Σε απόλυτο κενό βρίσκονται οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του εκλεκτού στον πρώτο δήμο της χώρας. Ολες, μα όλες οι προτάσεις που έγιναν, είτε από τον κ. Τσίπρα, είτε από τους κ.κ. Σκουρλέτη και Χαρίτση, σε διάφορα πρόσωπα δεν ευδοκίμησαν. Να σκεφτείτε ότι αφού εξάντλησαν τους αθλητές (δήθεν για να μην μπορούν να χάσουν), πήγαν σε καλλιτέχνες (τραγουδιστές, ποιητές, σεναριογράφους) και τελευταίως σε διάσημη στιχουργό, η οποία τους απάντησε μ’ ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι», ξαναγυρνάνε εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν. Δηλαδή στον Νάσο Ηλιόπουλο (φωτογραφία), χωρίς βεβαίως να το επισημοποιήσουν ακόμα.

Επιστρέφει η Ντόρα

Ετοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε καθήκοντα της αναθέσει ο αδελφός της και πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου, ύστερα από έναν μήνα παραμονής στη Νέα Υόρκη όπου επεβλήθη σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο γόνατο. Ολο αυτό το διάστημα επικοινωνούσε καθημερινά τόσο με την ηγεσία του κόμματος όσο και με τους συνεργάτες της για να πληροφορείται τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα. Μαθαίνω ότι με την άφιξή της στην Αθήνα θα μετακινείται για ένα διάστημα με νάρθηκα και ότι η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ήταν αναγκαία, αφού οι εδώ θεραπείες που έκανε δεν απέδωσαν.

Οι αντιπρόεδροι της ΝΔ

Ως επτασφράγιστο μυστικό (γιατί άραγε;) κρατεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο της ΝΔ. Το μόνο που αφήνει να διαρρεύσει είναι ότι πρόκειται για ένα συνέδριο σε προεκλογική περίοδο και με μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Ο κ. Μητσοτάκης, μου λένε οι συνεργάτες του, εκτιμά ότι από μήνα σε μήνα μέσα στο 2019 θα έχουμε εξελίξεις, ίσως και πριν από το Πάσχα. Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι το συνέδριο θα δώσει τέλος στην παραφιλολογία για την κατάργηση της θέσης των δύο αντιπροέδρων. Μου λένε ακόμα ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους Αδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη (εκτός απροόπτου, γιατί με την πολιτική στην Ελλάδα δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει), ούτε θα αυξήσει τις θέσεις των αντιπροέδρων. Ετσι, εάν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, δεν έχει κανένα λόγο να άγχεται ο Αδωνις.

Η αγρότισσα Μαρέβα

Σας έχω νέα και για τις αγροτικές (χριστουγεννιάτικες) ασχολίες της Μαρέβας (Μαρίας- Εύας) Μητσοτάκη. Πήρε στα πολύ σοβαρά την αξιοποίηση της περιουσίας που άφησε ο πατήρ Μητσοτάκης στον υιό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά και άρχισε να κάνει μελέτες πώς αυτή θα την αξιοποιήσει καλύτερα. Ειδικότερα έχει στρέψει την προσοχή της στις 4.000 (και πλέον) ελιές της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά βάζοντας στις ελιές (αλλά και στο λάδι που θα παράγουν) ονομασία προέλευσης και πιστοποίηση. Στόχος της, οι εξαγωγές λαδιού και ελιών στο εξωτερικό. Ετσι η Μαρέβα έγινε και… αγρότισσα.

Νέες γαλάζιες κατακτήσεις

Aν νομίζατε ότι οι «κατακτήσεις» ή οι εκδηλώσεις θαυμασμού (ας τις ονομάσω έτσι) του Κυριάκου Μητσοτάκη περιορίζονται στην Κυψέλη, πλανάσθε πλάνην οικτράν, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να αποσπάσει ακόμα ένα (χαριτωμένο) κομπλιμέντο, αυτή τη φορά από κάτοικο της Νέας Σμύρνης. Συγκεκριμένα, σε περαντζάδα που έκανε στη Νέα Σμύρνη ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με κόσμο της περιοχής, ενώ συνάντησε και αυτή τη φορά γυναίκα με ένα μωρό στο καροτσάκι. «Μια φορά είδα μια κυρία με καρότσι και άρχισε να μου λέει άλλα… Μην μου το πείτε κι εσείς, παρακαλώ πολύ» της είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη γυναίκα στην Κυψέλη που του είχε πει το αμίμητο «Τι γκόμενος είσαι». «Πιο ωραίος είστε από κοντά» του είπε μια άλλη κάτοικος της περιοχής, ενώ μια γυναίκα ενθουσιασμένη του επαναλάμβανε «Κυριάκο μου, δαγκωτό». Μάλιστα, υπήρξε κάτοικος που ανέφερε πως ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο «αγαπημένος» του γιου της. Βέβαια, η στιγμή πρέπει να ήταν κάπως αμήχανη για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς η εν λόγω γυναίκα ανέφερε πως ο γιος της είναι… 8 ετών. «Τελικά οι βόλτες στις γειτονιές γίνονται η αγαπημένη μου συνήθεια» έγραψε στο Twitter ο «γόης» πρόεδρος της ΝΔ, επισυνάπτοντας το σχετικό βίντεο.

Γιατί εκνευρίζεται ο Τσίπρας με τον Κυριάκο

Αυτά τα βίντεο, λοιπόν, που αναρτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις περιοδείες του στις συνοικίες της Αθήνας πολύ ενοχλούν τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως τον ενόχλησε το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Κυψέλη, λέγοντάς του (από το βήμα της Βουλής μάλιστα) ότι την άλλη φορά που θα περάσει από την Κυψέλη να του χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού του και να τον κεράσει καφέ. Για την ιστορία, πάντως, πληροφορώ τον Πρωθυπουργό ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει τους καφέδες και προτιμά τα τσάγια (και μάλιστα εάν είναι μάρκας… «Τρόικα», ακόμα περισσότερο). Αλλά εκείνο που παραξενεύει τον κ. Τσίπρα είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναρτά στο Διαδίκτυο (συνεπώς σε κοινή θέα) επιφωνήματα από γυναίκες του τύπου «τι γκόμενος είσαι εσύ» ή «από κοντά είσαι καλύτερος» ή ακόμα ότι οι πιο φανατικοί θαυμαστές του είναι παιδάκια ετών… 8. Αυτό ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε ποτέ να το καταλάβει…

Ενας αρχηγός θεατρόφιλος

Αλλοι προτιμούν τις βόλτες (ή περιοδείες) στις γειτονιές της Αθήνας, άλλοι τα νησιά για να εξαγγείλουν παροχές και άλλοι το… θέατρο. Ο πιο θεατρόφιλος πολιτικός αρχηγός ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος όποτε βρίσκει ελεύθερο χρόνο παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις. Για του λόγου το αληθές, σας πληροφορώ ότι μέσα σε δύο εβδομάδες έχει παρακολουθήσει όχι μία αλλά τρεις θεατρικές παραστάσεις. Η πρώτη ήταν η παράσταση «Μαγιακόφσκι» σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη στο Βαφείο, λογικό αφού αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου σοβιετικού ποιητή, η δεύτερη ήταν «Ο καιρός των χρυσανθέμων» του Μάνου Ελευθερίου που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας στο θέατρο Αλφα και η τρίτη ο «Θείος Βάνιας» του Τσέχοφ με τον Γιώργο Κιμούλη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Για όσους δεν το ξέρετε, ο Γιώργος Κιμούλης εμφανίζεται πολύ συχνά τελευταία σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ και μάλλον εγκατέλειψε οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Και στην παρουσίαση της «Καντάτας για τη Μακρόνησο» του Θάνου Μικρούτσικου, και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που εφέτος ήταν αφιερωμένο στα 100χρονα του ΚΚΕ.

Κουίζ

Δύο γρήγορα κουίζ για πολύ δυνατούς λύτες: 1) Ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει τελευταίως, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως δεν προτίθεται να ψηφίσει τη Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής; Το θέμα είναι εάν αυτό που λέει το εννοεί σοβαρά ή το λέει για αστείο. 2) Ποιο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ προτίθεται να μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ; Για να σας βοηθήσω, είναι ένα στέλεχος που ήθελε να θέσει κάπου υποψηφιότητα και δεν τον άφησε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.