Για την πρωθυπουργική ατάκα «θα τα σπατάλαγες» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε πυρόπληκτη, δημιουργήθηκε πολύ μεγάλος ντόρος. Ήταν αποσπασματική η δήλωση αυτή που μεταδόθηκε από ερασιτεχνικό βίντεο; Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι η συζήτηση με τους πυρόπληκτους στο Μάτι διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες, με τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών να τονίζουν ότι ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να θέσουν σε ανώτατο επίπεδο τα αιτήματά τους. Ήταν είπαν, μια κρίσιμη επίσκεψη αφού επρόκειτο να ρυθμιστούν νομοθετικά οι προτεραιότητες για την αποκατάσταση των κατοικιών και την επίλυση των ιδιαιτεροτήτων στο Μάτι.

■■■

Στο συγκεκριμένο βίντεο, ο Πρωθυπουργός σκύβει κάποια στιγμή (στο τέλος του βίντεο) και ρωτάει τη γυναίκα που κάθεται δίπλα του, όταν κάποιος επιμένει να θέλει να τον ρωτήσει κάτι:  «Είναι κόρη σου;». Τί ακριβώς είχε συμβεί: Ο Πρωθυπουργός καθόταν δίπλα από μια πυρόπληκτη, την Κατερίνα Μαλλά, και κάποια στιγμή ένα νέο κορίτσι, περίπου 20 ετών η Αφροδίτη, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αξιοποιήσουν τους πυρόπληκτους. Τι ακριβώς εννοούσε; Η Αφροδίτη μαζί με ένα άλλο κορίτσι έστειλαν το μήνυμα στους πυρόπληκτους της Καλιφόρνιας «We feel you California». Όταν το άκουσε αυτό ο Πρωθυπουργός ρώτησε την κυρία Μαλλά αν είναι η κόρη της.

■■■

Εδώ όμως θέλω να αναφέρω δύο πράγματα: Πρώτον, ο κ. Τσίπρας πήγε στο πυρόπληκτο Μάτι την ημέρα που απεργούσαν οι δημοσιογράφοι και, δεύτερον, το βίντεο τράβηξε με το κινητό του ένας από τους συμμετέχοντες και το ανέβασε στο Διαδίκτυο. Όσον αφορά στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη που ήταν δίπλα στον Πρωθυπουργό στο Μάτι, μαθαίνω ότι σχεδόν καθημερινά συναντάται με επιτροπές πυροπλήκτων για την επίλυση προβλημάτων.

■■■

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και της αποσπασματικής ατάκας περί… σπατάλης ξέσπασε ένας καβγάς ανάμεσα στα τρολς. Ορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μαζέψουν την γκάφα, κάνοντας λόγο για αποσπασματική φράση του Πρωθυπουργού προς μια πυρόπληκτη που είχε το… θράσος να ζητήσει και επίδομα ψυχικής οδύνης, ενώ άλλοι έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας είπε αυτή τη φράση για να μη διατεθούν χρήματα σε μεμονωμένα άτομα αλλά να πάνε σε έργα στην περιοχή. Ολα τα υπόλοιπα τρολς έκαναν λόγο για γκάφα Τσίπρα.

■■■

Κοκοράκια με καμένο εγκέφαλο

Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στην εκπομπή «Happy Day» του Alpha, όταν η συζήτηση βγήκε εκτός ελέγχου, με τον Δήμο Βερύκιο να δημιουργεί πρωτοφανή ένταση, να κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον των… αντι-ΣΥΡΙΖΑ τρολς και να εγκαλεί τους συντελεστές της εκπομπής (η οποία να σημειώσω είναι εκπομπή lifestyle) που είχαν διαφορετική άποψη από αυτόν ως εξής: «Εχετε καταλάβει ότι κάθε πρωί μού έρχεστε εδώ με καμένο εγκέφαλο από τα διαδικτυακά τρολς; Πάψτε! Πάψτε! Πάψτε! Είστε όλα τα κοκοράκια με καμένο εγκέφαλο!». Η εκδοχή του κ. Βερύκιου ήταν ότι ο Τσίπρας είπε αυτή τη φαρμακερή ατάκα σε πυρόπληκτη που του ζήτησε επίδομα ψυχικής οδύνης.

■■■

Τα… φιορδ της Ακρόπολης

Η εικόνα δεν είναι από καρόδρομο άλλης εποχής ούτε από παραμελημένο επαρχιακό δρόμο! Είναι από το κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα από την περιοχή της Ακρόπολης. Και συγκεκριμένα είναι ο χωματόδρομος που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωμαϊκή Αγορά και τους πρόποδες του Βράχου της Ακρόπολης! Είναι δηλαδή ο δρόμος από τον οποίο περνούν εκατοντάδες τουρίστες αλλά και κάτοικοι της πόλης. Σε κάθε βροχόπτωση ο χωματόδρομος μετατρέπεται σε… φιορδ. Οι άνθρωποι ρίχνουν πέτρες μέσα στις λάσπες για να μπορέσουν να πατήσουν κάπου και να τον διασχίσουν. Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς εμφανίζεται, όπως με πληροφορούν, ένας οδοστρωτήρας που ισιώνει το έδαφος αφού προηγουμένως έχουν ρίξει αρκετά κυβικά χώμα. Ωστόσο, δώρον άδωρον. Με την πρώτη βροχή, το χώμα παρασέρνεται και οι λακκούβες γεμίζουν πάλι νερό. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να δημιουργήσει κάποιο αυλάκι για να διοχετεύονται τα νερά και να παραμένει ο χωματόδρομος αν μη τι άλλο βατός για τους επισκέπτες. Η εικόνα των τουριστών που κρατούν στον αέρα το καροτσάκι με το παιδί τους και πατούν μέσα στη λάσπη για να περάσουν είναι ντροπιαστική για την πόλη των Αθηνών και τους πολίτες της. Για την ιστορία, να πω ότι ο χωματόδρομος αυτός μπαζώθηκε με τόνους χαλικιού προκειμένου να περάσουν οι λιμουζίνες των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ που είχαν πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής επί ελληνικής προεδρίας το 2003, όπου είχαμε τη διεύρυνση της Ενωσης. Γεγονός που εορτάστηκε με κάθε επισημότητα παρουσία των ξένων ηγετών στη Στοά του Αττάλου.

■■■

 

Το παράσημο του Κουτσούμπα

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Μαρουάν Τουμπάσι απένειμε στον Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα το  μετάλλιο του Αστεριού της Φιλίας εκ μέρους του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της υποστήριξής του στην προώθηση των δίκαιων και ανθρώπινων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, το οποίο διαβάστηκε στην εκδήλωση: «Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κράτους και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, αποφάσισε να απονείμει στον Δημήτρη Κουτσούμπα το μετάλλιο του Αστεριού της Φιλίας, σε εκτίμηση της συνεισφοράς του στη διεθνή ειρήνη και αλληλεγγύη και στη στήριξη της εθνικής προσδοκίας του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία και εγκαθίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους».

■■■

 

Η βιβλιοθήκη των δημοσιογράφων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει την Κυριακή την πλήρως ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της Ενώσεως Συντακτών, η οποία ανοίγει τις πύλες της στον δημοσιογράφο, στον ερευνητή αλλά και στον απλό αναγνώστη, ύστερα από δύο δεκαετίες που παρέμενε κλειστή.

■■■

Η Βιβλιοθήκη ήταν πρωτόλειο έργο και όραμα του διακεκριμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθερία» Παναγιώτη Πατρίκιου, ο οποίος ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60 έκανε έναν τιτάνιο αγώνα και συγκέντρωσε περίπου 60.000 τόμους, έγγραφα και σπάνια αρχεία ενώ περιέσωσε έργα που αποτελούσαν τον πνευματικό πλούτο της Ενώσεως. Στους κόλπους της φυλάσσονται μεγάλο μέρος της ιστορίας του δημοσιογραφικού κλάδου, υλικό από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή γραμματεία, σπάνιες εκδόσεις, αρχεία προσωπικά αλλά και λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, τίτλοι ιστορίας και λογοτεχνίας.

■■■

Η ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη γενναιόδωρη προσφορά των Ελένης Καρκαζή-Πουρνάρα και Νίκου Πουρνάρα, τέκνων του πρώην προέδρου της Ενώσεως Δημήτρη Πουρνάρα, η δωρεά των οποίων στη μνήμη του πατέρα τους έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί με επιτυχία το σπουδαίο αυτό έργο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, θα απονείμει στους δωρητές το ανώτερο εύσημο της ΕΣΗΕΑ, τον αργυρό Ξενοφώντα, ενώ η Βιβλιοθήκη της Ενώσεως, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς αυτής, θα φέρει πλέον το όνομα του πρώην προέδρου. Την αρχιτεκτονική μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» διεκπεραίωσε ο διαπρεπής αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, ενώ τη βιβλιολογική οργάνωση ανέλαβε ο φιλόλογος, ιστορικός, ερευνητής και ομότιμος διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών κ. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης.