Αν υπολογίσει κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαλαλεί παντού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, τότε αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία από τις πιο παρατεταμένες προεκλογικές περιόδους. Στην ουσία ο Πρωθυπουργός κήρυξε την προεκλογική περίοδο (για τους περισσότερους επισήμως) στις 21 Αυγούστου από την Ιθάκη, τότε που εξήγγειλε την ολοκλήρωση του προγράμματος των μνημονίων. Αν όμως πάμε έως του χρόνου τον Οκτώβριο για εκλογές, τότε… «καήκαμε» όπως λένε οι έμποροι, οι επιχειρηματίες και γενικά οι άνθρωποι της αγοράς. Αναφέρουν ότι η περίοδος της αβεβαιότητας είναι πολύ μεγάλη, πως δεν πρόκειται να αντέξει η αγορά και το ερώτημα που έχουν είναι πώς θα βρεθεί τρόπος ώστε να επιταχυνθούν οι εκλογικές διαδικασίες. Να γίνουν δηλαδή πιο γρήγορα οι εκλογές.

Θα ανοίξει  και το… Κυπριακό

Αλλά ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως ζει στον δικό του κόσμο. Μαθαίνω ότι την υπόθεση με την Εκκλησία (δηλαδή την ουδετερότητα του κράτους προς αυτή) θα την πάει έως το τέλος, παρά τις αντιρρήσεις κομμάτων, ιεραρχών, παπάδων και Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και πέραν τούτου, είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί και με το… Κυπριακό. Θα ανοίξει, μου λένε οι συνεργάτες του, το Κυπριακό. Εως τώρα είχε τον Νίκο Κοτζιά που ασχολούνταν με το εθνικό θέμα της Κύπρου, τώρα αναλαμβάνει αυτός τα ηνία. Τι είδους άνοιγμα θα κάνει, με ποιες συνθήκες και με ποιους (ΟΗΕ, κατευθείαν με τον Ερντογάν ή με διακοινοτικές συνομιλίες) ουδείς ακόμη γνωρίζει. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν…

Η Περιστέρα και η Εμινέ

Η συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε στο… Παρίσι. Ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον τούρκο πρόεδρο, με τον κ. Ερντογάν να του παραπονιέται «γιατί με πολεμάς αυτές τις ημέρες;» (εννοώντας προφανώς το Μπαρμπαρός). Ο Πρωθυπουργός με το γνωστό ύφος γέλασε και του είπε: «Δεν σε πολεμώ, είμαστε φίλοι. Απλώς φυλάω τα ρούχα μου…» (σ.σ.: θα ήθελα να ήμουν εκεί κοντά να ακούσω αυτό το «φυλάω τα ρούχα μου» πώς το είπε στα αγγλικά ο κ. Τσίπρας. Εκτός αν το είπε στα ελληνικά και κάποιος το μετέφρασε στα τουρκικά). Στο σημείο αυτό ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε (και διά ζώσης) τον κ. Τσίπρα και την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα (που τη συμπαθεί, όπως είπε, πολύ η Εμινέ) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γόης της Μασσαλίας, ο Τσίπρας και η Λαγκάρντ

Και ξαφνικά μας προέκυψε… έρωτας της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο έρωτας με την Ελλάδα αφορά τον σύντροφο της κυρίας Λαγκάρντ Ξαβιέ Τζοκαντί, τον αποκαλούμενο και «Γόη της Μασσαλίας». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Ας πάμε χρονικά πίσω στο Πεκίνο και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου του 2017 στο Μέγαρο του Λαού, όπου το ζεύγος Αλέξη Τσίπρα και Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα παρευρέθηκε σε δεξίωση, με την κυρία Μπαζιάνα να εμφανίζεται, όπως θα ενθυμείσθε, με ένα οσκαρικό λευκό φόρεμα με σκίσιμο στα πλάγια. Εκεί η κυρία Μπαζιάνα γνώρισε την Κριστίν Λαγκάρντ (και τον σύντροφό της) και οι δύο γυναίκες έμειναν ενθουσιασμένες από τη γνωριμία. Τόσο που τα δύο ζεύγη συνέχισαν την κουβέντα τους σε ένα καφέ του Πεκίνου και έμειναν εκεί συζητώντας (σύμφωνα με μαρτυρίες) μέχρι το πρωί.

Το love story με την Ελλάδα

Ο Τζοκαντί, μεγαλοεργολάβος στη Γαλλία, ξεδίπλωσε τον έρωτά του για την Ελλάδα ρωτώντας δύο πράγματα: πού μπορεί να κάνει καταδύσεις (ως λάτρης των καταδύσεων συστήθηκε, άλλωστε και η κυρία Λαγκάρντ υπήρξε κάποτε πρωταθλήτρια Γαλλίας στις καταδύσεις) και πού γίνονται αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. «Ευκολάκια» ερωτήσεις ήταν για τον κ. Τσίπρα που όταν είδε την αγάπη και των δύο συνομιλητών προς την Ελλάδα έκανε μια κίνηση (από αυτές που χαρακτηρίζουν τον κ. Τσίπρα): «Κάρφωσε» στη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ τον Πόουλ Τόμσεν λέγοντας ότι το πρόγραμμά του δεν βγαίνει και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την απομάκρυνσή του. Η Λαγκάρντ φαίνεται, όπως αποδείχθηκε εν συνεχεία, πως δεν του χάλασε το χατίρι.

Τσίπρας, Περιστέρα, Κριστίν και Τζοκαντί ξαναβρίσκονται το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι (φωτογραφία), στη δεξίωση που παρέθεσαν ο πρόεδρος Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα με την ευκαιρία των εορτασμών των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία και ζήτησε τη βοήθεια της Λαγκάρντ για τη μη μείωση των συντάξεων. Η κυρία Λαγκάρντ αντί απαντήσεως του είπε ότι η ελληνική οικονομία τα πάει καλά και ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, ζητώντας από τον έλληνα πρωθυπουργό να φροντίσει ώστε να επισκεφθεί το γρηγορότερο την Ελλάδα μαζί με τον σύντροφό της (που τόσο αγαπά τις επενδύσεις και τις καταδύσεις).

Η πρόσκληση του Παυλόπουλου

Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα σημειώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος είχε προσκαλέσει επισήμως την κυρία Λαγκάρντ (τον καιρό των μνημονίων) να επισκεφθεί την Ελλάδα. Η κυρία Λαγκάρντ το έπαιζε… δύσκολη (ίσως επειδή καταλάβαινε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έβγαινε) ζητώντας και παράλληλη πρόσκληση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάτι που έγινε, πλην όμως δεν απαντούσε πότε θα ερχόταν στην Ελλάδα. Ετσι, η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ανανέωσε την πρόσκληση και όλοι νόμιζαν ότι η κυρία Λαγκάρντ ακύρωσε την επίσκεψή της στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ αγάπησε ξαφνικά την Ελλάδα (τώρα που βγήκε από τα μνημόνια) αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο Παρίσι μοιραίως συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος έδωσε (σύμφωνα με αφήγηση που ακούστηκε από την τηλεόραση του Alpha) το χέρι του στην Κριστίν Λαγκάρντ για να τη χαιρετήσει, αλλά το βλέμμα του βρισκόταν στη σύντροφο του πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα.

Τα παράπονα της Κριστίν

Αυτή η κίνηση του Ερντογάν καθόλου δεν άρεσε στην κυρία Λαγκάρντ. Είδε και τους… χαριεντισμούς του τούρκου προέδρου με τον κ. Τσίπρα και έκανε παράπονα. Μα πού όμως; Στον κ. Τσίπρα: «Εσένα σε θέλει στην Πόλη, εμένα δεν με θέλει με τίποτα» του είπε, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Δεν μου ακούγεται παράλογο…».

Σσσ, ο κ. Σόιμπλε εκνευρίζεται

Στο Παρίσι βγήκαν και άλλες ειδήσεις. Κυβερνητικές πηγές μού μετέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας φαινόταν ικανοποιημένος για ένα σημαντικό ζήτημα. Για το γεγονός ότι το θέμα των μη περικοπών των συντάξεων έχει κλείσει. Εάν όμως συνέβη αυτό, γιατί δεν το ανακοινώνει επισήμως; Οι συνομιλητές μου μού μεταφέρουν ότι το συζήτησε και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και ο λόγος που δεν το ανακοινώνει είναι ότι περιμένει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου. Εως τότε, μου είπαν, για να μην  εκνευρίσει ή εξοργίσει τον… Σόιμπλε θα είναι «σεμνός και ταπεινός» όσον αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η τιμή τού «Ερρίκος Ντυνάν»

Ως γνωστόν, εκκρεμεί η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς. Οπως επίσης είναι γνωστό (ήδη το είχατε πληροφορηθεί από αυτή τη στήλη) το ενδιαφέρον που έδειξαν το Ιδρυμα Ωνάση και ένας βούλγαρος επιχειρηματίας. Ο οποίος, να σημειώσω, είναι active, δηλαδή, εκδηλώνει πλήρως το ενδιαφέρον του.  Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για την πώληση και δεν συμβιβάζεται με λιγότερα από 110-115 εκατ. ευρώ.