκολία ως στυλοβάτες μιας κυβέρνησης που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις βουλευτών που δεν τίμησαν ούτε το αξίωμα τους, ούτε την επιλογή των πολιτών που τους εξέλεξαν. Αυτό που γίνεται σήμερα όμως έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η ευθύνη αυτών που τους επέλεξαν ως στελέχη τους και σήμερα εισπράττουν τα επίχειρα της επιλογής τους είναι προφανώς μεγάλη. Δεν είναι όμως ασήμαντη και η ευθύνη των πολιτών που τους επιβράβευσαν είτε για να δείξουν το μέγεθος της οργής τους, είτε για να καταλογίσουν στο πολιτικό σύστημα τις ευθύνες για την κρίση.

Όσοι σήμερα διαμαρτύρονται η και εξεγείρονται για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ίσως θα πρέπει να σταθμίσουν καλύτερα στο μέλλον τις επιλογές τους. Οι εκ των υστέρων διαμαρτυρίες για την κατάπτωση του δημόσιου βίου δυστυχώς δεν έχουν αντίκρισμα.

Δεν μπορεί μονίμως να αναρωτιόμαστε γιατί πρόσωπα με κύρος, γνώσεις και εμπειρίες δεν ασχολούνται με την πολιτική και όταν έρχεται η ώρα της κάλπης να βλέπουμε να επιβιώνουν πρόσωπα που το μόνο προσόν τους ήταν η συμμετοχή σε καυγάδες και αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία, στα τηλεοπτικά παράθυρα…

ΤΟ ΒΗΜΑ