Η υπόθεση του «κολλητού» του Νίκου Παππά, Μάνου Πετσίτη (φωτογραφία), η οποία με τις αποκαλύψεις που έγιναν εκθέτει την κυβέρνηση, ήταν ίσως το μοναδικό, θα έλεγα, θέμα συζήτησης στα διάφορα «πηγαδάκια» της Βουλής, στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αντί να δώσει κάποιες εξηγήσεις τη στιγμή που ο ταλαντούχος κ. Πετσίτης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, αναφέρθηκε στην υπόθεση με ειρωνεία ανάγοντάς την στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βρει… σκάνδαλα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αφού δεν βρήκατε οφσόρ σε συγγενείς, τώρα ψάχνετε φίλους και συμμαθητές». «Θράσος απύθμενο» σχολίασαν οι βουλευτές της ΝΔ.

nnn

Σε ορισμένες περιπτώσεις η συζήτηση, πέραν των βαριών εκφράσεων που αντηλλάγησαν, έφτασε και στα όρια της… χυδαιότητας, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται (χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει) στον Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος εσχάτως εντάχθηκε στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια: «Εσείς μπορείτε να βολευτείτε με διάφορα απολειφάδια της πολιτικής ζωής που πέρασαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή είχαν περίεργες σχέσεις με τη μισή Αθήνα, φύγανε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους παίρνετε εσείς να τους εντάξετε στα δικά σας, μπας και πάει με την άλλη μισή Αθήνα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ετοιμοι για νέα… kolotumba

Το «βλέποντας και κάνοντας» φαίνεται να κυριάρχησε στην έκτακτη (τι είδους έκτακτη ήταν αυτή δεν μπορώ να καταλάβω) σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία υποτίθεται είχε συγκληθεί από τον Πάνο Καμμένο μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ζάεφ. Δεν διήρκεσε πολύ (περίπου μισή ώρα) και δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα πώς θα στηρίξει ο κ. Καμμένος την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποσύρει τους υπουργούς του. Το ερώτημα ετέθη, πλην όμως δεν δόθηκε απάντηση, αφού κάποιος ειδοποίησε τον κ. Καμμένο ότι αρχίζει η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή και έφυγε για να την παρακολουθήσει. Ηταν αυτό που ζήτησαν οι βουλευτές του – όσοι ήταν παρόντες, γιατί απουσίαζαν στη Νέα Υόρκη η Ελενα Κουντουρά (δικαιολογημένα), ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μάλλον αποτελεί παρελθόν για τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο, και ο Κώστας Ζουράρις (επίσης δικαιολογημένα).

nnn

Είπε στη λίγη ώρα που μίλησε ο κ. Καμμένος τα γνωστά, ότι δηλαδή θα αποσύρει τους υπουργούς του αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση, λέγοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση πρότασης μομφής από τον κ. Μητσοτάκη δεν θα του κάνει τη χάρη να καταψηφίσει την κυβέρνηση. Ουδείς από τους βουλευτές είχε ωστόσο, όπως μου είπαν, το θάρρος να τον ρωτήσει «τι κωλοτούμπα πάμε να κάνουμε πάλι, αρχηγέ;». Ισως το πιο νέο που είπε ο συγκυβερνήτης στα στελέχη του ήταν το «ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν εκλογές».

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τη Μαρέβα

Τους κέρασε ένα ποτηράκι κρασί (λευκό και κόκκινο από τους Αμπελώνες Ζαχαριά), τους έκανε όμως το γεύμα (διάφορες σαλάτες με καπνιστό σολομό) σε ένα από τα πιο «in» εστιατόρια του κέντρου, στο New Taste, στο ξενοδοχείο New Hotel (στην οδό Φιλελλήνων). Στις γυναίκες έκανε δωράκι μία τσάντα από τον δικό της οίκο και στους άνδρες ένα ημερολόγιο και ζήτησε από όλους να βρίσκονται πιο συχνά ώστε «να ερχόμαστε πιο κοντά». Ο λόγος για τη Μαρέβα (Μαρία-Εύα) Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη που παρέθεσε χριστουγεννιάτικο γεύμα στις συζύγους και στους συζύγους των βουλευτών της ΝΔ. Ακόμη και στους συντρόφους των βουλευτών, όσων δεν είναι νυμφευμένοι.

nnn

Σχηματίστηκαν επτά τραπέζια και η Μαρέβα κάθισε στην αρχή ανάμεσα στη Γεωργία Σαμαρά και στη Νατάσα Παζαΐτη, ενώ στη συνέχεια έκανε μια βόλτα απ’ όλα τα τραπέζια. Της έκαναν διάφορα δώρα, από είδη διακόσμησης σπιτιού έως βιβλία και μεταξωτά φουλάρια, ενώ η ίδια δεν θέλησε να μιλήσει πολιτικά. Προέβλεψε όμως ότι έρχονται δύσκολοι καιροί με έντονους αγώνες και ευχαρίστησε όλους και όλες που την τίμησαν.

Οι Αίαντες  της Κατερίνας

Ενθουσιασμένη από τους… «Αίαντες» της Αστυνομίας (τα θηριώδη θωρακισμένα λευκά οχήματα που εκτοξεύουν νερό) ήταν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Πακακώστα. Είπε ότι είναι πολύ αποτελεσματικά, αφού μπορούν να διαλύσουν διαδηλώσεις σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να πνίξουν την ατμόσφαιρα με δακρυγόνα και χωρίς να τραυματίσουν κανέναν. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Αστυνομία διαθέτει και άλλους Αίαντες (που τους έχει… κρυμμένους) και ανέφερε ότι ένας «Αίαντας» θα μεταφερθεί αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα. Μάλλον θα βρίσκεται εκεί τις 14 Δεκεμβρίου, όταν θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας στη συμπρωτεύουσα στηρίζοντας την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου. Ορισμένοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης σκοπεύουν, όπως δήλωσαν, να υποδεχθούν τον Πρωθυπουργό με… κίτρινα γιλέκα.

nnn

Είπε και άλλα σε πηγαδάκια η Κατερίνα Παπακώστα. Οτι για παράδειγμα αποσύρθηκαν οι κλούβες των ΜΑΤ από το Μαξίμου (κάτι που δεν ισχύει, απλώς μεταφέρθηκαν λίγο πιο κάτω) και από την οικία του Πρωθυπουργού στην Κυψέλη: «Ξέρουμε πολύ καλά πώς θα φρουρούμε τον Πρωθυπουργό, χωρίς να φαίνονται οι κλούβες» είπε. Αυτό είναι αλήθεια, αφού μέσα στον Εθνικό Κήπο (από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού) είναι σκορπισμένοι δεκάδες μυστικοί αστυνομικοί.