Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) την κυβέρνησή του (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ως έναν άλλον… Αϊ-Βασίλη (με χριστουγεννιάτικες  παροχές) παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής τις τροπολογίες για τη διανομή του μερίσματος και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Την ώρα μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίαζε. Επρόκειτο για ένα ακόμα προεκλογικό σόου του Πρωθυπουργού, όχι μόνο για τις επερχόμενες εκλογές αλλά και για τις… επόμενες, βέβαιος ότι θα τις κερδίσει κι αυτές προσφέροντας  παροχές και καλώντας τους βουλευτές του να είναι παρόντες και του χρόνου προκειμένου να ψηφίζουν (και πάλι) παροχές. Δεν παρέλειψε βεβαίως να υποστηρίξει ότι η κριτική για την κυβερνητική πολιτική πρέπει να ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2018.

Το know how των παροχών

Εκείνο βεβαίως που ήθελε να δείξει (παίζοντας σχεδόν μονότερμα στη Βουλή ελλείψει αντιπάλου) ήταν να δηλώσει (σε απευθείας μάλιστα τηλεοπτική σύνδεση) ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι εγγυημένες οι όποιες παροχές, σε αντίθεση με τη δική του κυβέρνηση που ήδη διαθέτει το… know how στην άκρατη παροχολογία.

Οταν εθίζεις την κοινωνία με παροχές

Κάτι όμως στο οποίο θα πρέπει άμεσα να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το να εθίζεις την κοινωνία σε επιδόματα και να μοιράζεις μερίσματα δεν είναι μεσοπρόθεσμα ούτε δημιουργικό ούτε ωφέλιμο. Αλλωστε δεν πρέπει ο κ. Τσίπρας να ξεχνά ότι δεν υπάρχει ψήφος ευγνωμοσύνης (αλλά προσδοκίας ή οργής) και να θυμάται αυτό που συνέβη και στο παρελθόν, ότι δηλαδή οι πολίτες εισπράττουν τις παροχές αλλά καταψηφίζουν αυτόν που τους τις δίνει.

Ο Πρωθυπουργός τρολάρει Μητσοτάκη

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έδωσε το «παρών» στη συζήτηση που πραγματοποιείται στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας όμως τον μνημόνευσε, και μάλιστα «με το καλημέρα», σχολιάζοντας τις τελευταίες… δραστηριότητές του: τις βόλτες σε γειτονιές της Αθήνας.

■■■

Ορισμένοι επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει εμμονή με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κυψέλη: «Μα στην Κυψέλη;» προφανώς αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του στη Βουλή πως «μας χάρισε ευτράπελες στιγμές». Μάλλον εννοούσε τη νεαρή κυρία που είχε συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης και του φώναξε με θαυμασμό «τι γκόμενος είσαι εσύ». Μάλιστα του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άφησε να προβληθεί αυτό το περιστατικό…

Με μια δαγκωματιά στ’ αφτί

Εάν δείτε ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος να κυκλοφορεί με μια… δαγκωματιά στο αριστερό του αφτί, να ξέρετε ότι αυτή προήλθε από τον καβγά (με συνοδεία γηπεδικών… γαλλικών και γρονθοκοπημάτων) ανάμεσα στον διορισθέντα από την κυβέρνηση πρόεδρο της Αττικής Τράπεζας Π. Ρουμελιώτη και τον διορισθέντα από την Τράπεζα της Ελλάδος CEO της Attika Bank Θ. Πανταλάκη. Και οι δυο τους εμφανίστηκαν Δευτέρα και Τρίτη στην τράπεζα, χωρίς όμως να ανταλλάξουν βλέμμα.

Οι διορισμοί στην Attica Bank

Σας έχω όμως πληροφορίες από τον έλεγχο (για τον καβγά) που ήδη άρχισε να διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αν και τον έχουν χαρακτηρίσει απόρρητο! Γιατί άραγε; Για να μην τρωθεί η ήδη καταρρακωμένη εικόνα της συριζοτράπεζας; Από τον έως τώρα έλεγχο μαθαίνω ότι τους φάνηκε περίεργο το γεγονός πως, πρώτον, ο κ. Ρουμελιώτης είχε προταθεί αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως CEO της Τράπεζας αλλά με ένσταση της Τράπεζας της Ελλάδος διορίστηκε πρόεδρος. Και, δεύτερον, όπως μου είπαν από την ΤτΕ, το γεγονός ότι «σιγά- σιγά και με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ορισμένες αρμοδιότητες που είχε ο CEO της τράπεζας, όπως για παράδειγμα το κονδύλι και την ευθύνη των Δημοσίων Σχέσεων». Εως εδώ καλά θα πείτε, αλλά από έρευνα που έγινε (πάλι από την ΤτΕ) εμφανίστηκαν και κάποιες αχρείαστες προσλήψεις δημοσιογράφων για να προβάλλουν το έργο ποιανού άραγε; Του προέδρου; Της τράπεζας; Ποιος ξέρει. Αυτό ακριβώς τον κατάλογο ζητεί τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα 100 γαρίφαλα του Κουτσούμπα

Οταν κάποιος έχει γενέθλια, συνήθως του προσφέρουν μια τούρτα. Οταν όμως ένα κόμμα έχει γενέθλια, τι γίνεται; Του προσφέρουν 100 (κατα) κόκκινα τριαντάφυλλα. Αυτό συνέβη στον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ (αν και μεταξύ μας θα προτιμούσε 100 άτομα να αγόραζαν κουπόνια του ΚΚΕ) για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οπως και να ‘χει το πράγμα, τα γαρίφαλα του τα πρόσφερε οικογένεια Κερκυραίων της Αθήνας. Και εξηγούμαι…

■■■

Πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σε σπίτι όπου βρισκόταν με άλλα μέλη και φίλους του κόμματος, του προσφέρθηκε ανθοδέσμη με 100 κόκκινα γαρίφαλα, μαζί με ευχές της οικογένειας. Μάλιστα από την Κέρκυρα προέρχονταν και οι πρώτες τηλεφωνικές ευχές που έλαβε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Χρόνια πολλά στο ΚΚΕ» και «καλή δύναμη και κουράγιο στον αγώνα για τα δίκαια του λαού» ευχήθηκε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της οικογένειάς της, η Λία Πρίφτη, κόρη του αξιωματικού – στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ στην Κέρκυρα Αλέκου Πρίφτη, ο οποίος ηγήθηκε αργότερα της άτυπης αντάρτικης ομάδας του κατοπινού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα βουνά της Ηπείρου και σκοτώθηκε από πυρά της κυβερνητικής δύναμης τον Ιούλιο του 1946 στα Ιωάννινα. «Τους ανθρώπους που χάσαμε τους νιώθουμε σήμερα μαζί μας» της είπε μεταξύ άλλων συγκινημένος ο Δ. Κουτσούμπας.

Ποντάρουν τώρα στη Νοτοπούλου

Πολλή συζήτηση στη Βουλή για τους υποψήφιους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου αποτελεί και την πιο σημαντική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου. Και τούτο γιατί στην κυρία Νοτοπούλου θα δείξουν όλη την προσοχή τους, θεωρώντας προφανώς από τώρα, όπως λένε στη ΝΔ, «χαμένη υπόθεση» και τον Δήμο Αθηνών αλλά και τον Δήμο Πειραιώς. Η ίδια εμφανίζεται υπεραισιόδοξη ότι θα κερδίσει τον δήμο βοηθούμενη και από το «δημοκρατικό μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί και συμμετέχει, όπως και από την αναγνωρισιμότητα που διαθέτει. (Σ.σ.: αρνητική όμως αναγνωρισιμότητα, καθότι μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε τρεις ιδιότητες – διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και τώρα υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.)

■■■

Επιπλέον οι Συριζαίοι αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου που στηρίζει η ΝΔ έχει ήδη προκαλέσει γκρίνιες (κυρίως από καραμανλικούς) στο γαλάζιο στρατόπεδο, κάτι που ευνοεί την υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου.

■■■

Στη ΝΔ όμως έχουν αντίθετη άποψη, προβλέποντας η κυρία Νοτοπούλου θα λάβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ένα «3% το πολύ», ενώ ο Σπύρος Πέγκας, ένας από τους στενούς συνεργάτες του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά την υποψηφιότητά του, η οποία θεωρείται πολύ πιθανή. Αλλωστε είναι ο πρώτος αντιδήμαρχος Τουρισμού που είχε ποτέ η πόλη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Το 2010 «έκλεισε» με 250.000 ξένους τουρίστες και ύστερα από οκτώ χρόνια οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 3.000.000.

Cherchez la femme

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ άρχισε να ψάχνει γυναίκες υποψήφιες μετά την άρνηση πολλών στελεχών, εν ενεργεία βουλευτών και υπουργών να θέσουν υποψηφιότητα είτε για δήμαρχοι είτε για περιφερειάρχες. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Τσίπρα, την Αρτα, επέλεξαν την Τζένη Ταπραντζή (περιφερειακή σύμβουλος, καθηγήτρια Γαλλικών) ως υποψήφια δήμαρχο, ενώ ψάχνουν και άλλες γυναίκες για τους μεγάλους δήμους.

Χάλασαν και οι στεφανιογράφοι

Ισως οι περισσότεροι να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά σίγουρα το έχουν αντιληφθεί οι καρδιοπαθείς του Λεκανοπεδίου, αφού χάλασαν οι στεφανιογράφοι στα δύο μεγάλα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός». Το περίεργο είναι ότι κόντεψε ολόκληρη η Αττική να μείνει χωρίς στεφανιογράφο (έστελναν τους ασθενείς είτε στο Ωνάσειο είτε στο Σισμανόγλειο), επειδή ορισμένοι αδιαφόρησαν. Και όταν λέω αδιαφόρησαν εννοώ ότι, πρώτον, τη βλάβη των σταφανιογράφων επιδιόρθωσαν και στα δύο νοσοκομεία, αλλά προτού απομακρυνθούν οι τεχνικοί ξαναχάλασαν. Και το επίσης περίεργο είναι ότι κάποιοι κατηγόρησαν κάποιους πως επίτηδες χάλασαν τους στεφανιογράφους, για να… εκθέσουν την κυβέρνηση.