«Το χτύπημα κατά του Κώστα Σημίτη δεν είναι μόνο λόγω της εμπάθειας της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στους εκσυγχρονιστές που έβαλαν την Ελλάδα στο ευρώ, απ’ όπου παρ’ ολίγον να τη βγάλει ο Τσίπρας. Εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική».

■■■

Αυτό έλεγαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στους διαδρόμους της Βουλής, μετά  και τη σφοδρή σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά. Οπως εκτιμούν στο ΚΙΝΑΛ, βασικός στόχος του κ. Τσίπρα (φωτογραφία) είναι ο διεμβολισμός της Κεντροαριστεράς. Η επιχείρηση απαξίωσης του χώρου ώστε οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι – που δεν πρόκειται να πάνε ποτέ στη ΝΔ – να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

■■■

Βεβαίως, στη Χ. Τρικούπη έχουν αποφασίσει να στηρίξουν μέχρι τέλους τον Κ. Σημίτη και γι’ αυτό κλείστηκε τη Δευτέρα συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται από τον Τσίπρα. Ενώ ετοιμάζουν σχέδια, όπως μαθαίνω, για την αντιμετώπιση της επίθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κατερίνα πήγε μυστικά Εξάρχεια

Λένε πολλοί ότι για να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλό σου, θα πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις. Κάτι τέτοιο προφανώς σκέφτηκε η Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προερχόμενη από τη ΝΔ) και αποφάσισε να γνωρίσει από κοντά, αλλά… μυστικά τον Ρουβίκωνα. Πήρε λοιπόν ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας με συμβατικές πινακίδες και έναν οδηγό-αστυνομικό και… εισέβαλε στα Εξάρχεια. Ναι, η Κατερίνα ήταν στα Εξάρχεια και δεν την είχε αντιληφθεί ο Ρουβίκωνας. Πώς όμως να την αντιληφθεί έτσι όπως λέει η ίδια ότι πήγε. Αλλά ας αφήσω την κυρία Παπακώστα να μας διηγηθεί τη… μυστική αποστολή που πραγματοποίησε στα Εξάρχεια.

■■■

«Και πριν γίνω υφυπουργός πάντοτε περνούσα από τα Εξάρχεια. Δεν φοβόμουν. Και να ξέρετε, κάποια στιγμή θα πάω στα Εξάρχεια και ως υφυπουργός για να πιω έναν καφέ στην πλατεία. Εν πάση περιπτώσει, πήρα ένα αυτοκίνητο και πήγα εκεί για να δω τι συμβαίνει και να εκτιμήσω την κατάσταση. Δεν είδα τίποτα, πλήρη ησυχία και έφυγα». Αυτά μου είπε, αυτά σας μεταφέρω.

Θα καταθέσει στεφάνι ο Πρωθυπουργός;

Στο ερώτημα όμως εάν θα πάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δεν ήξερε να απαντήσει, ή μάλλον θέλησε να απαντήσει αόριστα, λέγοντας ότι «θα κάνει και εφέτος ό,τι κάνει κάθε χρόνο». Και τούτο παρά την τεράστια αστυνομική δύναμη (με τη συνδρομή και των… drones) που έχει αποσπαστεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αλλωστε και η ίδια το σκέφτεται εάν θα πάει να καταθέσει στεφάνι, όχι όμως ως υφυπουργός, αλλά ως… αρχηγός κόμματος, και αν το κάνει τι ώρα θα το κάνει. Οπως λέει, αυτή η επέτειος είναι ξεχωριστή για την Ελλάδα (για την κυβέρνηση μάλλον ήθελε να πει), επειδή είναι η πρώτη… μεταμνημονιακή επέτειος και θα είναι, όπως λέει, μια επέτειος απολογισμού της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Ο λογαριασμός του Ρουβίκωνα

Και με τον Ρουβίκωνα, ρώτησα, τι θα γίνει, τη στιγμή που τον είχε προειδοποιήσει ότι θα του στέλνει τον λογαριασμό; Και ιδού τι απάντησε: «Κάθε μέρα πληρώνει βαρύ τίμημα στα δικαστήρια. Και έμεινε από χρήματα, γι’ αυτό διοργανώνει τα πάρτι και κάνει εκκλήσεις για παροχή οικονομικής βοήθειας». Μάλλον δεν έχει την αίσθηση του χώρου, όπως παρατήρησε ένα παλιός κοινοβουλευτικός.

Κανείς δεν χάνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο φέρελπις νέος Διονύσης Καλαματιανός που τοποθετήθηκε από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, είχε παραιτηθεί προκειμένου να κατεβεί ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηλείας. Ως εδώ κανένα πρόβλημα, προφανώς θα πείτε. Ομως το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ένας μεγαλοδικηγόρος, θητεύσας, μάλιστα, στο γραφείο του Αλέξη Μητρόπουλου, θεωρούμενος πνευματικό τέκνο του (όπως και ο Διονύσης Τεμπονέρας που τον διαδέχθηκε στο Ναυτιλίας), μόλις έφυγε από το υπουργείο πήγε σε άλλο, όχι ως ΓΓ, αλλά ως νομικός σύμβουλος του Κοντονή στο Δικαιοσύνης;

■■■

Με τον ανασχηματισμό ο νέος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επαναπροσλάβει τον Δ. Καλαματιανό, χορηγώντας του και αυτός το «γλίσχρον» εισόδημα των 1.800 ευρώ μηνιαίως, προφανώς για να καλύψει τις εκλογικές του δαπάνες.

Το ΚΚΕ διαμαρτύρεται στον ΠτΒ

Διαμαρτυρήθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του ΚΚΕ, για την απαράδεκτη κατάσταση στη συνεδρίαση της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποια ήταν η διαμαρτυρία τους; «Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, η συζήτηση εξελίχθηκε σε έναν δίωρο δικομματικό καβγά για τα κανάλια, με παραγκωνισμό των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και τον εξοβελισμό τους προς το τέλος της διαδικασίας, καταργώντας τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων». Και ο Πρόεδρος της Βουλής πώς νομίζετε ότι αντέδρασε: Δεσμεύτηκε ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων θα συζητηθεί το θέμα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Αναβρασμός στα Μουσικά Σχολεία

Αναβρασμός επικρατεί στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, έναν καταξιωμένο θεσμό (με μηδενική σχεδόν ενδοσχολική βία) που διακρίθηκε εδώ και χρόνια ως απόλυτα επιτυχημένος. Και όμως κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δεν έχουν να ασχοληθούν με τίποτε άλλο παρά βάλθηκαν να δυναμιτίσουν την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται, παρά τις δυσκολίες που συσσωρεύτηκαν τα χρόνια της κρίσης. Αφορμή; Οι αλλαγές που επιχειρούνται στον Ιδρυτικό Νόμο των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΑ με την οποία δικαίωμα μεταφοράς με πούλμαν θα έχουν μόνο όσα παιδιά πληρούν τα κριτήρια χιλιομετρικής απόστασης που προέβλεπε αυτή, κάτι που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν ξανά το πρόβλημα της μεταφοράς τους.

■■■

Να αναφέρω ότι τα σχολεία αυτά είναι διαδημοτικά, άρα καλύπτουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, και για αυτό έχει προβλεφθεί η μεταφορά των μαθητών με πούλμαν, το κόστος των οποίων καλύπτουν οι περιφέρειες. Τώρα όμως και αυτό κινδυνεύει να περιοριστεί, κάτι που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Το ερώτημα είναι ποιος αποφάσισε εκεί στο υπουργείο Παιδείας να προκαλέσει αυτό το μπάχαλο και γιατί ο Γαβρόγλου το επέτρεψε.

Ξεκάθαρα και ντεκλαρέ στην ΕΡΤ

Αλλος ένας πασόκος σε νευραλγική θέση. Πρόκειται για τον παλιό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, καθηγητή Γιάννη Δρόσο, που ετέθη επικεφαλής της ΕΡΤ και πέρασε από την Επιτροπή Θεσμών. Ισως εκτός γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι θα προωθήσει διαδικασίες… αξιολόγησης του προσωπικού της ΕΡΤ λέγοντας: «Είμαι υπέρ της αξιολόγησης. Το λέω ξεκάθαρα και ντεκλαρέ. Η αξιολόγηση δεν συνιστά λογοκρισία». Απέκλεισε τη λογοκρισία στους δημοσιογράφους, λέγοντας «αλλά βλέπω συνεντεύξεις που ο δημοσιογράφος κάνει επί μισή ώρα την ερώτηση. Επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτόν θα πω «μάθε, παιδί μου, να ρωτάς ή πήγαινε μάθε γράμματα»». Ρωτήθηκε πάντως για τη συνεργασία του με τον κ. Τσοχατζόπουλο και ο Γιάννης Τραγάκης τού είπε ότι είχαν σκοπό να τον καλέσουν να καταθέσει για τα TORM1, αλλά δεν πρόλαβε για να απαντήσει ότι δεν εκλήθη στην Εξεταστική γιατί δεν είχε ανάμειξη με τα TORM1 και ότι εργάστηκε στο Ινστιτούτο επί Τσοχατζόπουλου, στο οποίο είχε εργαστεί και η Ρένα Δούρου.