Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού, με βασικό πρωταγωνιστή τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, καθώς δεν υφίσταται σε σχέση με την Τουρκία-όπως επιμένουν νομικοί κύκλοι-  σχετικό αδίκημα. Η υπόθεση – με δεκάδες κατηγορούμενους και πολύωρες απολογίες – που έχει απασχολήσει τόσο έντονα την επικαιρότητα, τόσο ώστε να αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός σε αυτήν, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πραγματικό φιάσκο. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν ασφαλώς οι δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκηνικό της υπόθεσης άρχισε να αλλάζει μετά τη διαβίβαση στην ανακρίτρια εγγράφου της ΑΑΔΕ, η οποία επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν οι ίδιες νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης – για τα οποία και προβλέπεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης. 

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής είχε αναφερθεί από την ώρα της απολογίας του, σχετικά, ενώπιον των ανακριτικών αρχών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «(…) η πράξη αυτή δεν μπορεί να συνιστά λαθρεμπορία κατά το ελληνικό δίκαιο, αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει αξιώσεις ΦΠΑ επί του εξαγόμενου χρυσού».

Το πρωί της Τρίτης, πάντως, ο Ριχάρδος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος.  Παράλληλα αιτήματα αποφυλάκισης καταθέτουν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που έχουν προφυλακιστεί. 

Δια του συνηγόρου υπεράσπισής του Αλέξη Κούγια, ο κατηγορούμενος τονίζει το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές επικοινώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών και αρμόδιες τελωνειακές υπηρεσίες, και επιβεβαίωσαν όσα ο ίδιος ισχυριζόταν στην απολογία του,την ανυπαρξία δηλαδή του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ολόκληρο το αίτημα αποφυλάκισης του Ριχάρδου – Δημητρίου Μυλωνά 

Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.

Κατόπιν αυτού και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών.”.

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Όπως κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ. αφεθώ ελεύθερος.

Αθήνα, 4/12/2018

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Αλέξης Κούγιας