Τα έχουν οι πάντες χαμένα. Δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στο πρωτοφανές επεισόδιο ξυλοδαρμού μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ημικρατικής Τράπεζας Αττικής. Το μόνο που λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως θα εξηγήσω παρακάτω, είναι ότι το επεισόδιο κρίνεται σοβαρό (αυτό έμελλε να μη χαρακτηριζόταν σοβαρό με το ξύλο και το βρισίδι που που έπεσε – ούτε στο γήπεδο δεν ακούς τέτοια πράγματα). Και επίσης ότι έρχεται να σφραγίσει με τον πλέον θλιβερό τρόπο την εικόνα διάλυσης και παρακμής που επικρατεί στη… συριζοτράπεζα.
nnn
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι τη Δευτέρα επρόκειτο να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, πλην όμως η συνεδρίαση μετατοπίστηκε για την Τρίτη και τούτο επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τη ζημιά που προκάλεσε αυτό το επεισόδιο και έτσι συγκαλεί σε σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα τους αρμόδιους φορείς, ήτοι τη Διεύθυνση Εποπτείας υπό τον Γ. Πάσχα και τη Διεύθυνση Εποπτευόμενων Φορέων. Οχι, κατά παράξενο τρόπο δεν πρόκειται να κληθούν οι δύο εμπλεκόμενοι στον ξυλοδαρμό, ήτοι ο διορισθείς από την κυβέρνηση πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης (αριστερά στη φωτογραφία, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπό Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην εκπρόσωπος στο ΔΝΤ) και ο διορισθείς από την Τράπεζα της Ελλάδος Θ. Πανταλάκης (δεξιά).
nnn
Τα «α@@ γ@μ@σ@@» και «θα σε γ@μ@σ@, δεν μου γλιτώνεις» κ.τ.λ. που ακούστηκαν σε όλο το κτίριο της Attika Bank της οδού Ακαδημίας αφήνοντας έκπληκτους τους υπαλλήλους και κυρίως τις γυναίκες υπαλλήλους που κοκκίνισαν από ντροπή ακούγοντας τους κάποιας ηλικίας πρόεδρο και CEO να αλληλοβρίζονται και να διαπληκτίζονται, δεν απασχολεί προς το παρόν, όπως μου ειπώθηκε, την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκείνο που απασχολεί είναι ο λόγος του διαπληκτισμού, που δεν ήταν άλλος από την έγκριση δανείου ενός ατόμου που προΐσταται ιστοσελίδας, που παριστάνει τον ειδικό και που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δάνειο το οποίο, όπως ειπώθηκε, ήθελε να χορηγήσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής.
nnn
Ρώτησα αρμοδίως στην Τράπεζα της Ελλάδος εάν προβλέπεται η καρατόμηση και των δύο και η απάντηση που μου δόθηκε είναι «περίμενε λιγάκι». Τι να περιμένω όμως; Στην Τράπεζα της Ελλάδος για αυτόν τον λόγο συγκαλούν συσκέψεις, για να διαπιστώσουν πώς μπορούν να επέμβουν, αν και ο νόμος τούς δίνει αυτό το δικαίωμα.

Ο Τσίπρας, ο Κυριάκος και το κοκορέτσι

Καλά θα πείτε, ο Χρήστος Σπίρτζης, προτού μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο ΠαΣοΚ ανδρώθηκε πολιτικά, συνεπώς γνωρίζει πολύ καλά τη λεγόμενη «Ωρα ΠαΣοΚ». Και την εφάρμοσε πλήρως στην εκδήλωση για τον Γοργοπόταμο, όπου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης πήγε με καθυστέρηση, πολύ πιο αργά από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
nnn
Τείνει να γίνει, μου φαίνεται, έθιμο. Κάθε φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται τον Γοργοπόταμο ο Χρήστος Σταϊκούρας του προσφέρει και μια χορταστική μερίδα… κοκορέτσι. Προσέξτε όμως τη διαφορά. Κοκορέτσι πρόσφερε και στον Αλέξη Τσίπρα. Και ξέρετε πώς; Μέσα σε ένα ασημόχαρτο την ώρα που ο κ. Τσίπρας έφευγε με το (ταπεινό τότε) Σκόντα του. Ανοιξε το παράθυρο του αυτοκινήτου του και πήρε το κοκορέτσι χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Και αυτό θα έμενε μυστικό εάν δεν το πρόδιδε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Σε μια συνάντηση που είχε στους διαδρόμους της Βουλής με τον κ. Σταϊκούρα (τότε που γίνονταν οι απανωτές ψηφοφορίες για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας) αφού τον ευχαρίστησε για το κοκορέτσι τού είπε: «Να ξέρεις, το τσάκισα όλο».

Οταν απλώνεις… τραχανά

Ακολουθώντας το έθιμο ο κ. Σταϊκούρας επιχείρησε να προσφέρει κοκορέτσι (σε ασημόχαρτο) και στον πρόεδρο της ΝΔ. Ελα όμως που ο κ. Μητσοτάκης είναι της υγιεινής διατροφής και τα κοκορέτσια και τα κοντοσούβλια δεν περιλαμβάνονται στο μενού του. Τώρα, θα μου πείτε, ούτε τσίπουρο έπινε ποτέ αλλά τώρα τελευταίως με τα κεράσματα «κτυπά» και κανένα σφηνάκι, και μάλιστα με σύνθημα… «άσπρο πάτο». Οπως έκανε και στον Γοργοπόταμο, όταν επισκέφθηκε την ταβέρνα «Ο Τεμπέλης». Εκεί χαιρέτησε τους πάντες, ορισμένοι από τους θαμώνες τού φώναξαν «να τος – να τος ο Πρωθυπουργός», αγόρασε από διπλανά καταστήματα χυλοπίτες, τραχανά και μέλι (για τη Μαρέβα, όπως είπε, και για τα παιδιά του) και έφυγε.
nnn
Η ιστορική γέφυρα που κουβαλά μνήμες Εθνικής Αντίστασης και το προικισμένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής γίνονται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 1938 ο Σπύρος Τεμπέλης προνοεί την ανάπτυξη του τόπου και ξεκινά την επιχείρηση, μια μικρή χασαποταβέρνα, αρχίζοντας μια πορεία που έμελλε να συνδέσει το όνομα «Τεμπέλης» με το ιστορικό χωριό του Γοργοποτάμου. Το 1978 η ταβέρνα επεκτείνεται και με μοναδικές γεύσεις παραδοσιακής κουζίνας μπορεί να ικανοποιήσει τον τυχερό επισκέπτη. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή στο παρελθόν είχε επισκεφθεί την ταβέρνα μια παρέα, ανάμεσα στους οποίους και ο τότε δήμαρχος  Λαμίας Γιώργος Ντελής: «Ο Αρης για τον Τεμπέλη ανατίναξε τη γέφυρα» είπαν στον ιδιοκτήτη, κατενθουσιασμένοι από τα φαγητά και το πλήθος που γευμάτιζε.

Το ΚΚΕ και ο Γοργοπόταμος

Τώρα θα πείτε, πού ήταν το ΚΚΕ στις εκδηλώσεις για τον Γοργοπόταμο. Εδώ συμβαίνει κάτι παρόμοιο και με άλλες εκδηλώσεις. Το ΚΚΕ δεν παρίσταται εκεί όπου παρίστανται η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ο Δ. Κουτσούμπας θα βρίσκεται την προσεχή Κυριακή στον Γοργοπόταμο, όπου ομιλητής θα είναι ο Θανάσης Παφίλης.

Τα 100 χρόνια ΚΚΕ (και οι εκπλήξεις)

Είπα ΚΚΕ και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του κόμματος. Συγκίνηση και ψυχική ανάταση δημιούργησαν το βράδυ της Κυριακής τραγούδια που «ενώνουν το χθες με το σήμερα και το αύριο» στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στη μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Η συναυλία που ακολούθησε την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, «άνοιξε» με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο και τον Γιώργο Νταλάρα να ερμηνεύει το «Ανεμολόγιο» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη.
nnn
Ηταν μια εξαιρετική βραδιά, με πολλούς ερμηνευτές, αλλά ξέρετε τι έχω προσέξει; Τελευταίως σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ (και στα 100 χρόνια) παρίσταται ο Γιάννης Μηλιός. Τον θυμάστε; Πρώην Συριζαίος που διαφώνησε με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και απομακρύνθηκε. Ηταν επίσης εκεί και η Αγλαΐα Κυρίτση, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως που ξεχώριζε ήταν η παρουσία της Νεολαίας. Ανάμεσά τους και η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής, της φοιτητικής δύναμης που είναι πρώτη σε όλα τα πανεπιστήμια. Πώς να μην είναι πρώτη; Από τη Φιλοσοφική αποφοίτησε η Αλέκα Παπαρήγα.

Το κόμμα… Μακρόν

Δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί (και πώς να το αντιληφθείτε, αφού ακόμη δεν το μετρούν οι δημοσκοπήσεις), αλλά υπάρχει και στην Ελλάδα το πανευρωπαϊκό κόμμα του Μακρόν. Λειτουργεί μάλιστα και μια πολιτική γραμματεία και ευελπιστεί να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές. Παρόμοια παρουσία έχει το κόμμα Μακρόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για ορισμένους (καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα) το κόμμα Μακρόν που εκπροσωπείται στην Ελλάδα αποτελεί και ένα είδος εναλλακτικής λύσης. Δηλαδή εάν ο αρχηγός του κόμματος θέλει, για παράδειγμα, να «κατεβάσει» ένα στέλεχος στις βουλευτικές εκλογές και αυτό δεν θέλει, τότε μπορεί κάλλιστα να απειλήσει ότι εάν δεν είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, τότε θα κατέβει με το κόμμα του Μακρόν. (Σ.σ.: το παράδειγμα που μόλις διαβάσατε δεν είναι καθόλου φανταστικό.)