«Γιατί και να έπαιρνες 2.000 ευρώ, θα τα έχανες αυτά τα χρήματα, θα τα σπατάλαγες, άρα ας μην την πάμε εκεί τη συζήτηση». Αυτά είπε ένας πρωθυπουργός σε κατεστραμμένους πυρόπληκτους στο Μάτι. Ο ίδιος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (η φωτογραφία από τη συνάντηση με τους πυρπληκτους) ο οποίος στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής τραγωδίας, έκανε συσκέψεις και ζητούσε ενημέρωση για τη φωτιά στην… Κρήτη.

■■■

Η… σύσταση αυτή σε πυρόπληκτη στο Μάτι προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Προφανώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να τονίσει τη σημασία των υποδομών που πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο. Οτι είναι σημαντικότερο να φτιαχτούν, π.χ., σχολεία, δρόμοι, νοσοκομεία. Θα είχε δίκιο αν δεν απευθυνόταν σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, που δεν είχαν ούτε ρούχα να φορέσουν και που τα 1.000 ή 2.000 ευρώ δεν είναι… σπατάλη. Και βεβαίως εάν δεν έδινε τις όποιες συμβουλές του για περιορισμό της… σπατάλης.

Νοσοκομείο με ξένα κόλλυβα

Και μια και μιλάμε για νοσοκομείο, αυτό που υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει ο Τσίπρας στην Ανατολική Αττική γίνεται με… ξένα κόλλυβα. Και συγκεκριμένα με χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο για το Μάτι. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προχθές από το βήμα της Βουλής τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα αυτονόητα θα έπρεπε να τα έχει κάνει η κυβέρνησή του. Αλλωστε, πηγαίνοντας προχθές ινκόγκνιτο στο Μάτι δεν είπε σε καμιά στιγμή ότι το νοσοκομείο είναι δωρεά των Κυπρίων, αλλά εμφανίστηκε να υπόσχεται ο ίδιος, και να αναζητεί μάλιστα χώρο για να το ανεγείρει.

Και ο Σπίρτζης

Ισως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, αλλά τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευε ο Χρήστος Σπίρτζης. Και λόγω αρμοδιότητας και λόγω υποψηφιότητας. Γιατί μαθαίνω ότι θα πολιτευθεί στο Υπόλοιπο Αττικής και πιστεύει ότι το Μάτι είναι αυτό που θα του φέρει την εκλογή. Με πληροφορούν λοιπόν πως συχνά-πυκνά πηγαίνει στο Μάτι, αλλά έχει επαφές μόνο με συριζαίους παράγοντες (και αυτές μακριά από κάμερες).

Μια βροχερή μέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο κ. Σπίρτζης δεν ενδιαφέρεται μόνο για την επανεκλογή του αλλά και για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώην ενεργός Πασόκος, γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο από στελέχη του ΠαΣοΚ μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε ένα παράδειγμα; Στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για τις αστικές συγκοινωνίες δεν ασχολήθηκε τόσο με την υποψήφια δήμαρχο της πόλης, στηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου όσο με τον Γιάννη Μαγκριώτη (πάλαι ποτέ ενεργό μέλος του ΠαΣοΚ και πρώην  υπουργό). Τον αγκάλιασε, τον φίλησε και είπε δημοσίως ότι «αυτόν θα τον φέρω στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους καλούς. Τους υπόλοιπους τους χαρίζω στους άλλους».

Καραμανλής vs Σπίρτζη

Τελικά αυτή η εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη έκρυβε… εκπλήξεις (αφού ειδήσεις δεν βγήκαν). Για παράδειγμα, ο θερμός εναγκαλισμός που είχε ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με την κυρία  Νοτοπούλου (που συζητήθηκε). Οπως συζητήθηκε και η εμφάνιση  καθώς και η ομιλία του πρώην Πασόκου (και συγκοινωνιολόγου) Σπύρου Βούγια, ο οποίος να θυμίσω έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον Νίκο Νυφούδη, δημοτικό σύμβουλο Πυλαίας – Χορτιάτη. Ο Σπύρος Βούγιας είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη». Ή τέλος τη ροκ (ας την ονομάσω έτσι) εμφάνιση που, όπως μου την περιέγραψαν, έκανε ο πατέρας του Νίκου Παππά, Στέλιος Παππάς όταν εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με… σκισμένο τζιν παντελόνι (σαν αυτά που φορούν οι…  «χαρλεάδες»), ένα ξεχειλωμένο πουλόβερ και μαύρο δερμάτινο σακίδιο (παλαιάς κοπής) ή τέλος την αντιπαράθεση που είχε ο κ. Σπίρτζης με τον αρμόδιο για τις μεταφορές και συγκοινωνίες της ΝΔ τομεάρχη Κώστα Αχ. Καραμανλή.

■■■

Η αντιπαράθεση άρχισε όταν ο υπουργός γεμάτος υπερηφάνεια (που «καπάρωσε» τον Μαγκριώτη για τον ΣΥΡΙΖΑ) εξήγγειλε την αγορά του αιώνα για τις συγκοινωνίες. Την  απόκτηση 750 λεωφορείων, από τα οποία τα 150 θα είναι ηλεκτρικά. Είπε μάλιστα ότι θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους τον Μάρτιο (αν κατάλαβα καλά) του 2019. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τον ρώτησε πού θα βρει τα χρήματα. Ακάθεκτος ο κ. Σπίρτζης είπε αόριστα ότι θα βρει τα χρήματα από την… Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάτι που επίσης αμφισβήτησε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος του είπε ευγενικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μοιράζει λεφτά. Το ΕΣΠΑ, είπε, μοιράζει χρήματα…

■■■

Ακούστηκε ακόμα ότι χρήματα μπορεί να βρεθούν από την… Παγκόσμια Τράπεζα, με τον κ. Καραμανλή πάλι να αμφισβητεί τον τρόπο χρηματοδότησης και να ερωτά επίμονα πού θα βρει τα χρήματα ο υπουργός. Ο κ. Σπίρτζης είπε πως θα βρει τα χρήματα, ωστόσο μπορεί να μην έρθουν στους δρόμους της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο αλλά τον Μάιο…

■■■

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι η αντιπαράθεση γινόταν δημόσια, με τον κ. Καραμανλή να υπενθυμίζει στον υπουργό ότι τον Μάιο μπορεί να μην είναι κυβέρνηση, αλλά πάντως εάν τα καταφέρει να τα φέρει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας όσο είναι υπουργός, θα του ζητήσει συγγνώμη.

Το κανάλι του Φαλήρου

Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως δεν υιοθετώ τους χαρακτηρισμούς που σπεύδουν διάφοροι να αποδώσουν στο κανάλι του Φαλήρου. Ομως και ο πιο θετικά διακείμενος προς το κανάλι τηλεθεατής ενοχλείται όταν βλέπει να υπερπροβάλλεται η δραστηριότητα του… Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης, σε σημείο που υπερκαλύπτει ακόμα και τα διαδραματιζόμενα στην ελληνική επικράτεια. Οι εμφανίσεις τουρκικού ενδιαφέροντος θεμάτων στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές ξεπερνούν όμως κάθε όριο. Γεγονός που προβληματίζει τους πάντες. Φιλικά το λέω και ας δουν λίγο το θέμα οι «Φαληριώτες».

Οταν ο Πατούλης συναντά τον Ρέμο

Αν και ο Γιώργος Πατούλης δεν έχει ακόμη αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, κάποιες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον δείχνουν να προηγείται της Ρένας Δούρου. Η διαφορά είναι μεγάλη και ο ίδιος (και η ΝΔ) ελπίζει ότι μόλις αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα θα τη… διπλασιάσει. Αυτή την περίοδο ο κ. Πατούλης φροντίζει για το ποιοι θα απαρτίζουν το περιφερειακό συμβούλιο. Και πρώτα απ’ όλα στράφηκε προς τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Χάρης Ρώμας είναι ο πρώτος που δέχθηκε να εκτεθεί μαζί του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προχθές είχε συνάντηση με τον «καλό του φίλο», όπως τον αποκαλεί, Αντώνη Ρέμο, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Η Μαρίνα Πατούλη
στην UNESCO

Ακολουθεί, όπως μαθαίνω, στα ψηφοδέλτια Πατούλη κι άλλος δημοφιλής τραγουδιστής, κάτι που ενόχλησε, όπως φάνηκε, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (που έχει την ευθύνη του αυτοδιοικητικών εκλογών από το Μέγαρο Μαξίμου) και πέταξε στο Facebook την κακία του, σημειώνοντας πως δεν θα μείνει χωρίς σκυλάδικο η παραλία. Ο κ. Πατούλης αμέσως του απάντησε λέγοντάς του να προσέχει τα λόγια του
(είπε και κάτι άλλο, το οποίο όμως, λόγω του νόμου περί Tύπου, δεν γράφεται). Οσο για τη Μαρίνα Πατούλη, πρόεδρο της UNESCO Βορείων Προαστίων, ο κ. Πατούλης λέει πως δεν θα είναι υποψήφια ούτε στο Μαρούσι ούτε στην Πεύκη, αλλά θα ασχοληθεί μόνο με την UNESCO.