Ηταν το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του έτους, ίσως γι’ αυτό να άρχισε με καθυστέρηση, ίσως γι’ αυτό πήραν τον λόγο σχεδόν όλοι οι υπουργοί (πολλές φορές επαναλαμβάνοντας ο ένας ό,τι είπε ο προηγούμενος και όλοι μαζί όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας). Εντύπωση έκανε η Κατερίνα Νοτοπούλου, που αν και ήταν το τρίτο Υπουργικό Συμβούλιο που συμμετείχε, προσήλθε καθυστερημένη και κάθισε στην πίσω σειρά των υφυπουργών δίπλα στον Μάρκο Μπόλαρη.

■■■

Δηλαδή τι κατάσταση είναι αυτή; Οι υπουργοί να επιχειρούν να ευτελίσουν ακόμη και το Υπουργικό Συμβούλιο; Πρώτος προσήλθε ο Πρωθυπουργός και περίμενε ένα 20λεπτο τους καθυστερημένους υπουργούς του για να προσέλθουν ώστε να αρχίσει το Υπουργικό. Σε όλο αυτό το διάστημα αντάλλασσε ατάκες και φιλοφρονήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίον ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αδυναμία. Και πώς να μην του έχει, ειδικά μετά τον ανερμάτιστο λόγο του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου επιτιθέμενος στη ΝΔ ενέπλεξε τον… Μοντγκόμερι, τον Σαίξπηρ και άλλους ήρωες, ενώ πάνω στη βιασύνη του έκανε και ένα επικό σαρδάμ: αντί να πει χρονοντούλαπο, είπε… «χρονοντούπαλο».

Χριστούγεννα στην Αθήνα υπόσχεται ο Τσίπρας

Το άλλο που έκανε εντύπωση στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν οι ευχές «καλά Χριστούγεννα» και «καλές γιορτές» του Πρωθυπουργού στον καθένα ξεχωριστά με την υπενθύμιση στην αρχή «εάν χρειαστείτε τίποτα, εδώ θα είμαι» και εν συνεχεία εξειδίκευση του «εδώ θα είμαι» λέγοντας ότι «μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είμαι στην Αθήνα». Δεν ήθελε όμως να αποκαλύψει πού θα πάει, για παράδειγμα, στο διάστημα μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Φώτων.

■■■

Ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του προς τους υπουργούς της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι υπάρχει «πολλή δουλειά μπροστά μας» και τόνισε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο και να εντείνουμε τις προσπάθειες και τον προγραμματισμό, με ορίζοντα 9 μηνών, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019», χρόνος κατά τον οποίο ολοκληρώνεται, ούτως ή άλλως, η κυβερνητική θητεία. Και η είδηση: 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση χωρίς διαγωνισμό, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, με τον κ. Τσίπρα να εμφανίζεται αποφασισμένος να τον προχωρήσει.

Ο Κυριάκος συνάντησε τον Σταύρο

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στους διαδρόμους της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει από το γραφείο του (χωρίς σακάκι, αλλά με γραβάτα) και κατευθύνεται προς τον διάδρομο (φωτογραφία). Δίπλα από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ βρίσκεται το γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος βρισκόταν και αυτός στον διάδρομο και μιλούσε με τους συνεργάτες του, καθώς και με τον κ. Μαυρωτά (που όπως λένε με χιούμορ «πηγαίνει όπου πηγαίνει κι ο Σταύρος»). Περνά από μπροστά τους ο κ. Μητσοτάκης και εκεί που όλοι περιμένουν κάποια ατάκα εκ μέρους του κ. Θεοδωράκη (επειδή του πήρε ως μεταγραφή τον Χάρη Θεοχάρη), δεν βγάζει μιλιά. Τον αφήνει να τον προσπεράσει…

■■■

Ο κ. Μητσοτάκης όμως, προς έκπληξη του κ. Θεοδωράκη, παίρνει από το μπράτσο τον κ. Μαυρωτά και τον πάει στην άκρη του διαδρόμου, μακριά από τον κ. Θεοδωράκη, και κάτι του λέει: «Ειδησάρα» θα είπαν όσοι δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν τη σκηνή, που προφανώς περίμεναν άλλη μία μεταγραφή από το Ποτάμι. Ανθρακες όμως ο θησαυρός, απλώς ο κ. Μητσοτάκης έβαζε τα θεμέλια για πιθανή μελλοντική συνεργασία. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή πήρε στην άκρη τον κ. Μαυρωτά για να του δώσει… συγχαρητήρια για την ομιλία του που έκανε στο Συνέδριο. Στην επιστροφή όμως τον περίμενε ο κ. Θεοδωράκης. Χαιρετήθηκαν ωσάν να μη συνέβη τίποτα και όταν ρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού εάν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών απάντησε: «Ψηφίζω με κριτήριο το όφελος της πατρίδας μου».

Οι απίστευτες ατάκες Συριζαίων προς τον Πρωθυπουργό

Κράτησε το έθιμο ο Αλέξης Τσίπρας και κατέβηκε από τα υπουργικά έδρανα όταν τελείωσε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό την ώρα που όλοι περίμεναν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ο Πρωθυπουργός στην αρχή έμεινε όρθιος στη θέση του και δεχόταν τα συγχαρητήρια και το «πόσο καλός ήσουν» των βουλευτών του καθώς και των υπουργών. Μόλις βεβαιώθηκε ότι έφυγε από την αίθουσα της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέβηκε στο πλήθος. Ηταν η στιγμή που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν άδεια τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ και τα… κατέλαβαν.

■■■

Με απίστευτες ατάκες που έφταναν τα όρια του γλειψίματος οι Συριζαίοι χαιρετούσαν τον κ. Τσίπρα. Η Κατερίνα Παπακώστα τού έλεγε πόσο δίκαιο είχε για μια τροπολογία που ψήφισε η σκοπιανή Βουλή που ξεχώριζε την εθνικότητα από την υπηκοότητα. Αλλοι τον προσκαλούσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες να περάσει με την οικογένειά του τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε χειραψία σχεδόν με όλους, πολλούς τους φιλούσε σταυρωτά ενώ αρκετές φορές κοίταζε το iphone του μήπως και είχε κανένα μήνυμα. Ηταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον πόνο τους, τα αιτήματά τους, αλλά και να εκφράσουν τον… θαυμασμό τους στον Πρωθυπουργό (που κατατρόπωσε – όπως έλεγαν – τον Μητσοτάκη).

Μια χριστουγεννιάτικη (διδακτική) ιστορία

Αυτό το πανηγυρικό κλίμα που υπάρχει για το κυβερνών κόμμα με την ψήφιση του προϋπολογισμού λίγο πριν από τις αργίες των Χριστουγέννων μού θύμισε τις παλιές (ωραίες) εποχές. Τότε που για να νυμφευθεί ένας βουλευτής έπαιρνε τυπικά την άδεια του αρχηγού του κόμματος και στην προκειμένη περίπτωση του Πρωθυπουργού…

■■■

Πρωθυπουργός ήταν, όπως μου αφηγήθηκαν παλαιοί πολιτικοί, ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο «Γέρος της Δημοκρατίας») και ένας βουλευτής εξ επαρχίας, ετών 68, προσπαθούσε να βρει την ευκαιρία  να του ανακοινώσει ότι επρόκειτο να νυμφευτεί μια νεαρά ετών 32. Ντρεπόταν όμως να το πει, αλλά το χαρμόσυνο (καθώς και χαλαρό) κλίμα που υπήρχε στη Βουλή με την ψήφιση του προϋπολογισμού τον όπλισε με θάρρος και έτσι βρέθηκε μπροστά στον πρωθυπουργό.

Κι όμως, ο έρως κοιτά τα… χρόνια

Αφού του ευχήθηκε «καλές γιορτές» και του έδωσε συγχαρητήρια για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, του λέει: «Κύριε πρόεδρε, θέλω να σας ανακοινώσω ότι πρόκειται να έρθω εις γάμου κοινωνίαν». Ο Γεώργιος Παπανδρέου τον κοίταξε με απορία, ρωτώντας τον: «Διά δευτέραν φορά, φαντάζομαι». Ο βουλευτής του είπε «ναι» και ο πρωθυπουργός ρώτησε: «Και ποία είναι η τυχερά;». Ειπώθηκε ένα όνομα, αλλά ο Παπανδρέου επέμενε: «Ετών;». Τι να κάνει ο βουλευτής, αποκάλυψε την ηλικία της μέλλουσας συζύγου του: «Είναι 32 ετών, κύριε πρόεδρε». Υπήρξε μια στιγμή αμηχανίας και ο βουλευτής για να σπάσει αυτή την αμηχανία πέταξε το κλασικό: «Δεν βαριέστε, κύριε πρόεδρε, ο έρως χρόνια δεν κοιτά». Ο Παπανδρέου τον κοίταξε χαμογελώντας και του είπε: «Την ημέρα, αλλά τη νύκτα τι γίνεται;».

Η μυστηριώδης κυρία με τα άσπρα

Αφιερωμένο σε όσους βουλευτές (και υπουργούς) προσήλθαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, με τις συζύγους τους, τους συνεργάτες τους, τους συγγενείς, τους ψηφοφόρους τους. Την παράσταση όμως έκλεψε μια ωραία νεαρά κυρία ντυμένη στα άσπρα που βρισκόταν στο θεωρείο της Βουλής μόνη, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν ήταν σύζυγος, φίλη ή συνεργάτιδα κάποιου βουλευτή. Γέμισε ωστόσο το Εντευκτήριο Βουλευτών με τα γκαρσόνια της Βουλής να πηγαινοέρχονται συνεχώς για παραγγελίες (από ψωμοτύρι και τοστ έως αραβικές πίτες, πατατάκια και… ουίσκι). Εμφανίστηκαν μάλιστα κρυστάλλινα ποτήρια του ουίσκι που δεν διαθέτει ούτε το καφενείο ούτε το εστιατόριο της Βουλής. Σιγά που ορισμένοι θα απολάμβαναν το ουίσκι τους σε κοινά ποτήρια του καφενείου.