Το 2017 μάς αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση, με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες να γυρνούν σε θετικό πρόσημο, μετά όμως από μια ακόμη δύσκολη χρόνια θυσιών και αναγκαίων προσαρμογών.
Ενδεικτικά, θα ήθελα να σταθώ στο θετικό πρόσημο που καταγράφεται στο ΑΕΠ της χώρας για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, αν και σε ρυθμό μικρότερο των αρχικών εκτιμήσεων, στην ανάπτυξη των εξαγωγών (+7,6%), στην ενίσχυση των εξαγωγών, στη διεύρυνση της βιομηχανικής παραγωγής (+5,1%) και στην προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που υπερβαίνουν τα €3 δισ. Ενδείξεις θετικές που αφήνουν το ενθαρρυντικό τους αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά κεφαλαίου και χρήματος με το ΧΑ να κλείνει τη χρονιά με διψήφιες θετικές αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν στα επίπεδα στην απαρχή της κρίσης.
Κοιτώντας το 2018 θα υπογράμμιζα ότι οι προκλήσεις παραμένουν, και μάλιστα βρίσκονται ακόμη μπροστά μας, γιατί μπορεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών να έχει διαμορφωθεί ένα κατάλληλο υπόβαθρο έχοντας υιοθετήσει ποικίλες μεταρρυθμιστικές πολιτικές, αυτές ωστόσο παραμένουν σε αρχικό στάδιο όσον αφορά τη δυναμική του αποτελέσματός τους. Και το υποστηρίζω αυτό γιατί η μετάλλαξη του κοινωνικού DNA, που αναπόφευκτα έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων αυτών, θέλει χρόνο και συνεχή προσπάθεια.
Πιστεύω ότι οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα, στην κοινωνική ασφάλιση, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στη Δικαιοσύνη, στη διαχείριση της περιουσίας και των συμμετοχών του Δημοσίου, αλλά και οι παρεμβάσεις που συνεχίζουν να εκτυλίσσονται συνιστούν ορισμένες μόνο ενδείξεις των «μακρο-αλλαγών» που επέρχονται και που δύνανται να βελτιώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται κρίσιμος και η στρατηγική για μια αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου που θα γεννά υπεραξίες και θα αφήνει ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα είναι μία από τις μεταβλητές εκείνες ώστε το 2018 να είναι πράγματι μια χρονιά ανάπτυξης και αλλαγής.
Για το ΤΑΙΠΕΔ οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία, δεν είναι η στείρα πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου, αλλά εστιάζει στη δημιουργική διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να υπάρχει υπεραξία και πολλαπλάσια οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, πέρα από τη μείωση του χρέους που είναι ο καταστατικός του σκοπός, για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό και στις μεγάλες παραχωρήσεις το ΤΑΙΠΕΔ βάζει μέσα στους όρους της σύμβασης σημαντικές υποχρεωτικές επενδύσεις, οι οποίες προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο κάθε περιουσιακό στοιχείο και κινητοποιούν μεγαλύτερα κεφάλαια. Είθισται να σχολιάζουμε δηκτικά ότι «βρέχει λεφτά και επενδύσεις στην Ευρώπη και η Ελλάδα κρατάει ομπρέλα». Αυτό δεν ισχύει για το ΤΑΙΠΕΔ και το πρόγραμμα που υλοποιούμε. Ηδη καταγράφεται η θετική επίδραση των παραχωρήσεων, με πιο χαρακτηριστικό το λιμάνι του Πειραιά όπου σημειώνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διακίνηση εμπορευμάτων, μια επένδυση που θα φτάσει συνολικά περίπου το 1,5 δισ. ευρώ. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι και η πορεία του λιμένα της Θεσσαλονίκης, με συνολική αξία της επένδυσης 1,1 δισ. ευρώ. Η εικόνα των περιφερειακών αεροδρομίων αλλάζει.
Για το 2018 το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ θα ενταθεί προκειμένου εμβληματικά έργα να ολοκληρωθούν και άλλα να ξεκινήσουν. Ηδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο Ελληνικό, με στόχο ως το καλοκαίρι να ολοκληρωθεί οικονομικά η συναλλαγή που θα δώσει το πράσινο φως στην ανάπλαση της περιοχής μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο που προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.
Τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί και η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μια συμφωνία που θα αποδώσει έσοδα 2,3 δισ. ευρώ και θα φέρει συνολικές επενδύσεις 2,35 δισ. ευρώ.
Ηδη έχει εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, της Μαρίνας Αλίμου και της Μαρίνας Χίου, ενώ έπονται και νέοι διαγωνισμοί για τις ενεργειακές συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ. Κάθε ένας διαγωνισμός μας δεν είναι ένα αυτοτελές, ανεξάρτητο έργο χωρίς διάδραση με το περιβάλλον του και τον κοινωνικό ιστό. Είναι ένα κομμάτι της οικονομίας, ένα κομμάτι της κοινωνίας και σε αυτές επιστρέφει όφελος.
Κλείνοντας ας μου επιτραπεί να σκιαγραφήσω τη χρονιά που αφήνουμε και τη χρονιά που υποδεχόμαστε. Αν κατά τη διάρκεια του 2017 το αεροπλάνο της ελληνικής οικονομίας τροχοδρομούσε στον διάδρομο απογείωσης, το 2018 έχει όλα τα εχέγγυα να αποδειχτεί το έτος όπου η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να κερδίζει πάλι ύψος.

Ο κ. Αρης Ξενόφος είναι εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ