Αν άκουγε κάποιος τη φωνή του Αλέξη Τσίπρα από την Κάλυμνο (φωτογραφία) χωρίς να έχει εικόνα, θα νόμιζε ότι κάποιος άλλος και όχι ο Πρωθυπουργός μιλούσε. Μια φωνή βαριά, βραχνή, αλλοιωμένη, βαθιά συναχωμένη: «Βράχνιασε ο τενόρος του λαϊκισμού» έλεγαν από τη Νέα Δημοκρατία, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να μοιράζει βραχνιασμένος εκατομμύρια ευρώ σε παροχές και ακόμα, αφού έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, να τάζει… ασφαλτοστρώσεις δρόμων ή κλειστά γυμναστήρια στο ακριτικό αυτό νησί. Αλλά ο κ. Τσίπρας κατέχει την τέχνη της… Kolotoumpas, να κάνει δηλαδή την αδυναμία προτέρημα, λέγοντας στους έκπληκτους Καλυμνιώτες ότι έκλεισε μεν η φωνή του από ένα κρυολόγημα που τον βασανίζει, αλλά θα τους μιλήσει με τη… γλώσσα της καρδιάς. Και το ακροατήριο χειροκρότησε αυτή την πρωθυπουργική ατάκα.

-7 βαθμούς στη Μόσχα

Κρυωμένος λοιπόν πήγε στην Κάλυμνο, συνοδευόμενος (πάλι) από τον Πάνο Καμμένο. Θα πρέπει όμως να προσέξει αυτό το κρύωμα (που του φράζει τον λαιμό και του αλλοιώνει τη φωνή) γιατί αύριο Πέμπτη πετά για τη Μόσχα, όπου η θερμοκρασία (σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρωσίας) θα είναι -4 βαθμούς Κελσίου και την Παρασκευή -7. Παλτό λοιπόν και κασκόλ, γιατί ο καιρός στη Μόσχα καθόλου δεν αστειεύεται και είναι σταθερά παγωμένος όλον τον χειμώνα. Μη μας γυρίσει με καμιά πνευμονία και αναβάλει και τις… παροχές.

Εταξε τα πάντα

Ηταν η δεύτερη φορά που πήγε εντός του 2018 στην Κάλυμνο. Την πρώτη ήταν ανήμερα τα Φώτα και τότε έταξε στους Καλύμνιους τη λειτουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, για να επισκεφθεί το ακριτικό νησί λίγο πριν από το τέλος του 2018 ακόμα και κρυωμένος προκειμένου να την εγκαινιάσει. Εκοψε την κορδέλα και έταξε σχεδόν τα πάντα στους Καλυμνίους, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια: προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και  ακτινογραφικού μηχανήματος, όπως και αξονικού τομογράφου, συντήρηση και αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Τελένδου, προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ποιότητας ύδατος, λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Καλυμνίων,  ανέγερση διώροφου κτιρίου για βρεφονηπιακό σταθμό, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών και βεβαίως την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου ώστε, όπως είπε, να δημιουργήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Μόσχα καλεί Λευκωσία

Την παραμονή ωστόσο της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα συνέβη και το εξής: Μήνυμα στην Κύπρο έστειλε ο Πούτιν διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία προειδοποίησε ότι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Κύπρου θα έχει επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για τη χώρα.

Οταν κατοικείς στα… λόγια

Αλλά ας επανέλθω στην παραχολογία, λέξη που καθόλου δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε να την… αλλάξει στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: «Παροχολογία» είπε «σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Εμείς, θα μου επιστρέψετε την έκφραση, «κατοικούμε στα λόγια μας». Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα». Με δυο λόγια, ο Τσίπρας σαν άλλος… Μπαμπινιώτης έδωσε άλλον προσδιορισμό και διαφορετική εξήγηση στη λέξη παροχή. Κατά τον Πρωθυπουργό η «παροχολογία» συναντάται μόνο στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα κίτρινα γιλέκα του Λαφαζάνη

Φορώντας κίτρινα γιλέκα, όπως και οι διαδηλωτές στη Γαλλία, μέλη της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έκαναν παρέμβαση σήμερα έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία. Με τον τρόπο αυτόν θέλησαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που έχει ανοίξει πόλεμο με την κυβέρνηση Μακρόν. Αλλά, σου λένε, φοράμε που φοράμε τα κίτρινα γιλέκα, δεν κάνουμε και μια διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών; Ετσι τα μέλη της  ΛΑΕ διαμαρτυρήθηκαν έξω από συμβολαιογραφείο επί της οδού Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας, εναντίον των πλειστηριασμών.

Ο οικουμενικός Πεζούλας

Ο πράκτοράς μου έφαγε χθες στον Πεζούλα, πίσω από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στις Τζιτζιφιές. Ψαροταβέρνα από το 1950 του πατρός Λυμπέρη Πεζούλα και του γιου του Παναγιώτη (φωτογραφία), προσέλκυε πάντα καλό κόσμο (θυμάμαι συχνά κι εγώ τον Δ. Ν. Μαρωνίτη να τρώει εδώ). Για να δικαιολογήσω όμως τον χαρακτήρα της στήλης μου, να σας αναφέρω ορισμένους θαμώνες που κατέγραψε ο πράκτοράς μου με τη βοήθεια ορισμένων πελατών. Ο Νίκος Παππάς με διαφόρους συριζαίους, ενίοτε και με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τρώνε ψαράκι εδώ, ίσως κάνουν και σχέδια επί χάρτου για την ηγεμονία στη Δημοκρατική Παράταξη.

nnn

Εδώ μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα τρώει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεργάτες του ή με δημοσιογράφο της αρεσκείας του, ενώ το επισκέπτονται και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και βέβαια διάφοροι τραπεζίτες, όπως ο Αρώνης, ο Μεγάλου ή ο Γιάννης Στουρνάρας. Οι ιδιοκτήτες όμως έχουν να το λένε πως ο καλύτερος πελάτης τους είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν εμπνεύστηκε στο εν λόγω στέκι τη θρυλική του ατάκα «μαζί τα φάγαμε». Ο κ. Πάγκαλος πάντως έκανε μεγάλο σουξέ στο μαγαζί. Στο παρελθόν έφερε τον Χόλμπρουκ, τον Νίκολα Μπερνς τον Ζιπέ και άλλους. Να σημειώσω ακόμα ότι κάθε Πέμπτη υπάρχει ερασιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα με ρεμπέτικα και είναι ωραίο πράγμα να βλέπει κανείς τους διάφορους τραπεζίτες να τραγουδούν σε συνοδεία τρίχορδου μπουζουκιού το «Μου ‘φαγες όλα τα δαχτυλίδια και κοιμάμαι τώρα στα σανίδια» ή το «Ησουνα, τι ήσουνα, μια παξιματοκλέφτρα».