Το ότι έχουμε εισέλθει από τον Αύγουστο (μετά την Ιθάκη) σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ίσως μόνον ο Αλέξης Τσίπρας και ορισμένοι από τους υπουργούς του ακόμη να μην το παραδέχονται. Και δεν είναι μόνον οι παροχές που σκορπίζει παντού (βαφτίζοντάς τες «αποκατάσταση αδικιών») ή τα επιδόματα, τα μερίσματα, οι διορισμοί κ.τ.λ., είναι και οι γερμανικές αποζημιώσεις τις οποίες ξαφνικά θυμήθηκε. Ετσι, κατά την επίσκεψή του στα μαρτυρικά Καλάβρυτα για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των Γερμανών που  εκτελέστηκαν στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ο Πρωθυπουργός επανέφερε ξανά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Μοίρασε όμως και εκατομμύρια σε κτηνοτρόφους.

Το σουβλιστό αρνί

Προτού σας πω για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σας αναφέρω ότι στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στην ταβέρνα «Καρτέρι» στο Σκεπαστό, αν και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, πρόσφεραν στον Πρωθυπουργό… αρνί της σούβλας και αρνί στη γάστρα (σαν να ήταν Πάσχα), χειροποίητες πίτες, την ξακουστή φέτα Καλαβρύτων, την οποία ο κ. Τσίπρας (και η συνοδεία του) τίμησαν δεόντως. Ούτε για… δίαιτα μίλησε ούτε για… λιτότητα.

■■■

Αλλά δεν έφαγε μόνον φέτα ο κ. Τσίπρας, έφαγε και το φημισμένο γιαούρτι Καλαβρύτων, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό: «Καταπληκτικό γιαούρτι» επιβεβαίωσε, αλλά όταν του πρόσφεραν και δεύτερο δεν το ήθελε. Τον περίμενε, βλέπετε, το αρνί στην ταβέρνα.

Τώρα θυμήθηκε και τη συναίνεση

Στη συζήτηση που είχε με τον (Πασόκο) δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις λέγοντας: «Οταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, να δούμε με έναν συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Εχουμε καταλήξει σε ένα – ομόφωνο από ό,τι καταλαβαίνω – πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιικός πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε έναν τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιον τρόπο θα λύσουμε αυτή τη διαφωνία».

Η… πουλάδα του Καμμένου

Οταν λες «πουλάδα» στις Ενοπλες Δυνάμεις εννοείς το σήμα που φορούν στο στήθος της στρατιωτικής τους στολής είτε οι ιπτάμενοι είτε (μια παραλλαγή) οι αλεξιπτωτιστές. Για να καρφιτσώσει κάποιος στη στολή του την «πουλάδα» θα πρέπει να υποστεί σκληρή εκπαίδευση, για παράδειγμα να αποφοιτήσει ως ιπτάμενος από τη Σχολή Ικάρων, είτε να του απονεμηθεί ως αλεξιπτωτιστή έπειτα από πέντε πτώσεις.  Μια τέτοια «πουλάδα» είδε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μέχρι πρότινος αρχηγός Ευρωστρατού στρατηγός Μιχάλης (Μάικ) Κωσταράκος στη στρατιωτική στολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και εξοργίστηκε…

■■■

Με μια αιχμηρή ανάρτησή του στα social media o στρατηγός Κωσταράκος σχολιάζει τη συνήθεια που έχει ο Πάνος Καμμένος να εμφανίζεται με στρατιωτικές στολές, να φέρει σε αυτές διακριτικά και βεβαίως να έχει καρφιτσωμένη στο στήθος του την πουλάδα τού χειριστή πολεμικού αεροσκάφους ή ελικοπτέρου. Και επισημαίνει:

Αντιποίηση στολής;

«Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται με τη φόρμα επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού μας (τη στολή των πληρωμάτων του Στόλου δηλαδή), φέροντας επίσης στη «στολή» του τον θυρεό του ΥΠΕΘΑ, επίρραμα με το ονοματεπώνυμο και την υπουργική του ιδιότητα (αντί διακριτικού βαθμού), καθώς και διακριτικά «ιπταμένου» (ενδεχομένως χειριστού ελικοπτέρου). Το γεγονός ότι το τζόκεϊ του δεν φέρει εθνόσημο δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα, πλην της αποφυγής πιθανής εισαγγελικής έγκλησής του για αντιποίηση στολής που κάποιοι «θερμοκέφαλοι» θα μπορούσαν ίσως να προσπαθήσουν να προκαλέσουν».

Πλάκα τα γαλόνια

Και αφού ο στρατηγός αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του (40 και πλέον χρόνων) είχε ξαναδεί υπουργούς και υφυπουργούς να φέρουν στρατιωτικές σχολές από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, σε κάποιες αραβικές χώρες και σε Λαϊκές Δημοκρατίες της Απω Ανατολής, αναφέρει: «Μετά τα παραπάνω, θεωρώ ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει κανέναν λόγο ή δικαίωμα ή ακόμα, σε ένα πιο «πολιτικό πλαίσιο», δεν νομιμοποιείται να φέρει την οποιαδήποτε στολή που περιλαμβάνεται στον Διακλαδικό Κανονισμό Στολών προσθέτοντας μάλιστα δικά του «υπουργικά διακριτικά». Τη στολή τη φέρουν όσοι αποτελούν στελέχη των ΕΔ και έχουν ενταχθεί σε αυτές σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες…».

Το flight jacket του Τσίπρα

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φόρεσαν στο παρελθόν στρατιωτική στολή, του έδωσαν μάλιστα και flight jacket όταν πέταξε με F-16 και με καρφιτσωμένο στο στήθος την «πουλάδα» σαν να ήταν απόφοιτος της Σχολής Ικάρων, ενώ όταν παρακολουθούσε στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τον κ. Καμμένο, επίσης έφερε στολή παραλλαγής, ωσάν να ήταν ετοιμοπόλεμος ή κάτι σαν αρχηγός στρατιάς. Ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του θητείας στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στο Πεντάγωνο, το πέρασε, έπειτα όμως από «βύσμα», όπως ειπώθηκε.

Ο υπουργός και ο στρατηγός

Και ο υπουργός Αμυνας απάντησε λέγοντας ότι ο στρατηγός Κωσταράκος τα λέει όλα αυτά για λόγους… εκδίκησης ή κάτι τέτοιο. Οτι δηλαδή «ως υπουργός δεν ενέκρινα αυτοκρατορική συνοδεία 21 μάγειρες, υπασπιστές για τη σύζυγο, σερβιτόρους να πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος».

Ο πληροφοριοδότης

Θα είναι ίσως η πρώτη μεταγραφή βουλευτή (αυτή τη στιγμή είναι ανεξάρτητος μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ) σε κόμμα που θα γίνει μετά… δώρου! Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, ο εν λόγω βουλευτής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή του στο ΚΙΝΑΛ (στηρίζει τις δράσεις του, μετέχει στις εκδηλώσεις του, συναντάται με κορυφαία κομματικά στελέχη) και αυτό που απομένει είναι να δώσει το ok η ηγεσία του κόμματος. Ο συγκεκριμένος  ψάχνοντας στα αρχεία της ΕΑΤ/ΕΣΑ ανακάλυψε, όπως έλεγε σε πηγαδάκι βουλευτών στη Βουλή, ένα τρανταχτό όνομα που ο αρχιβασανιστής Θεοφιλογιαννάκος αξιοποιούσε ως… πληροφοριοδότη. Ποιος είναι αυτός ο πληροφοριοδότης δεν αποκαλύπτει. Το μόνο που λέει είναι ότι πρόκειται για πρωτοκλασάτο σημερινό πολιτικό στέλεχος. Θα έχουν ενδιαφέρον οι αποκαλύψεις.

Τα Ες Ες στα Καλάβρυτα

Ας μεταφερθούμε και πάλι στα Καλάβρυτα, όπου παραλίγο ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντούσε ναζί στρατιώτες της Βέρμαχτ και των Ες Ες. Και ξέρετε γιατί; Επειδή στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας «Echoes of the Past» με σκηνοθέτη τον Νικόλα Δημητρόπουλο και σεναριογράφο-συμπαραγωγό τον Δημήτρη Κατσαντώνη που πραγματεύεται το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων σε Σοποτό και Λειβάρτζι. Εκεί θα βρεθούν αρκετοί ηθοποιοί, όπως ο Tomas Arana, ο Γιώργος Βογιατζής, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Δανάη Σκιάδη και ο Νικόλας Παπαγιάννης. Δυστυχώς όμως την ημέρα που βρισκόταν εκεί ο κ. Τσίπρας δεν συνάντησε τους συντελεστές της ταινίας, ούτε τον ηθοποιό  Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν (οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται ως… Δόκτορα Κιλντέρ στην τηλεόραση).