Από την Κυριακή που ο ΒΗΜΑτοδότης αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός (φωτογραφία) θα στηρίξει υποψήφιο δήμαρχο «που δεν ξέρει να χάνει», πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να ψάχνουν  ποιος είναι αυτός που δεν μπορεί να χάσει. Οπως ήταν φυσικό οι… «υποψίες» πήγαν αμέσως σε αθλητές, σε ποδοσφαιριστές, σε μπασκετμπολίστες, ακόμα και… σε τενίστες. Το θέμα όμως το χειρίζονται αποκλειστικά οι Αλέξης Τσίπρας (οποίος από το περασμένο Σάββατο απουσιάζει στην Ευρώπη), ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Στην αγωνία να βρουν τον υποψήφιο (πάντοτε ανάμεσα σε αθλητές) ακούστηκαν πολλά ονόματα, ακόμα και του Δημήτρη Διαμαντίδη, τον οποίο όμως ξέχασαν ότι τον έχει «μαρκάρει» στενά η ΝΔ για υποψήφιο βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Τελευταίως πάλι οι φήμες πήγαν σε μπασκετμπολίστα, στον Φραγκίσκο Αλβέρτη (ίσως επειδή υπολόγισαν πως είναι κι αυτός Παναθηναϊκός, όπως και ο κ. Τσίπρας), αλλά μάλλον λάθος υπολόγισαν. Προτού προλάβουν να κοπάσουν οι φήμες για τον κ. Αλβέρτη, ο ίδιος το διέψευσε. Εκείνο που γνωρίζω και για να μη σας κρατάω σε αγωνία, είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν προσανατολίζεται ούτε σε αθλητή ούτε σε ποδοσφαιριστή ή μπασκετμπολίστα, αλλά σε… «καθαρόαιμο» πολιτικό πρόσωπο. Μάλιστα τον θέλει, όπως έμαθα, ως «ανάχωμα στην Ακροδεξιά».

Οι ηλιόλουστες ημέρες στο Παλέρμο

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας προσγειώθηκε με το πρωθυπουργικό Gulfstream στο αεροδρόμιο του Παλέρμο δεν τον υποδέχθηκαν αυτή τη φορά εκπρόσωποι αριστερών ή έστω κεντροαριστερών κομμάτων για να του τραγουδήσουν το «Bella Ciao» (όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια στη Ρώμη και αλλού, όταν εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Αριστεράς και «κολλητός» με τον Ρέντσι), αλλά κυβερνητικά στελέχη του πρωτοκόλλου. Πηγαίνοντας προς το πεντάστερο ξενοδοχείο του, το Grand Hotel Villa Igiea με πανοραμική θέα στον κόλπο του Παλέρμο και με αραβική αρχιτεκτονική (το καμάρι του Παλέρμο, όπως το λένε οι Ιταλοί), σίγουρα θα πληροφορήθηκε ότι σε μια από τις σουίτες του είχε διανυκτερεύσει πριν από 22 χρόνια και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Μάλλον δεν το ενόχλησε το γεγονός.

■■■

Ηταν μια ηλιόλουστη (και κάπως θερμή) ημέρα στο Παλέρμο, όταν ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τον υποδέχθηκε, λέγοντάς του για το πόσο ωραία ημέρα ξημέρωσε στην πόλη, τη στιγμή που η ιταλική ΕΜΥ προέβλεπε από την Τετάρτη γενναία πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες. Αλλά τι τον ένοιαζε τον κ. Τσίπρα, αφού μόλις θα τελείωνε η διάσκεψη για τη Λιβύη θα έπαιρνε πάλι το Gulfstream για να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου την Τετάρτη τον περιμένει συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εν πάση περιπτώσει, με τον ιταλό ομόλογό του συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, αλλά και για ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Βεβαίως, όπως με πληροφορούν, ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις για το τι έκανε με διάφορα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούσαν τους… προϋπολογισμούς.

■■■

Για να ξέρετε, τον κ. Τσίπρα δεν τον ξεχνούν στην Ιταλία. Μπορεί ο κ. Ρέντσι να μην είναι πρωθυπουργός, μπορεί να μην τραγουδούν οι ιταλοί αριστεροί στον έλληνα πρωθυπουργό το «Bella Ciao», ωστόσο πολύ συχνά τον τιμούν με ομιλίες, με συνέδρια. Τα πιο γνωστά συνέδρια που έχουν γίνει από τους κεντροαριστερούς στην Ιταλία έχουν ως θέμα «Από τον Τσίπρα στον Μακρόν».

Οταν η Παπακώστα δηλώνει κώλυμα

Εχουν κληθεί στη Βουλή να απαντήσουν σε ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ για την εγκληματικότητα τόσο η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη όσο και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Κατά τον τομεάρχη Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, οι δύο κυρίες δεν εμφανίστηκαν στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα η κυρία Παπακώστα προτιμά αντί να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις να «τουιτάρει» διάφορες αμπελοφιλοσοφίες, προκαλώντας την οργή τόσο των αστυνομικών όσο και των νεοδημοκρατών που έσπευσαν να την αποκαλέσουν «υφυπουργό Προστασίας του… Ρουβίκωνα». Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Πριν από λίγες ημέρες η κυρία Παπακώστα κλήθηκε στη Βουλή για να απαντήσει σε μία επίκαιρη ερώτηση των γαλάζιων βουλευτών για τους… μπαχαλάκηδες και για την εγκληματικότητα στην Αθήνα. Δήλωσε όμως σοβαρό κώλυμα και δεν προσήλθε. Ελα όμως που οι γαλάζιοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις της και ανακάλυψαν ότι το «σοβαρό κώλυμα» της κυρίας Παπακώστα δεν ήταν άλλο από μια τηλεοπτική εμφάνισή της στο δελτίο μαζί με την Ελλη Στάη.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και το Πολυτεχνείο

Πάντως στην Αστυνομία άρχισαν να μετρούν αντίστροφα για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γίνονται, μαθαίνω, και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απανωτές συσκέψεις και έχουν δοθεί εντολές τόσο για τη φύλαξη αστυνομικών τμημάτων όσο και στους αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσίες φύλαξης αλλά και περιπολιών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Το θέμα όμως είναι άλλο. Ολοι περιμένουν πώς θα εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, μετά την (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «προσέγγιση» της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς ή μετά τις συναντήσεις Τσίπρα – Τραμπ. Αλήθεια, τι συνθήματα θα φωνάξουν και πόσοι θα πάρουν μέρος;

Η υπουργός και οι 7 γυμναστές

Τώρα θα μου πείτε, τι γυρεύουν 7 (ναι, επτά) γυμναστές, και μάλιστα όλοι Σερραίοι, αποσπασμένοι στο πολιτικό και υπουργικό γραφείο της υφυπουργού Εθνικής Αμυνας και βουλευτού των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά; Η οποία βεβαίως κατάγεται και εκλέγεται στις Σέρρες. Μπορούσε κάλλιστα με τόσους γυμναστές να μετατρέψει το πολιτικό της γραφείο σε γυμναστήριο ή έστω σε αθλητικό κέντρο. Πάντως ο πιο γνωστός σε αθλητικό επίπεδο αποσπασμένος συνεργάτης της υφυπουργού είναι ο προπονητής μπάσκετ Γιώργος Χίτζιος. Ενας άλλος επίσης γνωστός στις Σέρρες (που διετέλεσε στο παρελθόν συνεργάτης της όταν ήταν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης) είναι ο γυμναστής-δάσκαλος παραδοσιακών χορών Βασίλης Τερζής.

Ο Μητσοτάκης στον πύργο Nebojsa

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ξεναγήθηκε από τη δημοτική αρχή στα έργα ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Βελιγραδίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πύργο Nebojsa όπου πριν από 220 χρόνια, το 1798, θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος.

Ο Γιάννος και η Ρούλα

Σας έχω νέα για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Με πληροφορούν ότι βρίσκεται την περισσότερη ώρα στο κελί του, μελετώντας έγγραφα και διαβάζοντας βιβλία. Μου λένε επίσης ότι προτιμά το φαγητό της φυλακής, παρά το ντελίβερι, ότι προαυλίζεται μόνος και μία φορά την εβδομάδα συναντάται στο επισκεπτήριο με τη σύζυγό του Σταυρούλα (Ρούλα) Κουράκου. Μάλιστα η κυρία Κουράκου φροντίζει και του φέρνει ορισμένα καλούδια που φτιάχνουν στις γυναικείες φυλακές. Δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και δεν ήρθε άλλη φορά σε επικοινωνία (για το ζεστό νερό) με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Αλλωστε είναι ελάχιστοι οι «Πυρήνες της Φωτιάς» που βρίσκονται στις γυναικείες φυλακές. Οι περισσότεροι είναι κρατούμενοι στις ανδρικές φυλακές.