Ηπια, αλλά όχι αδιάφορη, κινητικότητα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο χώρος της Υγείας. Από τη μία η επιχείρηση «οικογενειακός γιατρός», από την άλλη η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment – ΗΤΑ) και οι προσπάθειες διακρατικών συνεργασιών για κοινή διαπραγμάτευση στις τιμές αποζημίωσης των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων.
Η πέμπτη συνάντηση των αντιπροσωπειών από δέκα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Βαλέτα, πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η «συμμαχία» βρίσκεταισε οριακό σημείούστερα από έναν χρόνο προετοιμασίας και τόνισε ότι πρέπεινα γίνουν βήματα νομικής «θωράκισης»της διαδικασίας που έχουν συλλογικά δρομολογήσει οι υπουργοί.
Το σημερινό Ενθετο του «Βήματος» για την Υγεία φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος μιλάει τόσο για τη λειτουργία της νέας Επιτροπής όσο και για το clawback (επιστροφή χρημάτων από τις εταιρείες στο Δημόσιο όταν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού), δεδομένης παλαιότερης δέσμευσης ότι το μέτρο θα καταργηθεί με τη λειτουργία της ΗΤΑ. Εν ολίγοις, ο καθηγητής απαντά ότι η κατάργηση του μέτρου προϋποθέτει απόδοση της προσπάθειας της Επιτροπής και του Οργανισμού Αξιολόγησης και εκτιμά ότι δεν αναμένεται σε βάθος ενός και δύο ετών δημοσιονομική βελτίωση σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την απόσυρσή του.
Το σημερινό Ενθετο φιλοξενεί επίσης απόψεις εκπροσώπων επιστημονικών φορέων για τον τρόπο με τον οποίο δομείται στη χώρα μας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Διαβάστε:



Success story με αιχμή τις εξαγωγές


«Στηρίζουμε τους εργαζομένους ώστε να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό»


Η σιωπηλή και ύπουλη κολπική μαρμαρυγή


Σωστό και λάθος στις συσκευές εισπνοών


Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυοι στις διακοπές


Κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτοι εκατομμύρια ασφαλισμένοι


«Το κλειδί της επιτυχίας είναι οι άνθρωποί μας»


Ο γιατρός δεν απειλείται και δεν εκβιά­ζεται


Σπάστε τον κύκλο του στρες


Οδηγίες για να παραμείνουμε σε φόρμα και το καλοκαίρι

Σύγχρονες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης

Φυσικοθεραπεία και μυοσκελετικές παθήσεις

Πρώτες βοήθειες σε παιδικά ατυχήματα

Ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το ελληνικό φάρμακο

Η τεχνολογία στην Υγεία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ