Η εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης προδιαγράφει και το σκηνικό που θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές. Ένα άγρια πολωτικό κλίμα, προσωπικές επιθέσεις, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για να συσπειρωθούν τα κομματικά ακροατήρια.

Η δημοκρατία έχει ανάγκη την κριτική, τη διαφωνία,την αντιπαράθεση. Όταν όμως η πολιτική διαμάχη εξελίσσεται σε πεδίο εξόντωσης του αντιπάλου, όταν η διαφωνία αγγίζει τα όρια του μίσους, τότε οι εκπρόσωποι μας όχι απλώς υπερβαίνουν τα θεμιτά όρια πολιτικής σύγκρουσης, αλλά ναρκοθετούν το έδαφος στο οποίο ανθίζει η δημοκρατία.

Η επιλογή του κ.Τσίπρα να συνεχίσει την ίδια τακτική στοχοποίησης των αντιπάλων του, ενώ παράλληλα επιμένει να πλέκει το εγκώμιο του μέχρι χθες συνεταίρου του, ήταν αναπόφευκτο να οδηγήσει τη συζήτηση σε ανταλλαγή λιβέλων. Πολύ περισσότερο που προσπάθησε να εξαγνίσει τη δική του τακτική προσεταιρισμού προθύμων και να φορτώνει στους άλλους όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος.

Αυτή η τακτική, ακόμα κι αν αποφέρει πρόσκαιρα κομματικά ωφέλη, δυναμιτίζει όμως την πορεία της χώρας. Γιατί αφενός μεταφέρει αυτό το κλίμα και στην κοινωνία, τροφοδοτώντας ένα επικίνδυνο διχαστικό κλίμα και αφετέρου ναρκοθετεί την πορεία της οικονομίας.Ήδη οι εκθέσεις και οι αναλύσεις διεθνών οικονομικών αναλυτών, επισημαίνουν τους κινδύνους από το προεκλογικό αυτό κλίμα και υπογραμμίζουν τις συνέπειες που θα έχει αν παραταθεί επί μακρόν.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι εξακολουθεί να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο που ανήλθε στην εξουσία. Παρά τις συνεχείς κυβιστήσεις τα παθήματα του παρελθόντος δεν έγιναν μαθήματα. Είναι καιρός να αντιληφθεί κι αυτός κι όσοι αντιγράφουν τις μεθόδους του, ότι οι διχαστικές λογικές και η μισαλλοδοξία κατά των αντιπάλων υπήρξαν, όποτε υιοθετήθηκαν, καταστροφικές για την πορεία της χώρας.

Θα είναι τραγικό, αν μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες συνεχιστεί αυτού του τύπου η πολωτική σύγκρουση. Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία αντέχουν μια επανάληψη του 2015. Αρκετά έχει πληρώσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός λαός τα καιροσκοπικά μικροκομματικά παιγνίδια. Δεν χρειάζεται να τα ξαναπληρώσει πάλι…

ΤΟ ΒΗΜΑ