Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που αποπέμφθηκαν ή μετατέθηκαν δυσμενώς στις τελευταίες έκτακτες κρίσεις στο αστυνομικό σώμα, είχαν ειδοποιήσει από τις 25 Οκτωβρίου –σε συσκέψεις στην ΓΑΔΑ- ότι η δικογραφία των ενεχυροδανειστηρίων με κύρια κατηγορία το λαθρεμπόριο χρυσού προς τη Τουρκία, έχει τεράστια κενά και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ενέργεια από πλευράς των διωκτικών αρχών! Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είχαν μάλιστα αναφέρει τότε ότι «η δικογραφία αυτή μπορεί να στηριχθεί μόνο αν βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ενεχυροδανειστές αποδέχονταν κοσμήματα και χρυσό από κλοπές σε σπίτια – στη συνέχεια της δράσης της «μαφίας των Ρομά»- κι όχι μέσω της ασαφούς λαθρεμπορίας χρυσού». Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» εκείνα τα 24 ώρα δόθηκε εντολή να σταματήσει επιχείρηση σύλληψης των δεκάδων «υπόπτων» και να υπάρξει συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ευάγγελο Ιωαννίδη. Πρόκειται για την επιχείρηση που «διέρρευσε» μέσω ύποπτου αστυνομικού σε ενεχυροδανειστές και η οποία τελικώς διαπιστώνεται ότι ματαιώθηκε λόγω των επιφυλάξεων που είχαν οι πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για την επάρκεια και την πληρότητα του υλικού της έρευνας.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο που αφορά την κατηγορία λαθρεμπορίου χρυσού με την Τουρκία η οποία κατέπεσε, σύμφωνα με νομικούς, μετά από έγγραφο της ΑΑΔΕ ότι δεν στοιχειοθετείται παρανομία.

Την περίοδο 24-26 Οκτωβρίου υπήρξε άμεση συνάντηση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ από την βορειοανατολική Αττική αλλά και τις κεντρικές υπηρεσίες στης Ασφάλειας Αττικής με δικαστικούς λειτουργούς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Σε αυτή τη συνάντηση ζητήθηκε να υπάρξει συμπλήρωση του αποδεικτικού υλικού και κυρίως εκθέσεις προσδιορισμού και πορίσματα τελωνειακών αρχών για το αδίκημα της λαθρεμπορίας και άλλες σχετικές πραγματογνωμοσύνες. Κάτι που δεν φαίνεται να εντάχθηκε στη δικογραφία και δεν έγινε καμιά περαιτέρω ενέργεια. Μάλιστα από τότε φαίνεται να είχε μνημονευθεί – δηλαδή 40 ημέρες νωρίτερα – ότι δεν στοιχειοθετείται ζήτημα λαθραίας εξαγωγής χρυσού στην Τουρκία λόγω του ειδικού καθεστώτος που υπήρχε με την γειτονική χώρα!

Ομως οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που είχαν τις επιφυλάξεις απομακρύνθηκαν ή άλλαξαν πόστα και αποφασίσθηκε η άρον – άρον επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ που διαφημίσθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Με πιθανή πρωτοβουλία άλλων αξιωματικών που παρέβλεψαν τις «τρύπες» της δικογραφίας και προχώρησαν στον κύκλο των συλλήψεων.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με ορισμένους πρώην και νυν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που είχαν εκφράσει αυτές τις ισχυρές ενστάσεις τους και είχαν σχετικές συνενοήσεις με δικαστικούς λειτουργούς. Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν –χωρίς να προχωρήσουν σε άλλες λεπτομέρειες- τον κύκλο αυτών των συνενοήσεων. Ομως συμπλήρωσαν ότι «μετά την απομάκρυνση από τα προηγούμενα πόστα τους ή την φυγή τους από την ΕΛ.ΑΣ δεν παρακολούθησαν τι τελικώς συνέβη».