Η συνέντευξη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε επί της ουσίας αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα. Μπορεί να προσπάθησε να υπερασπιστεί τον συνεταίρο του, αλλά δέχθηκε με σαφήνεια ότι ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τεθεί θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης  ότι απέρριψε το ενδεχόμενο να συνεχίσει με μια κυβέρνηση ανοχής, όπως είχε υποστηρίξει πριν λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το πολιτικό σκηνικό θα ξεκαθαρίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον  υπουργό Άμυνας, αν και κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη για τις επιλογές του συγκεκριμένου προσώπου.

Για πρώτη φορά επίσης ο κ.Τσίπρας, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του για  εκλογές στο τέλος της τετραετίας, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες, αν αμφισβητηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σαφές ότι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, δεν μπορεί να έχει άλλη διέξοδο εκτόνωσης από τις εκλογές.

Άλλες ερμαφρόδιτες λύσεις δεν τις αντέχει ούτε το πολιτικό σύστημα,ούτε η χώρα. Η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων θα είναι ο καταλύτης που θα διαμορφώσει και τον πολιτικό χάρτη και την πορεία της χώρας. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει μια συγκυριακή πλειοψηφία στη Βουλή, το σκηνικό σύγκρουσης και πόλωσης που έχει διαμορφωθεί, δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.

Ο εκλογικός κύκλος έχει ήδη αρχίσει επί της ουσίας, ενώ η αβεβαιότητα που δημιουργεί είναι παραλυτική για την οικονομία και τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας. Η παράταση της εκκρεμότητας,ούτε τον κ.Τσίπρα πρόκειται να βοηθήσει,ούτε πολύ περισσότερο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την έξοδο από το τούνελ.

Η χώρα δεν μπορεί να είναι παγιδευμένη στις όποιες επιλογές του κάθε Καμμένου. Χρειάζονται καθαρές λύσεις για να μπούμε στην επόμενη μέρα με ένα καθαρό πολιτικό τοπίο. Και η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που θα δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ